Trump ‘beordrar’ amerikanska företag att sluta tillverka i Kina

Trump 'beordrar' amerikanska företag att sluta tillverka i Kina

UPPDATERING: President Trump svarar pÄ Kina genom att införa en ny tullrunda pÄ kinesisk import. De inkluderar att höja en befintlig 25-procentig tull pÄ 250 miljarder dollar kinesiska varor till 30 procent den 1 oktober.

Separat har Trumps ursprungliga plan att tariffera kvarvarande kinesisk import som börjar den 1 september med 10 procent nu reviderats till 15 procent.

Originalhistoria:

I sitt senaste försök att Äterföra elektroniktillverkning till USA, uppmanar president Trump alla amerikanska företag att sluta montera sina produkter i Kina.

“VĂ„ra stora amerikanska företag Ă€r hĂ€rmed beordrade att omedelbart börja leta efter ett alternativ till Kina, inklusive att föra dina företag HEM och tillverka dina produkter i USA”, sade Trump i en tweetstorm pĂ„ fredagen.

Presidentens tweets kommer som svar pÄ den kinesiska regeringen att införa repressiva tullar pÄ USA: s import pÄ 75 miljarder dollar nÀr handelskriget mellan de tvÄ lÀnderna fortsÀtter att eskalera.

PĂ„ Twitter fördubblades Trump pĂ„ det handelskriget och sa att han planerar att svara pĂ„ de nya tullarna i eftermiddag. “Vi behöver inte Kina och uppriktigt sagt skulle vi ha det mycket bĂ€ttre utan dem”, sa han.

VĂ„rt land har, dumt, förlorat miljarder dollar med Kina under mĂ„nga Ă„r. De har stulit vĂ„r immateriella Ă€ganderĂ€tt till hundratals miljarder dollar per Ă„r, och de vill fortsĂ€tta. Jag lĂ„ter inte det hĂ€nda! Vi behöver inte Kina och uppriktigt sagt skulle det vara lĂ„ngt ….

– Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 23 augusti 2019

Teknikindustrin hÄller inte med. Leverantörer inklusive Dell, HP, Intel, Apple och Sony har sagt till Vita huset att produktion av konsumentelektronik Àr starkt beroende av kinesisk tillverkning.

“Det skulle orsaka betydande störningar i leveranskedjan för att helt skifta inköp till USA eller ett tredjeland, och det skulle öka kostnaderna – till och med utöver kostnaden för de föreslagna tullarna – pĂ„ produkter som redan tillverkas under snĂ€va marginalförhĂ„llanden,” videospel tillverkarna Microsoft, Sony och Nintendo sa i ett brev i juni till USA: s handelsrepresentant.

Trots det har Trump uppmanat leverantörer, sĂ€rskilt Apple, att Ă„terföra sin tillverkning till USA. “Jag vill att Apple ska bygga sina anlĂ€ggningar i USA. Jag vill inte att de ska bygga dem i Kina”, sa Trump förra mĂ„naden.

Vita huset var ursprungligen inriktat pĂ„ att tariffera all Ă„terstĂ„ende kinesisk import som startade – 300 miljarder dollar – den 1 september. Men Trump skjutit upp priset pĂ„ populĂ€ra elektronikprodukter tillverkade i Kina – inklusive smartphones, bĂ€rbara datorer och videospelkonsoler – till 15 december, effektivt undvika semestersĂ€songen.

Andra elektronikprodukter Àr inte sÄ lyckliga. Kommer den 1 september planerar Trump-administrationen fortfarande att införa en tullsats pÄ 10 procent för kinesiskt samlad import, inklusive allt-i-ett-skrivbord, smarta högtalare, TV-apparater, skrivare och SSD-minnesenheter. En 25-procentig taxa gÀller redan för kinesisk import som tÀcker PC-delar som moderkort, grafikkort, CPU-kylare, förutom PC-datorer.