Trump ‘beordrar’ amerikanska företag att sluta tillverka i Kina

UPPDATERING: President Trump svarar på Kina genom att införa en ny tullrunda på kinesisk import. De inkluderar att höja en befintlig 25-procentig tull på 250 miljarder dollar kinesiska varor till 30 procent den 1 oktober.

Separat har Trumps ursprungliga plan att tariffera kvarvarande kinesisk import som börjar den 1 september med 10 procent nu reviderats till 15 procent.

Originalhistoria:

I sitt senaste försök att återföra elektroniktillverkning till USA, uppmanar president Trump alla amerikanska företag att sluta montera sina produkter i Kina.

“Våra stora amerikanska företag är härmed beordrade att omedelbart börja leta efter ett alternativ till Kina, inklusive att föra dina företag HEM och tillverka dina produkter i USA”, sade Trump i en tweetstorm på fredagen.

Presidentens tweets kommer som svar på den kinesiska regeringen att införa repressiva tullar på USA: s import på 75 miljarder dollar när handelskriget mellan de två länderna fortsätter att eskalera.

På Twitter fördubblades Trump på det handelskriget och sa att han planerar att svara på de nya tullarna i eftermiddag. “Vi behöver inte Kina och uppriktigt sagt skulle vi ha det mycket bättre utan dem”, sa han.

Vårt land har, dumt, förlorat miljarder dollar med Kina under många år. De har stulit vår immateriella äganderätt till hundratals miljarder dollar per år, och de vill fortsätta. Jag låter inte det hända! Vi behöver inte Kina och uppriktigt sagt skulle det vara långt ….

– Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 23 augusti 2019

Teknikindustrin håller inte med. Leverantörer inklusive Dell, HP, Intel, Apple och Sony har sagt till Vita huset att produktion av konsumentelektronik är starkt beroende av kinesisk tillverkning.

“Det skulle orsaka betydande störningar i leveranskedjan för att helt skifta inköp till USA eller ett tredjeland, och det skulle öka kostnaderna – till och med utöver kostnaden för de föreslagna tullarna – på produkter som redan tillverkas under snäva marginalförhållanden,” videospel tillverkarna Microsoft, Sony och Nintendo sa i ett brev i juni till USA: s handelsrepresentant.

Trots det har Trump uppmanat leverantörer, särskilt Apple, att återföra sin tillverkning till USA. “Jag vill att Apple ska bygga sina anläggningar i USA. Jag vill inte att de ska bygga dem i Kina”, sa Trump förra månaden.

Vita huset var ursprungligen inriktat på att tariffera all återstående kinesisk import som startade – 300 miljarder dollar – den 1 september. Men Trump skjutit upp priset på populära elektronikprodukter tillverkade i Kina – inklusive smartphones, bärbara datorer och videospelkonsoler – till 15 december, effektivt undvika semestersäsongen.

Andra elektronikprodukter är inte så lyckliga. Kommer den 1 september planerar Trump-administrationen fortfarande att införa en tullsats på 10 procent för kinesiskt samlad import, inklusive allt-i-ett-skrivbord, smarta högtalare, TV-apparater, skrivare och SSD-minnesenheter. En 25-procentig taxa gäller redan för kinesisk import som täcker PC-delar som moderkort, grafikkort, CPU-kylare, förutom PC-datorer.

Relaterade Artiklar

Back to top button