Trump: Apple behöver lÄsa upp iPhones frÄn Pensacola Shooter

Trump: Apple behöver lÄsa upp iPhones frÄn Pensacola Shooter

President Trump vÀger in krypteringsdebatten och krÀver att Apple hjÀlper FBI att lÄsa upp tvÄ iPhones som tillhör Pensacola marinbasskytt.

“Vi hjĂ€lper Apple hela tiden pĂ„ TRADE och sĂ„ mĂ„nga andra frĂ„gor, och Ă€ndĂ„ vĂ€grar de att lĂ„sa upp telefoner som anvĂ€nds av mördare, narkotikahandlare och andra vĂ„ldsamma kriminella element”, twittrade Trump pĂ„ tisdag. “De mĂ„ste ta steget upp och hjĂ€lpa vĂ„rt fantastiska land, NU!”

Vi hjĂ€lper Apple hela tiden pĂ„ TRADE och sĂ„ mĂ„nga andra frĂ„gor, och Ă€ndĂ„ vĂ€grar de att lĂ„sa upp telefoner som anvĂ€nds av mördare, droghandlare och andra vĂ„ldsamma kriminella element. De kommer att behöva gĂ„ upp till tallriken och hjĂ€lpa vĂ„rt fantastiska land, NU! GÖR AMERIKA BRA IGEN.

– Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 14 januari 2020

Dagen innan uppmanade USA: s justitieminister William Barr Apple att hjÀlpa federala agenter att lÄsa upp tvÄ iPhones frÄn skytten, den saudiska militÀrkadetten Mohammed Saeed Alshamrani, som dödade tre personer den 6 december. FBI har försökt avgöra vem Alshamrani hade talat med före den senaste mÄnadens attack. Krypteringen pÄ iPhones har dock hindrat federala utredare frÄn att komma Ät nÄgon av uppgifterna inuti.

“Denna situation illustrerar perfekt varför det Ă€r viktigt att utredare kan fĂ„ tillgĂ„ng till digitala bevis nĂ€r de har fĂ„tt ett domstolsbeslut baserat pĂ„ sannolik orsak,” sade Barr igĂ„r och krĂ€vde att företaget skulle komma med en lösning för att lĂ„sa upp de tvĂ„ iPhonerna.

Men Apple hĂ„ller inte med Barrs utformning av debatten. Enligt företaget Ă€r lösningen som FBI vill ha faktiskt en bakdörr till iOS, som kan utnyttjas för att försvaga programvarans sĂ€kerhet för alla. “Vi har alltid hĂ€vdat att det inte finns en sak som bakdörr bara för de goda killarna. Bakdörrar kan ocksĂ„ utnyttjas av dem som hotar vĂ„r nationella sĂ€kerhet och datasĂ€kerheten för vĂ„ra kunder,” sa Apple igĂ„r.

Hittills har företaget inte kommenterat presidentens senaste tweet. Men det Àr inte första gÄngen Trump stöder FBI i krypteringsdebatten. 2016, nÀr Trump fortfarande kÀmpade för ordförandeskapet, uppmanade han sina anhÀngare att bojkotta Apple tills det hjÀlpte federala utredare att fÄ tillgÄng till en separat iPhone som tillhör San Bernardino-skytten, Syed Farook.

Sedan dess har presidenten varit bÄde kritisk och stödjande för företaget, sÀrskilt nÀr det gÀller att skapa tillverkningsjobb i USA. I september tillkÀnnagav Apple att de skulle bygga den nya Mac Pro i Texas efter att Trump-administrationen avstod tariffer pÄ vissa kinesisktillverkade komponenter som behövdes för att bygga hÄrdvaran.

“NĂ€r du bygger i USA behöver du inte oroa dig för tariffer”, sade Trump enligt uppgift under ett besök i Mac Pro-fabriken i Texas tillbaka i november. En mĂ„nad senare slöt Vita huset en överenskommelse med Kina för att undvika att införa taxor pĂ„ kinesiskt tillverkade smartphones, vilket ocksĂ„ skulle ha förankrat Apples iPhones.