Toshibas framtid besväras av skakig etik, kärnvapen

  Toshiba Corp, Westinghouse Electric, Toshiba konsumentelektronikverksamhet, Toshiba Westing husaffär, Western Digital, Toshiba halvledarfabrik Toshiba rapporterade en nettoförlust på 950 miljarder yen (0,4 miljarder) för räkenskapsåret som slutade i mars, även om resultaten publicerades utan dess revisors godkännande. (Bild för representation, Källa: Bloomberg)

Den japanska teknikjätten Toshiba Corp.s sista gaspningsstrategi för att hålla sig flytande genom att sälja sina värdefulla datachipoperationer kan köpa företaget tid men är ingen botemedel. Den 140 år gamla japanska energi- och elektronikkolossen kommer att vara borta från sina mest lönsamma och lovande företag och fortfarande intrasslad med kärnenheterna som orsakade dess undergång.

Toshiba, vars rötter går tillbaka till åldern för telegrafer och ljusbågslampor på 1880-talet, är bakom sig av olycka och dålig förvaltning och har varnat för “stort tvivel om företagets förmåga att fortsätta som ett fortsatt företag.” I efterhand var det Tokyo-baserade företagets första stora misstag 2006 års köp av den amerikanska kärnenheten Westinghouse, som ansökte om konkursskydd förra månaden.

Läs också: Apple överväger att hjälpa Toshiba med investering i chipenheter

Men en massiv redovisningsskandal och konton från tidigare Toshiba-anställda tyder på mer omfattande problem inom dess ledning. Hotat med avnotering av sina aktier rapporterade Toshiba en nettoförlust på 950 miljarder yen (8,4 miljarder dollar) för räkenskapsåret som slutade i mars, även om resultaten offentliggjordes utan dess revisors godkännande.

FRÅN TRIUMPH TILL CATASTROPHE

Toshibas uppstigning parallellt med Japans uppgång som industriell makt. En av dess grundare, Ichisuke Fujioka, son till en samurai, förde glödlampan till Japan och slöt en allians med General Electric.

Toshiba utvecklade Japans första radar och mikrovågor, elektriska riskokare och bärbara datorer. Det uppfann också flashminne, de allestädes närvarande datorchips som lagrar och behåller data för digitalkameror, smartphones och alla möjliga andra prylar och är nu dess mest lönsamma verksamhet. Företaget gick in i kärnkraftsverksamheten på 1970-talet, decennier innan det köpte Westinghouse på 5,4 miljarder dollar från British Nuclear Fuels Ltd.

  Toshiba Corp, Westinghouse Electric, Toshiba konsumentelektronikverksamhet, Toshiba Westing husaffär, Western Digital, Toshiba halvledarfabrik 2015 erkände Toshiba att det systematiskt hade förfalskat sina böcker sedan 2008, eftersom chefer försökte nå alltför ambitiösa mål. (Bild för representation, Källa: Bloomberg)

Vid den tiden uppmuntrade den amerikanska regeringen byggandet av reaktorer och Kina påbörjade en massiv expansion av atomenergi, men analytiker sa att Toshiba betalade för mycket. “Jag skulle vilja göra detta till den första framgångshistorien”, förklarade dåvarande verkställande direktör Atsutoshi Nishida, med hänvisning till den dystra historien om andra högt profilerade japanska förvärv, såsom Mitsubishi Estate’s köp av Rockefeller Center och Sony’s of Columbia Pictures.

Katastrofen inträffade i mars 2011, när tre reaktorer vid Fukushima Dai-ichi-kärnkraftverket sjönk i smältning efter att en tsunami förstörde mycket av Japans nordöstra kust. Två av de sex reaktorerna där byggdes av Toshiba. Det markerade en vändpunkt för industrin när vissa länder slutade bygga nya kärnkraftverk. Sex år senare går de flesta reaktorer i tomgång och väntar på strängare säkerhetskontroller.

ANSVARIGHET

Toshibas problem är inte begränsade till kärnkraftsverksamheten. Redan före 2011 sa Muneo Morokuzu, en pensionerad specialist på kärnbränslecykler, och flera andra tidigare Toshiba-anställda som intervjuades av Associated Press att de hade märkt en erosion av ansvarsskyldighet hos Toshiba.

Läs också: Google, Amazon eye Toshibas chipenhet, säger Report

Morokuzu gick med i företaget 1970 och var stolt över det han kallar ”en anda av mänskligheten” bland Toshiba-arbetare. Men han ogillade missbruk av företagets pengar. Han var förskräckt av högre Toshiba-företag som använde svarta företagslimousiner för vad han såg som personliga utflykter, och han respekterade dem som tog hytter och betalade ur sina egna fickor.

“Det är ett problem när gränsen mellan din egen handväska och företagets handväska blir suddig,” sade Morokuzu. “Jag känner mig så ledsen. Varumärket har fläckats. Jag hoppas att Toshiba kan dra ihop. ”

2015 erkände Toshiba att det systematiskt hade förfalskat sina böcker sedan 2008, eftersom chefer försökte nå alltför ambitiösa mål. En utredning av en extern panel visade att vinsten hade blivit uppblåst och massiva utgifter gömda över hela linjen. Koichi Okamoto, professor i sociologi vid Toyo Eiwa University och expert inom styrning som har undersökt Toshibas problem, felar företagets ledare.

  Toshiba Corp, Westinghouse Electric, Toshiba konsumentelektronikverksamhet, Toshiba Westing husaffär, Western Digital, Toshiba halvledarfabrik Toshiba tappade mark någon annanstans då dess enastående konsumentelektronikverksamhet slog från billiga kinesiska tillverkare och avancerade koreanska varumärken. (Bild för representation, Källa: Reuters)

”Om ledare på toppen börjar bryta mot efterlevnad, kan ingen stoppa dem. Så chefer borde inte prata för mycket om att göra vinster eftersom det redan är förstått, sade han. “Stora eller små, sådana företag kommer så småningom att gå ner.”

FEL I FÖRVALTNINGEN

Kärnkatastrofen fördjupade problemen som bryggde någon annanstans i Toshiba under den hårddrivande Nishida, som steg till toppen efter att ha lett sitt framgångsrika projekt T1100 för bärbar dator. Medan Nishida var VD började företaget fokusera på två pelare i sin spretiga verksamhet – kärnkraft och datachips. Målet: att mildra uppgångar och nedgångar i den flyktiga halvledarsektorn med relativt stabil tillväxt inom kärnkraftsverksamheten.

Läs också: Toshiba varnar Western Digital för att sluta störa försäljningen av chip

Men Toshiba tappade mark någon annanstans då dess en gång så fantastiska konsumentelektronikverksamhet slog ett slag från billiga kinesiska tillverkare och avancerade koreanska varumärken. Bland andra Dell, Apple, Acer från Taiwan och Kinas Lenovo slog sin marknadsandel inom persondatorbranschen. Förra året sålde Toshiba sin hushållsapparater till Midea Group i Kina, som använder varumärket Toshiba. Det har också sålt sin medicinska utrustning till den japanska kameratillverkaren Canon.

WESTINGHOUSE WOES

Många betraktade Toshibas Westinghouse-affär som en riskabel satsning från början. Masashi Goto, en tidigare Toshiba-ingenjör som specialiserat sig på kärnkraftsfartyg, sade att Nishida var alltför självsäker, eftersom hans bakgrund inte var inom branschen. Även om kärnkraftsdivisionen krävde relativt få anställda och isolerades av sina långvariga statliga kontrakt, priset som Toshiba betalade var det ett spel, sa han.

Trots ökande desperation över stigande kostnader i Westinghouse, även efter Fukushima-katastrofen, höll Toshibas högsta ledning fast vid tanken på en kärnkraftsrenässans. De strängare säkerhetsbestämmelserna efter Fukushima-katastrofen och extra komplexitet i de nya typerna av reaktorer som den byggde har ökat Westinghouse huvudvärk.

  Toshiba Corp, Westinghouse Electric, Toshiba konsumentelektronikverksamhet, Toshiba Westing husaffär, Western Digital, Toshiba halvledarfabrik Toshiba är nummer 2 över hela världen när det gäller tillverkning av flashminnechips, dess grundpelare med det mest uppenbara löftet. Det stängde i april och förberedde sig för att sälja det för att reparera dess decimerade ekonomi. (Bild för representation, Källa: Bloomberg)

Krisen fördjupades när Westinghouse köpte kärnkraftsentreprenören CB&I Stone & Webster i december 2015 och försökte hävda kontrollen över projekt som flundrade bland förseningar och höga kostnader. Projekten är inte ens halvfärdiga, och en whistleblower i USA har väckt frågor om affären.

FRAGILE FRAMTID

Toshiba är nummer 2 över hela världen när det gäller tillverkning av flashminnechips, dess grundpelare med det mest uppenbara löftet. Det avskaffade verksamheten i april och förberedde sig för att sälja det för att reparera dess decimerade ekonomi. Taiwans Hon Hai, som äger Apple iPhone-tillverkaren Foxconn, var enligt uppgift angelägen om att köpa chipsverksamheten, liksom Toshibas joint venture-partner Western Digital och ett konsortium som stöds av USA och Japan.

Western Digital har sökt skiljedom över den planerade försäljningen och sökt ensamrätt att förhandla med Toshiba. Om Toshiba överlever, är det troligt att infrastrukturverksamheten, som järnvägar, kraftsystem och fabriksautomation, och dess kärnkraftsverksamhet, med tanke på dess ansvar för drift och avveckling av 17 reaktorer i Japan, inklusive de vid Fukushima-anläggningen.

Nuvarande Toshiba-president Satoshi Tsunakawa säger att Westinghouse-inköpet var ett misstag och har lovat att inte ta på sig nya kärnkraftsprojekt. Företaget säger att det överväger att sälja Westinghouse, men även om det gör det måste Toshiba fortfarande ta några Westinghouse-relaterade kostnader. Hur mycket är fortfarande oklart. Toshiba står inför 20 rättegångar i Japan inlämnade av banker, individer, utländska investerare och andra parter som ansöker om skadestånd på totalt 50 miljarder yen (450 miljoner dollar).

Läs också: Toshiba sade att lägga tillfälligt grepp om minneschip-affärer

Företaget stämmer Nishida och fyra andra tidigare Toshiba-tjänstemän för 300 miljoner yen (3 miljoner dollar) i skadestånd för förluster till följd av falsk bokföring. Enligt domstolsregister förnekar Nishida och de andra förseelserna. Nishida vägrade att intervjuas när en reporter besökte sitt hem i förorten Yokohama, en blygsam medelklassbostad som är typisk för ”lönearbetare” i Japan.

Goto, som nu motsätter sig kärnkraft, liknar reaktorer med sängliggande patienter, som måste vårdas och så småningom ordentligt begravas, en betungande, årtionden eller kanske hundraårig uppgift för industrin. ”Även efter Fukushima hade Toshibas ledning inte visdom att ändra kurs”, sa han.

Relaterade Artiklar

Back to top button