Toshiba erbjuder smÄ alternativ till lödda SSD-enheter

Toshiba erbjuder smÄ alternativ till lödda SSD-enheter

Den fortsatta pressen för tunnare och lÀttare bÀrbara datorer har sett att fler av de komponenter de anvÀnder inte kan tas bort. Toshiba Àr dock instÀlld pÄ att erbjuda ett litet alternativ till de nedlödda BGA SSD-enheterna som har blivit vanliga genom att införa en ny lagringsformfaktor.

Som AnandTech rapporterar presenterade Toshiba pĂ„ Flash Memory Summit i Santa Clara Convention Center den hĂ€r veckan en ny formfaktor för NVMe SSD: er utvecklade med hjĂ€lp av Japan Aviation Electronics Industry Ltd. (JAE). Det heter XFMEXPRESS och korten det anvĂ€nder Ă€r bara 18 x 14 x 1,4 mm stora, vilket Ă€r nĂ„got större Ă€n ett microSD-kort. Ännu viktigare Ă€r att det Ă€r mycket mindre Ă€n de M.2 NVMe SSD: erna vi litar pĂ„ idag för utbytbar lagring i bĂ€rbara datorer.

Varje XFMEXPRESS SSD kan anvÀnda tvÄ eller fyra PCIe-banor och inkluderar stöd för 16GT / s PCIe 4.0-grÀnssnitt, vilket innebÀr att lagringshastighet inte kommer att vara ett problem. Anledningen till att XFMEXPRESS Àr sÀker pÄ att vara populÀr Àr att det Àr utbytbart. Den anvÀnder en kontakt som liknar den som anvÀnds för processorer, med ett lÄsande metallskydd (som ocksÄ fungerar som en vÀrmespridare) som lyfter upp för att skjuta in SSD-enheten. Korten Àr inte tillgÀngliga som en microSD-kortplats, men om du tar bort höljet frÄn en bÀrbar dator fÄr du tillgÄng till dem.

Medan konsumenterna kommer att uppskatta att kunna uppgradera SSD pÄ bÀrbara datorer med XFMEXPRESS, kommer tillverkare av bÀrbara datorer ocksÄ uppskatta möjligheten att ha lagringsflexibilitet i de bÀrbara datorerna de producerar. Det betyder att samma specifikation kan erbjudas med flera lagringsalternativ vid försÀljningsstÀllet, vilket ger konsumenterna fler valmöjligheter.

För nÀrvarande visar Toshiba bara den nya formfaktorn för att mÀta intresset frÄn sina tillverkningspartners. Ett kommersiellt slÀppdatum för de nya SSD-korten har Ànnu inte bekrÀftats, men det verkar troligt att vi vÀntar till 2020 för att se XFMEXPRESS anvÀndas i nya bÀrbara datorer.