Toshiba erbjuder små alternativ till lödda SSD-enheter

Den fortsatta pressen för tunnare och lättare bärbara datorer har sett att fler av de komponenter de använder inte kan tas bort. Toshiba är dock inställd på att erbjuda ett litet alternativ till de nedlödda BGA SSD-enheterna som har blivit vanliga genom att införa en ny lagringsformfaktor.

Som AnandTech rapporterar presenterade Toshiba på Flash Memory Summit i Santa Clara Convention Center den här veckan en ny formfaktor för NVMe SSD: er utvecklade med hjälp av Japan Aviation Electronics Industry Ltd. (JAE). Det heter XFMEXPRESS och korten det använder är bara 18 x 14 x 1,4 mm stora, vilket är något större än ett microSD-kort. Ännu viktigare är att det är mycket mindre än de M.2 NVMe SSD: erna vi litar på idag för utbytbar lagring i bärbara datorer.

Varje XFMEXPRESS SSD kan använda två eller fyra PCIe-banor och inkluderar stöd för 16GT / s PCIe 4.0-gränssnitt, vilket innebär att lagringshastighet inte kommer att vara ett problem. Anledningen till att XFMEXPRESS är säker på att vara populär är att det är utbytbart. Den använder en kontakt som liknar den som används för processorer, med ett låsande metallskydd (som också fungerar som en värmespridare) som lyfter upp för att skjuta in SSD-enheten. Korten är inte tillgängliga som en microSD-kortplats, men om du tar bort höljet från en bärbar dator får du tillgång till dem.

Medan konsumenterna kommer att uppskatta att kunna uppgradera SSD på bärbara datorer med XFMEXPRESS, kommer tillverkare av bärbara datorer också uppskatta möjligheten att ha lagringsflexibilitet i de bärbara datorerna de producerar. Det betyder att samma specifikation kan erbjudas med flera lagringsalternativ vid försäljningsstället, vilket ger konsumenterna fler valmöjligheter.

För närvarande visar Toshiba bara den nya formfaktorn för att mäta intresset från sina tillverkningspartners. Ett kommersiellt släppdatum för de nya SSD-korten har ännu inte bekräftats, men det verkar troligt att vi väntar till 2020 för att se XFMEXPRESS användas i nya bärbara datorer.

Relaterade Artiklar

Back to top button