Tinder (MTCH) kringgår Google Play, gör uppror mot App Store-avgiften

Tinder, Google play, Tinder kringgår Google Play, Google Play App Store, Tinder Payment Process, Google App Store, Match, Apple Store Online dejtingsajt lanserade en ny standardbetalningsprocess som hoppar över Google Play och tvingar användare att mata in sina kreditkortsuppgifter direkt i Tinders app, enligt ny forskning av Macquarie-analytiker Ben Schachter. (Bild: Bloomberg)

Tinder gick med i en växande motreaktion mot appbutiksskatter genom att kringgå Google Play i ett drag som kan skaka upp miljardindustrin som domineras av Google och Apple Inclusive.

Online dejtingsajt lanserade en ny standardbetalningsprocess som hoppar över Google Play och tvingar användare att mata in sina kreditkortsuppgifter direkt i Tinders app, enligt ny forskning av Macquarie-analytiker Ben Schachter. När en användare har angett sin betalningsinformation kommer appen inte bara ihåg den utan tar också bort valet att byta tillbaka till Google Play för framtida köp, skrev han.

“Det här är en enorm skillnad”, sa Schachter i en intervju. “Det är en otroligt hög marginalverksamhet för Google som tar in miljarder dollar”, sa han.

Aktierna i Tinders moderbolag, Match Group Inc, ökade 5 procent när Schachters anteckning publicerades på torsdag. Andelarna i Googles förälder Alphabet Inc. förändrades lite.

Apple och Google lanserade sina appbutiker 2008, och de växte snart till kraftfulla marknadsplatser som matchade skapelserna från miljontals oberoende utvecklare med miljarder smarttelefonanvändare. I utbyte tar företagen så mycket som 30 procent av intäkterna. Appekonomin förväntas växa till 157 miljarder dollar 2022, enligt App Annie-prognoser.

I takt med att marknaden expanderar har ett växande revolt fått fart under det senaste året. Spotify Technology SA lämnade in ett antitrustklagomål till EU-kommissionen tidigare i år och hävdade att nedskärningen Apple tar uppgår till en skatt på konkurrenter. Netflix Inc har nyligen slutat låta Apple-användare prenumerera via App Store och Epic Games Inc. sa förra året att det inte skulle distribuera Fortnite, ett av världens mest populära videospel, via Google Play.

Match nekade att svara på frågor om företaget också undersökte kringgå Apples App Store. Match förväntas diskutera betalningsflödesförändringen med analytiker och investerare under nästa intäktssamtal den 6 augusti.

“På Match Group testar vi ständigt nya uppdateringar och funktioner för att erbjuda bekvämlighet, kontroll och val för våra användare”, skrev Justine Sacco, taleskvinna för Match, i ett mejl. “Vi kommer alltid att försöka tillhandahålla alternativ som gynnar deras erfarenhet och att erbjuda betalningsalternativ är ett exempel på detta.”

Google svarade inte omedelbart på förfrågningar om kommentarer.

Av de högt profilerade företagen som har undvikit App Store är Match den enda som har ändrat betalningsmetoden i appen, noterade Schachter. Andra har istället tvingat prenumeranter tillbaka till sina egna webbplatser för att ange betalningsinformation.

Tinders drag kan utlösa en dominoeffekt. “Tinder är relativt liten och det kommer inte att ha en enorm inverkan, men oro är om detta växer och kommer in i spelappar när det börjar gå framåt”, sa Schachter. “Vi kommer att se många andra företag som kan försöka experimentera med detta.”

Relaterade Artiklar

Back to top button