Tim Cook i en Apple-valuta: Inte alls bekväm med idén

Apple, Apple Tim Cook, Tim Cook på Vågen, Tim Cook på Apple-valuta, Tim Cook Apple-valuta, Facebook Vågen Apples VD Tim Cook har sagt att han inte stöder tanken på att ett privat företag ska skapa en konkurrerande valuta. (Bildkälla: Bloomberg)

Apples VD Tim Cook har starkt sagt nej till några planer för att skapa en valuta från företaget och tillade att han inte var bekväm med tanken på att en privat grupp skulle skapa en konkurrerande valuta. Tim Cook gjorde kommentarerna i en intervju till den franska publikationen Les Echos.

I intervjun frågades Cook om Apple tänkte skapa sin egen valuta. Som svar sa Cook: ”Nej. Jag tror djupt att pengar måste förbli i staternas händer. Jag är inte bekväm med tanken att en privat grupp skapar en konkurrerande valuta. ”

Apples VD tillade att han inte tror att “ett privat företag” måste “försöka få makten på detta sätt.” Cook sa vidare att pengar och försvar måste förbli i statens händer.
”Vi väljer våra representanter för att ta på sig regeringens ansvar. Företag väljs inte, de behöver inte gå vidare på den här grunden, sade han vidare.

Cooks kommentarer ses som en grävning på Facebook och dess planer för kryptovaluta som heter Libra, som redan står inför granskning från tillsynsmyndigheter över hela världen. Facebook har sagt att Vågen kommer att vara i partnerskap med andra spelare som Uber, Visa, Lyft, Mastercard för att nämna några. Totalt har Facebook 27 andra partners, men PayPal, som tillkännagavs som en av partnerna vid tidpunkten för tillkännagivandet har dragit ut.

Enligt The Verge har PayPal beslutat att avstå från ytterligare associering med Vågen. I ett uttalande från företaget sägs att ”Vi är fortsatt stödjande av Vågen och hoppas på fortsatt dialog om sätt att arbeta tillsammans i framtiden. Facebook har varit en långvarig och uppskattad strategisk partner för PayPal, och vi kommer att fortsätta att samarbeta med och stödja Facebook i olika funktioner. ”

När det gäller Vågen har tekniken byggts av Facebooks team, även om företaget har insisterat på att det inte kommer att ha majoritetskontroll över besluten. Vågen kommer också att stödjas av en reserv av tillgångar som är utformade för att ge ‘värde’ och stabilitet, är vad Facebook avslöjade vid tidpunkten för Libra-meddelandet.

Det är inte första gången som Cook är kritisk till Facebook. Tidigare hade Cook sagt att Apple, till skillnad från vissa sociala medieföretag, inte tjänar pengar på sina kunder. Hans anmärkningar gjordes vid en tid då Facebooks Analytica-skandal kom fram.

Tim Cook har vid den tiden sagt i en intervju till MSNBC att han inte skulle vara i samma situation som Zuckerberg, när han blev tillfrågad om Cambridge Analytica-skandalen. ”Vi kan tjäna massor av pengar om vi tjänar pengar på våra kunder, om våra kunder var vår produkt … Vi kommer inte att trafikera i ditt personliga liv. Sekretess för oss är en mänsklig rättighet, en medborgerlig frihet, ”hade han sagt.

Senare avslöjade NYT i en artikel att detta utlöste Facebook-vd Mark Zuckerberg hade beordrat sin ledning att ge upp iPhones för Android som vedergällning för dessa kommentarer, även om Facebook förnekade att detta var anledningen.

© IE Online Media Services Pvt Ltd.

Relaterade Artiklar

Back to top button