TikTok och dess anställda förbereder sig för att bekämpa Trump över appförbud

Egypten, TikTok, Egypten kvinnor arresterade för Tiktok-video, Tiktok-video, Tiktok dansvideor, Indian Express

Enligt en advokat som förbereder en av rättegångarna planerar TikTok och dess anställda i USA att ta president Donald Trumps administration inför domstolen över hans omfattande beslut att förbjuda den populära videoappen.

De anställdas rättsliga utmaning mot Trumps verkställande order kommer att skilja sig från en pågående rättegång från företaget som äger appen, även om båda kommer att hävda att ordern är författningsstridig, säger Mike Godwin, en internetpolitisk advokat som företräder de anställda.

Trump förra veckan beställde svepande men vaga förbud mot affärer med de kinesiska ägarna av TikTok och meddelandeprogrammet WeChat och sa att de utgör ett hot mot USA: s nationella säkerhet, utrikespolitik och ekonomin.

TikTok-beställningen skulle träda i kraft i september, men det är fortfarande oklart vad det kommer att betyda för appernas 100 miljoner amerikanska användare, många av dem tonåringar eller unga vuxna som använder den för att lägga upp och titta på kortformade videor.

Det är också oklart om det kommer att göra det olagligt för TikTok att betala sina cirka 1 500 arbetare i USA, varför en del av dem kom till Godwin för att få hjälp, sa han. Beställningen skulle förbjuda alla transaktioner av någon person med TikTok och dess kinesiska moderföretag ByteDance.

Anställda erkänner korrekt att deras jobb är i fara och att deras betalning är i fara just nu, sa Godwin.

TikTok sa i ett uttalande förra veckan att det var chockat av den nyligen genomförda ordern, som utfärdades utan någon vederbörlig process. Det avböjde att kommentera på torsdag om det bedriver sin egen rättegång.

Vi har inget engagemang med och samordnar inte på det anställdledda initiativet, säger TikTok-taleskvinna Hilary McQuaide via e-post. ”Vi respekterar de anställdas rättigheter att delta i samordnad verksamhet för att söka rättvis rättsprocess.

Den femte och fjärde ändringen av den amerikanska konstitutionen skyddar liv, frihet och egendom från godtyckliga regeringsåtgärder som saknar en försenad lagprocess. .

Vita husets presssekreterare Kayleigh McEnany försvarade Trumps TikTok- och WeChat-order på torsdagen och berättade för journalister att han utövade sin akutmyndighet enligt en lag från 1977 som gjorde det möjligt för presidenten att reglera internationell handel för att ta itu med ovanliga hot.

Administrationen har åtagit sig att skydda det amerikanska folket från alla cyberhot och dessa appar samlar in betydande mängder privat information om användare, säger McEnany och tillade att den kinesiska regeringen kan komma åt och använda sådan information.

TikTok sa att det tillbringade nästan ett år på att försöka engagera sig i god tro med den amerikanska regeringen för att ta itu med dessa problem.

Det vi stötte på i stället var att administrationen inte uppmärksammade fakta, dikterade villkor i ett avtal utan att gå igenom vanliga juridiska processer och försökte sätta sig in i förhandlingar mellan privata företag, säger företagets uttalande.

Godwin sa att han behölls av Patrick Ryan, som gick med i TikTok från Google tidigare i år som teknisk programledare. Ryan publicerade en offentlig insamlingsplats på GoFundMe den här veckan för att samla in pengar till advokater som kan bekämpa detta grundläggande författning. Detta är oöverträffat, skrev Ryan. Och det är uppriktigt sagt riktigt uncool.

Till skillnad från andra kinesiska teknikföretag som Trump riktar sig till, såsom telekomjätten Huawei, lägger TikToks utbredda popularitet bland amerikaner till ett lager av komplexitet till sina juridiska och politiska utmaningar. Det hotande förbudet har irriterat TikTok-användare, några av dem Trump-anhängare som Pam Graef från Metairie, Louisiana.

Den 53-åriga fitnessinstruktören hittade nästan omedelbar TikTok-berömmelse efter att ha laddat ner appen i sommar och lagt upp en video av sig själv som dansar frenetiskt i ett kök som någon som låtsas vara hennes generade dotter ropar att hon gör det fel. Videon har nästan 3,5 miljoner visningar.

Jag vill inte att det ska förbjudas. Det är bara en explosion, sa Graef. Det är ett sätt för mig att marknadsföra min virtuella utbildning och virtuella klasser. Hon sa att Trump inte kommer att förlora sin röst över detta, men hon förstår inte allt väsen om appens kinesiska ägande.

Vad tjänar de på att spionera på oss? Sa Graef. Vi gör bara dumma videor och har kul. Wall Street Journal rapporterade på tisdag att TikTok-appen, fram till slutet av förra året, kunde spåra användare av Android-telefoner utan deras samtycke genom att samla in unika telefonidentifierare på ett sätt som överträffade integritetsskydd från Google.

TikTok svarade att tekniken den använde är ett vanligt sätt att förhindra bedrägeri och sa att den inte längre samlar in den unika identifieraren.

Företaget har upprepade gånger sagt att sättet att samla in data är typiskt för tusentals mobilappar. Vi har gjort klart att TikTok aldrig har delat användardata med den kinesiska regeringen eller censurerat innehåll på dess begäran, sade sitt uttalande förra veckan.

Trumps handlingar följer Indiens ledning, som har uttryckt liknande säkerhetsproblem och tidigare i sommar förbjudit TikTok och dussintals andra kinesiska appar mitt i en militär avstängning mellan de två länderna.

Godwin sa att de anställdas juridiska utmaning kommer att fokuseras på arbetstagarnas rättigheter, inte på de nationella säkerhetsanspråk som ligger till grund för Trumps order.

Relaterade Artiklar

Back to top button