TikTok att utmana Trumps verkställande beslut att förbjuda app

USA förbjuder tiktok, oss förbjuder tiktok wechat, kinesiska appar tiktok wechat,

TikTok planerar att väcka talan mot Trump-administrationen till utmana dess verkställande ordning om att förbjuda transaktioner med videoappen i USA, sa företaget på lördag.

TikTok sa att det “starkt inte instämde” med de bekymmer som president Donald Trump väckte när han beordrade den 6 augusti att förbjuda appen från USA inom 45 dagar. Han gav det därefter en tidsfrist på 90 dagar för att avyttra sina amerikanska operationer.

“Det vi stötte på i stället var bristen på vederbörlig process eftersom administrationen inte uppmärksammade fakta och försökte sätta sig in i förhandlingar mellan privata företag”, säger en TikTok-talesman i ett uttalande. “För att säkerställa att rättsstatsprincipen inte kasseras och att vårt företag och våra användare behandlas rättvist har vi inget annat val än att utmana verkställighetsordern genom rättsväsendet.”

TikTok sa inte vilken domstol den planerar att använda. Företaget tillade att det försökte ta fram en lösning för att ta itu med USA: s oro i nästan ett år.

Trump gjorde ordern enligt en lag från 1977 som låter den amerikanska presidenten förklara en nationell nödsituation som svar på ett ”ovanligt och extraordinärt hot”, vilket gör det möjligt för honom att blockera transaktioner och beslagta tillgångar.

TikTok, som ägs av Kina-baserade ByteDance Ltd., har intresserat sig för sin verksamhet i USA och en handfull andra länder. Microsoft Corp. har offentligt bekräftat sitt intresse av att köpa TikToks verksamhet i USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland. Andra företag, inklusive Oracle Corp. och Twitter Inc., har också dykt upp som potentiella anbudsgivare.

Reuters rapporterade tidigare om TikToks plan att väcka talan så snart som måndag.

Separat finansieras en anställds stämning mot det föreslagna amerikanska förbudet, oberoende av företagets officiella rättsliga svar, genom crowdfunding-kampanj.

Relaterade Artiklar

Back to top button