TikTok anklagas för att sÀtta barn i fara (igen)

TikTok anklagas för att sÀtta barn i fara (igen)

TikTok kan vara den app som valts bland för tonÄringar och uttrÄkade högskolestudenter, men den populÀra plattformen Àr (Àn en gÄng) under kontroll av förÀldrar, sekretessgrupper och den amerikanska regeringen.

En koalition av 20 advokatorganisationer anklagade pÄ torsdag det sociala nÀtverket för att bryta mot ett avtal med Federal Trade Commission för att skydda minderÄriga anvÀndare. FTC bötföll TikTok förra Äret med 5,7 miljoner dollar för olagligt insamling av minderÄriga personuppgifter.

I februari 2019 hĂ€vdade byrĂ„n att Musical.ly, den lĂ€ppsynkroniserande appen TikTok absorberade Ă„ret innan, bryter mot Children’s Online Privacy Protection Act (COPPA) genom att inte frĂ„ga om förĂ€ldrarnas samtycke innan de samlade information om anvĂ€ndare under 13 Ă„r. Som en del av förlikningen gick moderbolaget Bytedance med pĂ„ att ta bort alla videor som gjordes av ungdomar och börja följa COPPA. Det lovade ocksĂ„ en ny “yngre anvĂ€ndare” appupplevelse som “inte tillĂ„ter delning av personlig information.”

FöresprĂ„kare Ă€r dock inte nöjda. Koalitionen, ledd av Campaign for a Commercial-Free Childhood (CCFC) och Center for Digital Democracy (CDD), lĂ€mnade in den hĂ€r veckan ett FTC-klagomĂ„l mot vad de kallade TikToks “rovdrivande affĂ€rsmodell.”

“I flera Ă„r har TikTok ignorerat COPPA och dĂ€rmed förtjĂ€nat miljoner av minderĂ„riga barn i sin marknadsföringsapparat och utsatt barn för risk för sexuell predation”, sĂ€ger Josh Golin, verkstĂ€llande direktör för CCFC, i ett uttalande. “TikTok fortsĂ€tter att trotsa lagen, Ă€ven efter att ha fĂ„ngats pĂ„ nytt av FTC. Vi uppmanar [FTC] att vidta snabba Ă„tgĂ€rder och sanktioner mot TikTok igen – den hĂ€r gĂ„ngen med en fin och förelĂ€ggande lĂ€ttnad som stĂ„r i proportion till allvaret i TikToks seriella krĂ€nkningar. “

Melissa Campbell, kommunikations- och operationschef pĂ„ CCFC, pĂ„pekar att mĂ„nga barn tycker att den “unga” appversionen Ă€r vĂ€rdelös, utan videoöverföringar eller meddelanden – tvĂ„ av TikToks viktigaste komponenter. SĂ„ de ljuger ungefĂ€r sin Ă„lder och blir berömmelse pĂ„ standardplattformen, dĂ€r information som anvĂ€ndarnamn, profilbilder och hemvideor kan ses av alla.

TikTok Ă€r inte den enda organisationen med ett mĂ„l pĂ„ ryggen: CDD: s verkstĂ€llande direktör Jeff Chester ifrĂ„gasatte ocksĂ„ FTC: s förmĂ„ga att hĂ„lla barnen sĂ€kra online. “FTC: s misslyckande med att sĂ€kerstĂ€lla att TikTok skyddar privatlivet för miljontals barn, inklusive genom anvĂ€ndning av förutsĂ€gbara AI-applikationer, Ă€r en annan anledning till att det finns frĂ„gor om byrĂ„n kan lita pĂ„ att effektivt övervaka barnens datalag,” Sa Chester.

TikTok svarade inte omedelbart pĂ„ PCMags begĂ€ran om kommentar. En företags talesman sa dock att “Vi tar integritet pĂ„ allvar och Ă€r fast beslutna att hjĂ€lpa till att TikTok fortsĂ€tter att vara en sĂ€ker och underhĂ„llande gemenskap för vĂ„ra anvĂ€ndare.”