Tidigare anstÀllda pÄ Twitter anklagade för spionering för Saudiarabien

Tidigare anstÀllda pÄ Twitter anklagade för spionering för Saudiarabien

Om du vill spionera pÄ mÀnniskor, vilket bÀttre sÀtt Àn att jobba för ett av de stora sociala nÀtverken? Det Àr precis vad tvÄ, nu tidigare Twitter-anstÀllda beslutat att göra och bÄda har anklagats för spionering av USA.

Som BBC rapporterar har de tvÄ mÀnnen utsetts till Ahmad Abourammo och Ali Alzabarah. Abourammo Àr en amerikansk medborgare som gick med pÄ Twitter 2015, medan Alzabarah kommer frÄn Saudiarabien och anstÀlldes som ingenjör pÄ Twitter. Alzabarah anklagas för att ha missbrukat sin stÀllning och stulit personuppgifter för över 6000 Twitter-anvÀndare med fokus pÄ kritiker av den saudiska regeringen.

Abourammo hĂ„lls i förvar i avvaktan pĂ„ en utfrĂ„gning pĂ„ fredag ​​i en domstol i Seattle. Förutom att spionera Ă€r han anklagad för att ljuga för FBI och tillhandahĂ„lla förfalskade dokument angĂ„ende en faktura pĂ„ 100 000 $ för konsulttjĂ€nster som skickats till en saudisk tjĂ€nsteman.

Efter att ha placerats pÄ administrativ ledighet av Twitter flydde Alzabarah till Saudiarabien med sin familj. Han tros fortfarande vara dÀr, liksom en tredje man vid namn Ahmed Almutairi, som de amerikanska myndigheterna anser fungerade som mellanhand mellan Twitter-anstÀllda och saudiska tjÀnstemÀn.

I utbyte mot att tillhandahÄlla detaljerad information trodde man att den saudiska regeringen kompenserade mÀnnen med betalningar pÄ totalt hundratusentals dollar. Och det var verkligen detaljerad information, med ett e-postmeddelande frÄn Alzabarah upptÀckt i en saudisk tjÀnstemans e-postkonto som diskuterade en Twitter-anvÀndare av intresse och sa:

“Den hĂ€r Ă€r en professionell. Han Ă€r en saudiarabisk som anvĂ€nder kryptering … Vi spĂ„rade honom och upptĂ€ckte att han för 12 dagar sedan loggade in en gĂ„ng utan kryptering frĂ„n IP [redacted] vid 18:40 UTC den 25/05/2015. Den hĂ€r anvĂ€nder inte alls en mobiltelefon, bara en webblĂ€sare. Han har rĂ€tt pĂ„ nĂ€tet med hjĂ€lp av Firefox-formulĂ€ret [sic] en Windows-maskin. “

Twitter slĂ€ppte ett uttalande och sa “Vi förstĂ„r de otroliga risker som mĂ„nga som anvĂ€nder Twitter stĂ„r inför för att dela sina perspektiv med vĂ€rlden och hĂ„lla ansvaret för makten. Vi har verktyg pĂ„ plats för att skydda deras integritet och deras förmĂ„ga att utföra sitt viktiga arbete . “