Tidigare anställda på Twitter anklagade för spionering för Saudiarabien

Om du vill spionera på människor, vilket bättre sätt än att jobba för ett av de stora sociala nätverken? Det är precis vad två, nu tidigare Twitter-anställda beslutat att göra och båda har anklagats för spionering av USA.

Som BBC rapporterar har de två männen utsetts till Ahmad Abourammo och Ali Alzabarah. Abourammo är en amerikansk medborgare som gick med på Twitter 2015, medan Alzabarah kommer från Saudiarabien och anställdes som ingenjör på Twitter. Alzabarah anklagas för att ha missbrukat sin ställning och stulit personuppgifter för över 6000 Twitter-användare med fokus på kritiker av den saudiska regeringen.

Abourammo hålls i förvar i avvaktan på en utfrågning på fredag ​​i en domstol i Seattle. Förutom att spionera är han anklagad för att ljuga för FBI och tillhandahålla förfalskade dokument angående en faktura på 100 000 $ för konsulttjänster som skickats till en saudisk tjänsteman.

Efter att ha placerats på administrativ ledighet av Twitter flydde Alzabarah till Saudiarabien med sin familj. Han tros fortfarande vara där, liksom en tredje man vid namn Ahmed Almutairi, som de amerikanska myndigheterna anser fungerade som mellanhand mellan Twitter-anställda och saudiska tjänstemän.

I utbyte mot att tillhandahålla detaljerad information trodde man att den saudiska regeringen kompenserade männen med betalningar på totalt hundratusentals dollar. Och det var verkligen detaljerad information, med ett e-postmeddelande från Alzabarah upptäckt i en saudisk tjänstemans e-postkonto som diskuterade en Twitter-användare av intresse och sa:

“Den här är en professionell. Han är en saudiarabisk som använder kryptering … Vi spårade honom och upptäckte att han för 12 dagar sedan loggade in en gång utan kryptering från IP [redacted] vid 18:40 UTC den 25/05/2015. Den här använder inte alls en mobiltelefon, bara en webbläsare. Han har rätt på nätet med hjälp av Firefox-formuläret [sic] en Windows-maskin. “

Twitter släppte ett uttalande och sa “Vi förstår de otroliga risker som många som använder Twitter står inför för att dela sina perspektiv med världen och hålla ansvaret för makten. Vi har verktyg på plats för att skydda deras integritet och deras förmåga att utföra sitt viktiga arbete . “

Relaterade Artiklar

Back to top button