Thiel anklagar Google för att ha infiltrerats av kinesisk intelligens

Thiel anklagar Google för att ha infiltrerats av kinesisk intelligens

MiljardÀrs tekniska investerare Peter Thiel anvÀnde sig av en nationell konservatismkonferens för att anklaga Google för förrÀderi och föreslÄr att företaget hjÀlper den kinesiska militÀren.

Proklamationen fĂ„ngade uppmĂ€rksamhet av president Trump, som lovade pĂ„ Twitter att “ta en titt”.

Thiel ifrÄgasatte Googles beslut att inte arbeta med den amerikanska militÀren pÄ vissa projekt medan han undersökte en censurerad version av sin sökmotor för Kina.

I april 2018 avbröt Google sitt pÄgÄende deltagande i Project Maven, ett Pentagon-försök att anvÀnda AI för att analysera bilder frÄn flygdronor. Google lovade senare att aldrig utveckla AI-teknik som kan anvÀndas för krig eller övervakning. Senare samma Är mötte den en annan anstÀllds motreaktion nÀr det avslöjades att Google arbetade med en censurerad sökmotor för Kina, kallad Project Dragonfly.

Att arbeta med kineserna istĂ€llet för USA, enligt Thiel, Ă€r ett “till synes förrĂ€diskt beslut” och FBI och CIA borde engagera sig “pĂ„ ett inte alltför försiktigt sĂ€tt”, sade han, enligt Axios.

I ett uttalande sa Google: “Som vi har sagt tidigare arbetar vi inte med den kinesiska militĂ€ren.”

Thiel sa dock att AI som utvecklats av Googles Deepmind bör betraktas som ett potentiellt “militĂ€rt vapen”, rapporterade Bloomberg. Thiel var en original investerare i Deepmind, som Google förvĂ€rvade 2014.

Idag twittrade president Trump att Thiel Ă€r en “fantastisk och lysande kille som kĂ€nner till detta Ă€mne bĂ€ttre Ă€n nĂ„gon annan.” Han lovade att “Trump-administrationen kommer att ta en titt!” pĂ„ Googles anklagelser utan att utarbeta. Thiel, medgrundare av det skuggiga datagruvföretaget Palantir och medlem i Facebooks styrelse, var den enda framstĂ„ende Silicon Valley-figuren som stödde Trump offentligt 2016 och donerade 1,25 miljoner dollar till sin kampanj och super PAC.

Senare, under ett framtrĂ€dande i Vita huset, sa Trump att han skulle “rekommendera” att “olika” amerikanska byrĂ„er, inklusive vĂ„r justitieminister … kanske ta en titt pĂ„ Google. “Vi kommer alla att titta pĂ„ det.”

Trump hyllade Thiel, kallade honom en “lysande ung man” och noterade sitt stöd för presidenten under 2016-kampanjen. “Han gjorde en mycket stark anklagelse”, sade Trump om Thiels tal, men Trump sa inte om amerikanska underrĂ€ttelsetjĂ€nstemĂ€n har liknande oro.