Testar T-Mobile Low-Band 5G: Låt oss kalla det 4.9G

HAWAII — T-Mobile visade den 5G-signal som jag har sett längst här jag någonsin har sett här på Qualcomms Snapdragon Tech Summit i Maui, med den nya OnePlus 7T Pro 5G McLaren-telefonen som hänger på 5G upp till 1,25 miles från en cellplats. Och det intervallet kommer bara att bli bättre med tiden.

T-Mobile lanserade den här veckan “low-band” 5G som täcker cirka 200 miljoner människor, med 600MHz-spektrum men med räckvidden för dess mid-band AWS-nätverk. Företaget gav mig en OnePlus-telefon för att testa systemet i några dagar, och det nya nätverket känns som bra 4G. Det borde, med tanke på hur lite spektrum det använder. Men jag är fortfarande nöjd med upplevelsen på den utmärkta OnePlus-telefonen, och telefonen kan få ett riktigt lyft om Sprint / T-Mobile-sammanslagningen någonsin går igenom.

Tvätta bort 4G Frustration

Kanske är det bästa sättet att tänka på T-Mobils två första 5G-telefoner, OnePlus 7T Pro 5G McLaren ($ 899,99) och Samsung Galaxy Note 10+ 5G ($ 1299,99) precis som premium 4G-telefoner som tvättar bort några av de frustrationer du kan ha har med T-Mobile 4G-hastigheter.

T-Mobiles långsiktiga 5G-upplevelse gav ungefär dubbelt så höga hastigheter som dess 4G-nätverk med en anständig signal, vilket höjde hastigheterna under ideala förhållanden upp till 300 Mbps. Men upplevelsen varierade så vilt baserat på signalstyrka och avstånd från cellplatsen och var så ofta under 100 Mbps, att det är uppenbart att detta nätverk inte kan ligga till grund för de störande högintensiva 5G-upplevelserna som industrin har lovat.

OnePlus 7T Pro McLaren

McLaren, som jag använde för att testa nätverket, är bara en riktigt fin (om stor) telefon. Det liknar mycket OnePlus 7 Pro, min årets telefon för 2019, men specificeras med en snabbare processor som toppar 2,96 GHz, 12 GB RAM, ännu snabbare laddning (som på OnePlus 7T) och en massa relativt låg -nyckel designelement med racerbilstema.

Medan jag inte skulle betala $ 1300 för någon telefon just nu, känns $ 899 för en verkligt flaggskeppstelefon som släpper bort frustrationer du kan ha med T-Mobils nätverk som en anständig affär.

5G dubblar 4G

Här är de bästa nyheterna: i mitt hotellrum cirka 1,5 mil från en cellplats klockan 5:30, när ingen annan använde nätverket fick jag 312 Mbps ner och 51 Mbps upp. Det är i nivå med Sprints mid-band 5G-system och även med de hastigheter jag såg på T-Mobile’s millimetervågsystem i New York. Jag fick ner 194 Mbps och 11,7 Mbps på en 4G-telefon på samma plats.

T-Mobile Test Plats karta

T-Mobile lågband 5G-hastigheter

Vad du tycker om T-Mobiles lågbands 5G-prestanda beror på vad du jämför det med. Jämfört med högband 5G-system med mycket mer bandbredd (och mycket mindre täckning) tävlar det inte riktigt. Det här diagrammet visar mina lågbandstester jämfört med 5G-genomsnitt för november från Ookla Speedtest Intelligence. ()

T-Mobile 5G Jämfört

Men – förskjut ditt paradigm. Här är hur dessa T-Mobile-resultat med lågt band jämförs med de rikstäckande 4G-medelvärdena vi såg i våra snabbaste mobilnätverkstest tidigare i år. Du kan se, det är en förbättring, bara inte en förbättring av storleksordningen.

T-Mobile 5G vs 4G

Hur Airwaves fungerar

T-Mobile’s 5G är tillsats till 4G. McLaren kan stödja tre 20MHz 4G-bärare, plus en 5G-bärare. I det här fallet är 5G-komponenten en 15MHz lågbandsbärare.

T-Mobile har i genomsnitt 31 MHz lågbandsspektrum rikstäckande; T-Mobile Mark McDiarmid sa till mig att det i allmänhet kommer att läggas ut som 10MHz för 5G-nedladdningar, 10MHz för 5G-uppladdningar, 5MHz för 4G-nedladdningar och 5MHz för 4G-uppladdningar.

Här i Maui har T-Mobile dock 40 MHz lågband, så det kan använda 15 MHz för var och en av 5G-nedladdningar och uppladdningar.

Jag fick de hastigheterna med 15MHz 5G-bäraren sannolikt bunden till en 15MHz 4G AWS-bärare och en 10MHz 4G PCS-bärare, enligt fältprovskärmar på mina 4G- och 5G-telefoner.

5G-anslutningen använder 2×2 MIMO-antenner och 256QAM-kodning. I dessa låga band är 5G inte mycket effektivare än 4G, berättade flera experter här på Snapdragon Summit. Du kan få upp till 150 Mbps med 15 MHz 4G-spektrum med dessa antenner och den kodningen, men resultaten är vanligtvis ungefär hälften av det. Så det är vettigt att se maximalt 90-100 Mbps lyft över 4G med layouten som T-Mobile använder.

Låga kontra mitten kontra höga

T-Mobile talar om en “lagerkaka” av luftvågor för att köra 5G i. Det inkluderar detta låga band, Sprints mellanbandsspektrum och millimetervåg, det chockerande snabba men kortdistansspektrumet AT&T och Verizon har mest använt så långt.

T-Mobile Layer Cake

T-Mobiles första två enheter stöder inte den övre änden av lagerkakan, millimetervågspektrumet T-Mobile har installerats i sex städer. Den första telefonen som stöder det kommer sannolikt att vara Samsung Galaxy S11. T-Mobils millimetervågstrategi är fortfarande lite suddig; McDiarmid säger att det definitivt kommer att vara en del av kakan, särskilt i trånga områden, men det ser hittills inte ut som om det kommer att driva stadsomfattande millimetervåg som Verizon gör.

Lågbandigt sätt som T-Mobile använder det har inte ännu det maximala räckvidden tekniken kommer att ha i framtiden.

I våra tester har millimetervåg 5G cirka 0,15 miles räckvidd. Sprints mittband kan gå cirka 1 mil. Lågbandet fördubblar det ännu en gång, vilket ger varje cell en diameter på minst 4 mil.

Men T-Mobils lågband hängs, som en bild, på en pinne av mittband 4G-spektrum. Så den radie som vi ser är faktiskt radien för T-Mobile AWS mid-band-nätverk, som har mindre räckvidd än 5G-lågbandet. När T-Mobile övergår från ett icke-fristående nätverk till ett fristående 5G-nätverk senare i år, kommer det att frigöra 5G från sin mid-band-pinne och låta den sträcka sig ytterligare.

Vad är 5G?

Vad är 5G? Är det en ikon? En hastighet? En frekvens? En upplevelse? Vi slog AT & T: s “5GE” för att vara “bara 4G med en ikonbyte”, vilket det är. Men 5GE är ofta snabbare än de hastigheter jag såg T-Mobile 5G komma på golfbanan.

Enligt min mening är 5G en teknik som kan möjliggöra upplevelser, men det gör det inte alltid. Det är ett radiosystem som heter 5G NR, som stöder mycket breda kanaler och har en rik färdplan för framtida förbättringar. Enligt den åtgärden är T-Mobils lågband 5G definitivt 5G och AT & Ts 5GE inte.

Men Verizon och andra fokuserar på erfarenhetsaspekten av 5G, och det är där detta system inte fungerar. Här på Snapdragon Technology Summit har vi hört talas om förstärkt verklighetskonserter och 8K-videouppladdningar. Det kommer inte att hända på lågband; det kommer att behöva millimetervåg. Så det här är 5G – det är bara inte det 5G.

Ska du köpa den här 5G-telefonen?

Lågband 5G i OnePlus 7T Pro McLaren är inte transformativ. Det jämnar ut din 4G-upplevelse. Om T-Mobile slår samman med Sprint och får mid-band airwaves, kommer folk med den här telefonen att se ytterligare en boost i hundratals megabit, men inte gigabit.

Om du är frustrerad över din T-Mobile 4G-upplevelse och befinner dig i T-Mobiles 5G-täckningsområde kan den här telefonen lösa ditt problem. Medan jag tänker på den här formen av 5G som kanske 4.9G, är 4.9G bättre än vad du får nu. Vi kommer att ha en fullständig recension av McLaren nästa vecka, men jag kan säga att det ser ut som en fantastisk enhet.

Relaterade Artiklar

Back to top button