Tencent vinner 26 miljarder dollar efter att USA har försäkrat sig om WeChat-förbudet

WeChat

Tencent Holdings Ltd. hoppade mest på två veckor efter att Vita husets tjänstemän sägs ha försäkrat amerikanska företag att ett förbud mot WeChat-appen inte kommer att vara så omfattande som man fruktade.

WeChat-ägaren hoppade så mycket som 4,2% i Hong Kong måndag efter att personer som är bekanta med saken säger att Trump-administrationen privat försöker försäkra amerikanska företag inklusive Apple Inc. att de fortfarande kan göra affärer med Tencents WeChat-meddelandeapp i Kina. Under de senaste dagarna har ledande administrationstjänstemän nått ut till vissa företag och insett att effekterna av ett helt förbud mot den populära appen kan vara förödande för amerikansk teknik, detaljhandel, spel, telekommunikation och andra industrier, enligt folket.

Företagsledningen försökte försäkra investerare tidigare att den verkställande order som undertecknades av president Donald Trump den 6 augusti endast kan gälla WeChats utomeuropeiska verksamhet. Förbudet, som kom bland Vita husets ansträngningar för att begränsa uppkomsten av kinesiska ägda teknikjättar som Huawei Technologies Co. och TikTok-ägaren ByteDance Ltd., hade raderat ungefär 66 miljarder dollar från Tencents värde, även om dagens återgång innebär att aktien har återhämtat sig alla utom 22 miljarder dollar av dessa förluster.

Vad säger Bloomberg Intelligence

Intensiv lobbyverksamhet av företrädare för amerikanska företag som Walmart, General Motors, Best Buy och Target förstärker WeChat: s oundgänglighet för att nå konsumenter i Kina. Försäljningseffekten på Tencent från president Donald Trumps WeChat-förbud kan vara minimal eftersom administrationen verkar begränsa omfattningen av ordern för att skydda amerikanska företag i Kina.

Spridningen på Tencents dollarobligation som förfaller 2030 skärpte 2 räntepunkter, enligt kredithandlare i Hong Kong måndag morgon, mest sedan 11 augusti.

Trump antändte en furor efter att ha undertecknat ordern att förbjuda amerikanska enheter att hantera WeChat. Förvirring rådde när investerare kämpade med det svepande språket i Trumps order – som spärrar “transaktioner” med det kinesiska företaget – som lämnar dörren öppen för administrationen att utöka den långt bortom tjänsten i Amerika. Apples aktier föll av rädsla för att åtgärden skulle kunna skada försäljningen av iPhones på dess största marknad efter USA

Fortfarande kvarstår risker tills detaljerna i den verkställande ordern har slutförts. Höga administrativa tjänstemän diskuterar omfattningen av det förbud som Trump har beställt, sade en av folket, och presidenten kan i slutändan åsidosätta allt de beslutar.

LÄS OCH | Microsoft stöder Epics Apple-kamp om spelteknikåtkomst

Även om företag tillåts göra affärer med WeChat kan individer fortfarande ha begränsningar för att använda appen i USA. En grupp amerikanska WeChat-användare lämnade in ett klagomål vid den federala domstolen i San Francisco fredag ​​i ett försök att hindra Trump-administrationen från att införa ett förbud mot appen och säger att det skulle kränka deras rättigheter.

Express Tech är nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@expresstechie) och håll dig uppdaterad med de senaste tekniska nyheterna.

Relaterade Artiklar

Back to top button