Teknikföretag tror att Freedom 251 försvagar regeringens initiativ Make In India

Freedom 251 som lanserades som Indiens billigaste smartphone är i grunden en ombyggd Adkon Ikon 4 Freedom 251 som lanserades som Indiens billigaste smartphone är i grunden en ombyggd Adkon Ikon 4

Ett otroligt pris, stora politiska namn vid lanseringen och en Make in India-tagg. Noida-baserade Ringing Bells hade allt för Freedom 251, världens billigaste telefon till bara Rs 251, eller under $ 5.

Många människor, särskilt inom smartphone-industrin, klagar dock på priset. Sedan finns det rapporter om att det som skulle ha gjorts i Indien faktiskt var tillverkat i Kina, det också för några år sedan under namnet Adcom Ikon 4. Det fanns också användargränssnittet, som kopierar Apple iPhone och potentiellt kan landa Ringing Bells med en rättegång.

‘Make In India’ definieras som ett nationbyggande initiativ som utvecklats för att förvandla Indien till ett globalt design- och tillverkningsnav och Freedom 251 trotsar den uppfattningen vältaligt.

Inte konstigt att det mesta av teknikvärlden också är olycklig. ”Det är inte frågan hur Ringing Bells lyckades sänka priset; snarare är det oroande att se regeringen helhjärtat stödja ett företag vars existens i sig är en fråga, säger VD för ett ansedd teknikföretag till IndianExpress.com på villkoret av anonymitet. Han tillade: “Man kanske inte gillar Freedom 251s existens men det är lika omöjligt att ignorera den här produkten.”

Video: Allt du behöver veta om världens billigaste smartphone

Från och med nu verkar det som om Ringing Bells vill sälja ommärkta Adcom-telefoner i Indien. Det är inte frågan. Problemet är användningen av taggen “Make In India” som många indiska företag tar mycket seriöst.

Måste läsas: Frihet 251: Anledningen till att telefonen vid Rs 251 inte ringer en klocka för alla

Några i det indiska tekniska samfundet undrar om regeringen verkligen menar allvar med sitt husdjursprojekt. En teknisk VD vars företag har samlat de flesta av sina produkter i Indien sa: ”Vi uppskattar vad Ringing Bells försöker göra, det försöker ansluta nästa miljard indianer, men
Indisk flagga på baksidan av enheten är inte acceptabel, särskilt när enheten inte ens är monterad i Indien. ” Han ville inte bli namngiven.

Det finns en annan faktor här: hittills har Ringing Bells inte ens ansökt om BIS-certifiering, vilket är obligatoriskt att sälja telefoner i Indien.

Oavsett om regeringen gillar det eller inte, har den här billiga smarttelefonen fokuserat på initiativet Make in India och hur lätt det är för företag att missbruka sin tagg.

© IE Online Media Services Pvt Ltd.

Relaterade Artiklar

Back to top button