TDK vill ha fordon lÄsta med fingeravtryck

TDK vill ha fordon lÄsta med fingeravtryck

Fingeravtryckssensorer blir allt vanligare pÄ smartphones, men TDK vill utöka deras anvÀndning till de fordon vi kör. SÀg hejdÄ till nyckelbrickan och hej till fingeravtrycksÄtkomst pÄ din nÀsta nya bil.

Som Nikkei XTech rapporterar visade TDK Corp pÄ en Automotive Engineering Expo 2019 i Pacifico Yokohama i maj en ultraljudsvÄgbaserad fingeravtryckssensor för anvÀndning som ett smart lÄs pÄ fordon. PÄ displayen var tvÄ sÄdana sensorer, en i ett dörrhandtag och den andra i en ratt.

Eftersom fingeravtryckssensorn Àr ultraljud kan den placeras under glaset, vilket fungerar bra om sensorn behöver vara tillgÀnglig pÄ utsidan av ett fordon för att kontrollera Ätkomst. Det fungerar ocksÄ oavsett om fingret som skannas Àr vÄtt eller torrt, vilket Äterigen gör det idealiskt för anvÀndning i ett bildörrhandtag (och vÄtt vÀder).

Genom att placera en sensor i dörrhandtaget och den andra i mitten av ratten, erbjuder TDK fordonstillverkare tvÄ nivÄer av autentisering. Den första ger Ätkomst till bilen och den andra möjligheten att köra bort den. För Àgaren betyder det att det inte finns nÄgot behov av att bÀra med sig en nyckelfob och dÀrför inget att förlora. Allt du behöver Àr ditt finger! Det betyder ocksÄ att familjer kan stÀlla in tillgÄngen till bilen för sina barn, men inte tillÄta dem att starta motorn med rattgivaren.

Hur populĂ€r denna Ă„tkomstlösning visar sig vara hos fordonstillverkare kommer i slutĂ€ndan att kosta och tillförlitlighet. Även om det kostar lite mer Ă€n nyckelfobar, kompenserar det för det genom att lĂ€gga till bekvĂ€mlighet för föraren, men ocksĂ„ vara mycket hĂ„llbart eftersom sensorn alltid kommer att skyddas bakom glas.

För nÀrvarande Àr idén fortfarande en prototyp, men en som snabbt kan förvandlas till en kommersiell produkt och hitta sin vÀg till avancerade fordon.