T-Mobile-signaler som kommer billigare 5G-telefoner

T-Mobile-signaler som kommer billigare 5G-telefoner

Mycket billigare 5G-telefoner kommer att trÀffa den amerikanska marknaden 2020, men bara för T-Mobile och Sprint.

Åsikter

Ett vĂ€ldigt tekniskt nytt T-Mobile / MediaTek-pressmeddelande visar ett “fristĂ„ende samtal i en multi-leverantörsmiljö som speglar den faktiska 5G-distributionen.” Den viktiga delen Ă€r att MediaTek, som gör billigare mobiltelefonmodem, nu har visat att dess M70-chipset fungerar pĂ„ bĂ„de Sprints och T-Mobile nĂ€tverk. Om jag lĂ€ser ordentligt mellan raderna betyder det att bĂ„de Sprint och T-Mobile 5G-telefoner kan komma att bli markant billigare.

“Under det kommande Ă„ret kommer vi att fortsĂ€tta att samarbeta med T-Mobile för att hjĂ€lpa till att driva 5G-nĂ€tverksdistribution”, sĂ€ger MediaTeks TL Lee i utgĂ„van.

Detta Àr mer meningsfullt nÀr jag sÀtts i samband med en intervju som jag hade med MediaTeks VD Joe Chen i februari. DÄ sa Chen att hans företag skulle ha en smarttelefonchipset redo för telefoner i slutet av 2020 som kan sÀnka priserna pÄ 5G-handenheter till 450 dollar eller sÄ.

Den första omgĂ„ngen av 5G-telefoner i USA kostar antingen 1 000 USD och uppĂ„t, eller – nĂ€r det gĂ€ller Motorola Z3 och Z4 (hos Amazon) för Verizon – starkt subventionerade av deras operatörer och tillverkare för att driva 5G-antagandet.

Det finns tre huvudformer av 5G just nu. Mid-band anvÀnds av de flesta internationella transportörer och Sprint. LÄgband kommer att anvÀndas av T-Mobile, och i mindre utstrÀckning av AT&T och Verizon. BÄda dessa band anvÀnder befintliga cellulÀra frekvenser och antenner. Superhöghastighets millimetervÄg (mmWave) krÀver helt nya antenndesigner och anvÀnds bara av amerikanska operatörer just nu.

MediaTek fokuserar inledningsvis pÄ lÄg- och mellanband 5G. Tanken Àr att rikta sig till den bredaste internationella rÀckvidden utan att behöva hantera komplexiteten hos mmWave-antenner. MediaTeks pressmeddelande som visar en fristÄende 5G-datasamtal signalerar att T-Mobile och Sprint (speciellt om de gÄr samman) kan tvinga tillverkare att utveckla billigare 5G-telefoner baserat pÄ MediaTeks produkter.

AT&T och Verizon utelÀmnade

AT&T och Verizon, som Àr mer beroende av mmWave 5G, kommer att utelÀmnas hÀr. MillimetervÄg, som har kort rÀckvidd men mycket höga hastigheter, fungerar för nÀrvarande bara med Qualcomms kompletta chipset och antennlösning, vilket Àr ganska dyrt.

Om inte priserna pÄ mmWave-utrustning sjunker, kan detta leda till en förgrenad 5G-telefonmarknad, med billigare telefoner som kommer till bÀrare med lÀgre band först. MediaTek kan ha en mmWave-lösning 2021, sa Chen i februari.

Vi följer all aktuell utveckling pÄ vÄr Race to 5G-sida.