Sydostasiens internetekonomi uppgår till 100 miljarder dollar i år

Sydostasiens internetekonomi till topp 0 miljarder i år Vietnam framträder som det mest digitala av alla ekonomier i regionen, med bruttovärden på internetekonomin som står för mer än 5% av landets bruttonationalprodukt 2019.

Sydostasiens internetekonomi är på väg att överstiga 100 miljarder dollar i år innan den tredubblas till 2025 och blir en av världens snabbast växande arenor för onlinehandel tack vare en ungdomlig befolkning som alltmer är bekväm med smartphones.

Värdet av online-transaktioner inom områden från internetförsäljning till bilhagning bör uppgå till 300 miljarder dollar fram till 2025, drivna av en befintlig befolkning på 360 miljoner onlineanvändare, enligt en forskningsrapport från Google, Temasek Holdings Pte och Bain & Co. Regionen , hem till ridhagande Grab och Alibaba Group Holding Ltd.s e-handelswebbplats Lazada, omfattar fyra länder – Thailand, Filippinerna, Indonesien och Malaysia – i topp 10 globalt när det gäller tid för användare online, visar studien .

Indonesien, världens fjärde folkrikaste land med 264 miljoner människor, kommer att förankra en region som också inkluderar Singapore och Vietnam.

Årsredovisningen, som tidigare styrdes av Google och Temasek, mäter bruttovärden i e-handel, åktur, online-medier och resor online och har blivit en viktig referens för regionens internetindustri. Bain gick med som en ledande partner i år och studien omfattade digitala finansiella tjänster för första gången.

E-handel är fortfarande den ljusaste platsen i Sydostasiens internetekonomi. Med hjälp av onlinefestivaler för attraktiva erbjudanden, underhållning i appen och snabbare leverans beräknas marknaden fyrdubblas från 38,2 miljarder dollar 2019 till 153 miljarder dollar år 2025. Huvuddelen av tillväxten kommer från Indonesien, där e-handelsmarknaden är redo att expandera från 21 miljarder dollar till 82 miljarder dollar.

Den regionala marknaden för åktur beräknas uppgå till 40 miljarder dollar år 2025 från 12,7 miljarder dollar 2019, vilket driver branschledarna Grab och Gojek. Båda ser matleverans som en viktig drivkraft för tillväxt och lönsamhet. Det i sin tur intensifierar konkurrensen med måltidsleveransföretag som Foodpanda och Deliveroo.

Vietnam växer fram som det mest digitala av alla ekonomier i regionen, med bruttovärden på internetekonomin som står för mer än 5% av landets bruttonationalprodukt 2019. Det jämförs med andelen 3,7% för Sydostasien . E-handel är en viktig drivkraft bakom högkonjunkturen i Vietnam, där hemodlade marknadsplatser som Sendo och Tiki konkurrerar med regionala aktörer inklusive Lazada och Tencent Holdings Ltd.-stödda Shopee.

Digitala betalningar flyttar in i mainstream och förväntas överstiga 1 biljon dollar år 2025. Av de 400 miljoner vuxna i Sydostasien är 98 miljoner ”underbankerade” – personer med bankkonton men begränsad tillgång till andra tjänster som kredit. Och ytterligare 198 miljoner har lite möjlighet att finansiera alls.

Dessa förväntningar på kraftig tillväxt hjälper till att locka investerare trots global motvind. Sydostasiens internetföretag samlade in 7,6 miljarder dollar under de första sex månaderna i år, upp från 7,1 miljarder dollar ett år tidigare, visade studien.

Ride-hailing-företag under ledning av Grab och Gojek har samlat in mer än 14 miljarder dollar under de senaste fyra åren, medan e-handelsföretag inklusive Tokopedia har lockat nästan 10 miljarder dollar. De senare finansieringsrundorna för Grab och Gojek är bland de största i sitt slag globalt, enligt rapporten.

Relaterade Artiklar

Back to top button