Sydkorea böter Qualcomm till 854 miljoner dollar för brott mot konkurrenslagarna

Qualcomm, Qualcomm-böter, Qualcomm-överträdelser Sydkorea, Qualcomm Sydkorea, Qualcomm 1 biljon böter, Korea Fair Trade Commission, KFTC, KFTC vs Qualcomm, teknik, tekniknyheter Qualcomm sa att det kommer att lämna in en omedelbar fördröjning av det korrigerande beslutet och överklaga beslutet till Seoul High Court.

Sydkoreas antitrustregulatorer bötföll Qualcomm Inc med 1,03 biljoner vann (854 miljoner dollar) för vad den kallade orättvis affärsverksamhet vid patentlicensiering och modemchipsförsäljning, ett beslut som den amerikanska chiptillverkaren sa att den kommer att utmana i domstol. Böterna, den största som någonsin tagits ut i Sydkorea, markerar det senaste antitrustnackfallet för Qualcomms mest lönsamma verksamhet med att licensiera trådlösa patent till mobilindustrin, i en tid då verksamheten möter motvind från en svalande smarttelefonmarknad.

Korea Fair Trade Commission (KFTC) beslutade på onsdagen att Qualcomm missbrukade sin dominerande marknadsposition och tvingade telefontillverkare att betala royalty för en onödigt bred uppsättning patent som en del av försäljningen av sina modemchips.

Qualcomm begränsade också konkurrensen genom att vägra eller begränsa licensiering av sina vanliga viktiga patent relaterade till modemchips till konkurrerande chiptillverkare som Intel Corp, Samsung Electronics Co Ltd och MediaTek Inc, säger tillsynsmyndigheten, vilket hindrar deras försäljning och lämnar sina produkter utsatta för rättegångar.

Tillsynsmyndigheten beordrade Qualcomm att i god tro förhandla med konkurrerande chiptillverkare om patentlicenser och omförhandla chipleveransavtal med mobiltelefontillverkare om så önskas – åtgärder som skulle påverka det amerikanska företagets affärer med stora teknikföretag inklusive Apple Inc, Intel, Samsung och Huawei Technologies Co Ltd om upprätthålls. KFTC sa att de inledde sina undersökningar av Qualcomms praxis 2014 efter klagomål från branschdeltagare, men nämnde inte specifika företag.

Utländska företag, inklusive Apple, Intel, MediaTek och Huawei, uttryckte sina åsikter under tillsynsmyndighetens överläggningsprocess, berättade KFTC: s generalsekreterare Shin Young-son en medieföredrag i landets administrativa huvudstad. “Vi undersökte och beslutade om dessa åtgärder eftersom Qualcomms åtgärder begränsar den totala konkurrensen”, sade Shin och tillade att beslutet inte handlade om att skydda inhemska företag som Samsung och LG Electronics Inc utan om att förbättra marknadskonkurrensen för alla aktörer.

Qualcomm sa att det kommer att lämna in en omedelbar fördröjning av det korrigerande beslutet och överklaga beslutet till Seoul High Court. Företaget kommer också att överklaga bötesbeloppet och metoden som används för att beräkna det. “Qualcomm är starkt oense med KFTC: s tillkännagivna beslut”, sa det i ett uttalande. Beslutet i Seoul kan innebära lägre kostnader för mobiltelefontillverkare och andra i den tekniska försörjningskedjan som köper Qualcomm-chips, säger en taiwanesisk branschledare och avstår från att bli benämnd på grund av känsligheten i saken.

I FÖRESKRIFTIG VÄXEL

Böterna är den senaste i en serie antitrustbeslut och utredningar som Qualcomm står inför från tillsynsmyndigheter över hela världen. I februari 2015 betalade Qualcomm en böter på 975 miljoner dollar i Kina efter en 14-månaders sond, medan Europeiska unionen i december 2015 anklagade den för att missbruka sin marknadsmakt för att motverka rivaler.

Stacy Rasgon, en analytiker med AB Bernstein, sade att böterna i sig var stora men sade också att KFTC: s order för Qualcomm att ändra sin affärsmetod har större framtida konsekvenser för chiptillverkaren.

En stor utmaning för Qualcomm, sade han, skulle uppstå om beslutet tvingar företaget att licensiera patent för några av sina marker till rivaler som Intel, som har tävlat hårt om att landa sina modemchips i mobiltelefoner. ”Hur kan de tvinga dig att licensiera till en konkurrent? Det är vad jag aldrig förstod. Jag garanterar att Qualcomm inte vill göra det, sa han och tillade att tvisten kan ta år att spela i sydkoreanska domstolar.

KFTC bötföll Qualcomm med 273 miljarder vann 2009 för att missbruka sin dominerande ställning i CDMA-modemchips, som sedan användes i mobiltelefoner tillverkade av Samsung och LG. Tillsynsmyndigheter i andra jurisdiktioner, inklusive USA och Taiwan, undersöker också Qualcomm. KFTC-flytten kan fungera som ett riktmärke för vissa av dem. “Koreas beslut kommer att fungera som en viktig referenspunkt för oss”, säger Chiu Yung-ho, vice ordförande och talesman för Taiwans Fair Trade Commission, till Reuters. Han gav ingen tidslinje när Taiwans egen årslånga utredning skulle avslutas.

Relaterade Artiklar

Back to top button