Surface Neo och Duo finns tack vare Microsoft Fans, och det Àr OK

Surface Neo och Duo finns tack vare Microsoft Fans, och det Àr OK

Vid Microsofts Surface-evenemang den hÀr veckan, dÀr vi sÄg en massa nya bÀrbara datorer och tillbehör, vÀckte en smyga pÄ tvÄ vikbara enheter den största reaktionen.

Surface Neo – som har tvĂ„ 9-tums skĂ€rmar som möts i ett gĂ„ngjĂ€rn i mitten – levererar Courier-löftet, en dubbelskĂ€rmsenhet som Microsoft ryktades arbeta med och senare axlade för nĂ€stan ett decennium sedan.

Surface Duo fungerade under tiden som Redmonds “en sak till.” Vid onsdagens evenemang började Microsofts produktchef Panos Panay gĂ„ av scenen som om presentationen var klar. Men han vĂ€nde sig om och blĂ„ste bort publiken med en hopfĂ€llbar, tvĂ„skĂ€rmad icke-telefon. Windows-fans som fortfarande beklagar förlusten av det utmĂ€rkta Windows Phone OS glĂ€dde sig.

Det Àr inte första gÄngen ett ÄrslÄngt rykte resulterade i en faktisk produkt. Google Drive var föremÄl för spekulationer och önskemÄl i flera Är innan det faktiskt lanserades. Ett liknande fall kunde göras för iPad mini, som ryktes i tre Är innan den Àntligen lanserades 2012.

Det har pratats om en Surface Phone i flera Är, men en av de stora överraskningarna vid evenemanget i oktober Àr inte uppstÄndelsen för Windows Phone, utan att Duo kör Android. Panay nÀmnde till och med att Microsoft samarbetar med sin arkiverade Google för att leverera enheten med dubbla skÀrmar. Mest chockerande av allt, presentationens första titt pÄ den kommande Surface Duo visade en startskÀrm med en Google-sökfÀlt. Vart Bing ?!

Jag antar att det inte borde vara helt chockerande att Microsoft kommer ut med en Android-telefon, med tanke pĂ„ hur mĂ„nga integrationer med Windows företaget nyligen har implementerat. Trenden Ă€r tydligast i appen Your Phone, som lĂ„ter Android-anvĂ€ndare omedelbart se foton och SMS-textkonversationer pĂ„ en ansluten enhet – liknande Apples kontinuitetsfunktion mellan iPhones och Mac-datorer.

Partnerskapet med Google kan ocksĂ„ ha dragit nytta av Microsofts beslut att anvĂ€nda sökjĂ€ttens Chromium-kod för att driva Edge-webblĂ€saren. Och faktiskt, vissa Microsoft-tittare förutspĂ„dde att Microsoft skulle – eller borde – komma ut med en Android-telefon.

MĂ„nga kommentatorer jĂ€mför Surface Duo med Samsung Galaxy Fold, och sĂ€ger mestadels att det kan vara bĂ€ttre att ha tvĂ„ sida vid sida-skĂ€rmar Ă€n en hopfĂ€llbar. Och Panay noterade att “det Ă€r fantastiskt nĂ€r man sĂ€tter tvĂ„ skĂ€rmar sida vid sida för att se hur hjĂ€rnan tĂ€nds.” Han uppgav ocksĂ„ att Microsofts hjĂ€rnforskning visar att mĂ€nniskor Ă€r mer produktiva nĂ€r de har en andra skĂ€rm till sitt förfogande.

Jag kan se fallet att ha en webbsökning pÄ en skÀrm medan du skriver ett e-postmeddelande pÄ den andra. Det gÀller bÄde Neo och Duo. Hur mÄnga gÄnger har du varit i ett samtal eller FaceTime-chatt och varit tvungen att byta appar för att slÄ upp nÄgot medan du pratar? Eller leta upp en kalenderpost medan du lÀser ett e-postmeddelande?

LÄngt ryktade produkter som Àntligen framtrÀder (och jag hÀvdar att de verkar, Ätminstone delvis, efterfrÄgan pÄ fans) har haft stor framgÄng, som Google Drive. IPad mini har varit en marginal framgÄng (baserat pÄ att Apple inte uppgraderade den mellan 2015 och 2019). Endast nÀsta Ärs semestershopping sÀsong kommer att berÀtta vilket öde som vÀntar pÄ Microsofts djÀrva razzia i tvÄskÀrmade enheter som inte Àr riktigt surfplattor, inte riktigt smartphones.

Men i slutÀndan, vad Àr det för fel med att ett teknikföretag ger sina bÀsta fans det de har klagat pÄ?