Studio-önskelista: Toppval för Offbeat Home Recording Gear

Studio-önskelista: Toppval för Offbeat Home Recording Gear

Om vinyls comeback och efterföljande uppehÄllskraft Àr ett bevis pÄ den analoga teknikens lockelse i hemmaljudvÀrlden, kanske den liknande tidsinstÀllda Äteruppkomsten av analoga syntar Àr, ja, analog till vinyls comeback i inspelningsvÀrlden.

PĂ„ 1970-talet hade analoga syntar frĂ„n tillverkare som Moog, ARP och Sequential Circuits en storhetstid … och sedan en första maj. PĂ„ 90-talet ersatte digitala synthar och effektprocessorer i stor utstrĂ€ckning analoga modeller, och Ă€ven om det fanns massor av solida digitala synthesizers gjorda under denna tid (och det finns fortfarande mycket som görs nu), saknade de ofta den praktiska, glĂ€djen av upptĂ€ckselement som gjorde det sĂ„ roligt att arbeta med analoga syntar – och den analoga vĂ€rmen som ocksĂ„ fick dem att lĂ„ta sĂ„ fantastiska.

Delvis tack vare föryngringen av Moog Music, tillverkaren grundad av den elektroniska instrumentpionjĂ€ren Bob Moog, kommer unga och gamla musiker tillbaka till analoga syntar, liksom modulĂ€ra och halvmodulĂ€ra instĂ€llningar, pĂ„ ett sĂ€tt som inte sett sedan 70 och 80-talet. För de (som jag) som lĂ€ngtade efter Ă„terkomsten av de analoga syntema istĂ€llet för att behöva förlita sig enbart pĂ„ “vintage” -syntar som kostar en arm och ett ben (och ofta Ă€r i mindre Ă€n ett fantastiskt skick) Ă€r det otroligt spĂ€nnande hĂ€ndelse.

För att komplettera den nya analoga syntvĂ„gen tillverkar företag som Roland och Korg Ă„terigen effektprocessorer och instrument baserat pĂ„ analoga kretsar – och till överkomliga priser. Stora tillverkare kan verkligen fördubblas pĂ„ nya analoga vĂ€xlar, men lika spĂ€nnande Ă€r det plötsliga svĂ€llet av utmĂ€rkta boutillverkare som Landscape FM och Lorre-Mill som gör bisarra effekter, instrument och synthar i smĂ„ satser. Resultatet Ă€r ett fantastiskt nytt utbud av ljudmöjligheter för bĂ„de nybörjare och professionella, frĂ„n synthar till trummaskiner till effektprocessorer.

Vi kommer att lyfta fram nÄgra av vÄra favorit nya analoga redskap hÀr, frÄn det konstiga och coola till det vÀsentliga, och vi kommer ocksÄ att lyfta fram nÄgra av de inte nödvÀndigtvis analoga studioklammerna vi har testat pÄ PCMag som, oavsett, skulle komplettera nÄgon hemstudioinstallation.

Annons

Analoga kaosenheter! (Del 1): Landskap HC-TT

Bisarrt, oförutsĂ€gbart och vackert att starta upp – Landscapes HC-TT och Stereo Field Ă€r ljudprodukter i sina egna ligor.

LĂ„t oss börja med HC-TT, som stĂ„r för “mĂ€nniskokontrollerad bandtransport.” Den har ett kassettdĂ€ck (och varje HC-TT levereras ocksĂ„ med ett slumpmĂ€ssigt valt kassettband) men saknar knappar för uppspelning / paus eller bakĂ„t / framĂ„t. IstĂ€llet finns det tvĂ„ rullar kopplade till vred som du, mĂ€nniskan i denna ekvation, styr med fingrarna. Detta stör tonhöjd pĂ„ dramatiska sĂ€tt och skapar skev, förvrĂ€ngda, vinyl-repliknande ljud som, sĂ€rskilt nĂ€r de appliceras pĂ„ den mĂ€nskliga rösten, skulle vara perfekt hemma i Black Lodge.

Men du kan ocksĂ„ ansluta HC-TT till en synth- eller trummaskin eller nĂ„got som matar ut ljud och anvĂ€nda det som en effekt – det finns pekplattor och lĂ„g-fi-filterrattar som möjliggör ytterligare kreativ nedbrytning av ljudsignalen.

StereofÀlt

StereofÀltet Àr under tiden kanske den vackraste redskapen jag har sett i det senaste minnet. DÀr HC-TT har flera beröringskÀnsliga plattor som reagerar i varierande grad av intensitet nÀr du kommer i kontakt med dem, har stereofÀltet en mÀngd av dessa med reflekterande guldytor, och de kan pressas i vad som verkar som ett oÀndligt utbud av kombinationer, interagerar och överlappar som ett soniskt Venn-diagram för att skapa glitchiga effekter för ljud som du matar igenom det.

Och bara för att hÄlla det kaotiskt kallas det StereofÀltet eftersom du naturligtvis kan mata en stereos vÀnster / höger signal in och ut ur lÄdan, men du kan ocksÄ mata helt oberoende ljud till varje kanal, och sedan blir utgÄngen en gift blandning av dessa tvÄ ljudkÀllor, och vilken förödelse du skapar med pekplattorna. BÄda dessa lÄdor Àr en glÀdje att leka med och öppnar upp kreativa vÀgar som du inte visste var de var tillgÀngliga.

Analoga kaosenheter! (Del 2): ​​Lorre-Mill Double Knot (V2)

En underbar utveckling i boutens analoga synth-sfĂ€r: MĂ€nniskorna som gör dessa synthar har omdefinierat vad en synth Ă€r – frĂ„n hur den fungerar, hur den ser ut, till de funktioner den utför. Precis som de landskaps ljudenheter som beskrivs tidigare Ă€r svĂ„ra att definiera, har de tvĂ„ erbjudandena frĂ„n Lorre-Mill, en Baltimore-baserad synth-byggare, utseende, egenskaper och signalvĂ€gar som Ă€r onekligen unika. BĂ„de Keyed Mosstone (en enkel röst analog synth med pekplatta “tangenter” som inte pĂ„ nĂ„got sĂ€tt liknar tangentbordets layout; bilden ovan) och Double Knot (en “all analog ljudruta för att lappa och lyssna pĂ„ skiftande rytmer och texturer “; bilden nedan) fungerar i en kaotisk sfĂ€r som ger beroendeframkallande oförutsĂ€gbara och bisarra resultat.

Keyed Mosstone

Det Ă€r allt nybörjaren behöver för att komma igĂ„ng med kablar i olika patchpoints och vridknappar (efter kanske att ha blĂ€ddrat igenom onlinehandboken) – ljudet kan strĂ€cka sig frĂ„n klassiska 80-tals videospel till skrĂ€mmande bitkrossade klagor. Det Ă€r rĂ€ttvist att undra om nĂ„gon av dessa syntar styrs av anvĂ€ndaren, eller om anvĂ€ndaren helt enkelt Ă€r med under resan medan synthen kommunicerar med sig sjĂ€lv med varje kabelbyte eller vridning av ratten.

Analog trummaskin: Korg Volca Beats

En original Roland TR-808 trummaskin frĂ„n början av 80-talet ger dig tillbaka $ 4000. Om du inte har den typen av budget gör Roland en nyare version av 808 som kanske inte övertygar skeptiker som lĂ€ngtar efter originalets ljud – men till 380 $ Ă€r det nĂ„got mindre skrĂ€mmande investering.

Men pĂ„ 224 $ Ă€r vi fans av Korg Volca Beats. Korg har tillverkat alla möjliga lĂ„dor för sin Volca-serie – de Ă€r alla ungefĂ€r lika stora, men de Ă€r inte alla samma pĂ„ insidan – Volca-beats Ă€r en av de rent analoga modellerna i Volca-gruppen. Den fĂ„r otroligt djupa, tjocka bastrumkljud och ger utmĂ€rkta klick och retro hi-hattar – och den har en 16-stegs sequencer och Ă„tta minnesplĂ„ster. Om du vill gĂ„ helt analogt utan att bryta banken Ă€r det hĂ€r en bra trummaskin att tĂ€nka pĂ„.

Coolaste Pocket Synth: Teenage Engineering Pocket Operator

Ja, det hĂ€r Ă€r en synthesizer i fickformat gjord för att efterlikna utseendet pĂ„ en gammal minirĂ€knare. Inte bara det, men Teenage Engineering har skapat flera iterationer, och var och en gör nĂ„got sĂ€rskilt annorlunda. $ 89 PO-32 Tonic, till exempel, Ă€r frĂ€mst en trumaskin och sampler, medan $ 89 PO-35 Speak Ă€r en vokalsyntetiserare. SkĂ€rmen visar animerad grafik, medan knapparna anvĂ€nds för att skapa sekvenser. För vĂ„ra pengar kan den mest anvĂ€ndbara versionen vara $ 169 Microtonic VST och PO-32 Tonic-paketet (bilden) – det verkliga försĂ€ljningsargumentet Ă€r Microtonic VST, en app som körs pĂ„ din bĂ€rbara dator och lĂ„ter dig skapa ljud och sedan ladda dem pĂ„ din PO-32.

Semi-modulÀr synthesizer: Moog farmor

ModulÀr syntes, för de som inte Àr bekanta, Àr konsten att ansluta olika kablar till olika in- och utgÄngar, dirigera en signal som genereras av en oscillator genom en mÀngd vÄgformande filter eller effekter, och ofta hanteras varje del av signalkedjan av en enda lÄda, sÄ att musiker kan mixa och matcha tillverkare och bygga riktigt unika instÀllningar.

Det kan vara frustrerande komplicerat och dyrt att fĂ„ ihop en startrigg – ett eldrivet “Euro-rack” för att hysa de olika modulerna du köper kan ge dig tillbaka $ 250 eller sĂ„ pĂ„ egen hand. SĂ„ledes vĂ€ljer mĂ„nga musiker som lockas av ljudet, och – lĂ„t oss inse det – visuell estetik av en synth med kablar som strömmar ut ur den som spagetti, ofta en semi-modulĂ€r synth istĂ€llet för att bygga en moduluppsĂ€ttning frĂ„n grunden.

En semi-modulĂ€r synth har vanligtvis ett eget inbyggt tangentbord, liksom alla grunder som behövs för att skapa en signal och filtrera och forma den – samt patchpunkter som kan anslutas med kablar för nĂ€mnda spagetti-effekt. SĂ„, de har andan av modulĂ€ra instĂ€llningar, men allt-i-ett-uppbyggnaden av en mer typisk synthesizer.

Och modeller som det utmÀrkta Moog Grandmother-fartyget med tillrÀckligt mÄnga kablar för att komma igÄng, samt ingÄngar och utgÄngar som kan skickas till externa moduler och dÀrmed införlivas i en modulÀr installation. Med andra ord, farmor Àr ett gateway-lÀkemedel som ocksÄ passar in i en moduluppstÀllning om (nÀr) du bestÀmmer dig för att gÄ den vÀgen.

Vocal Effects Box: Roland AIRA VT-4 Voice Transformer

Roland AIRA-serien av effektprocessorer har nĂ„gra mycket anvĂ€ndbara alternativ för live- eller studiomusiker – vi Ă€r sĂ€rskilt slagen med VT-3 Voice Transformer, som nyligen ersattes av VT-4. BĂ„da kan hittas online, och de Ă€r bĂ„da vĂ€ldigt coola vokalprocessorer som ger dig efterfrĂ„gade rösteffekter i realtid, som Robot Voice eller MegaPhone. Den nya VT-4 fungerar mer som en traditionell vocoder, drar signal frĂ„n ett tangentbord och formar sitt kuvert med din röst. VT-3 Ă€r lite enklare och har ingen MIDI-funktionalitet, men det Ă€r Ă€ndĂ„ ett anvĂ€ndbart verktyg (eller en rolig leksak) för alla som vill fĂ„ konstiga sĂ„ngeffekter – eller nostalgiska ljud, som beastie Boys “Another Dimension” robot röst.

Kickstarter Project From Heaven: Phonocut

Även med att LP-skivor Ă„teruppstĂ„r Ă€r det fortfarande en rördröm för mĂ„nga hemmamusikanter att trycka pĂ„ din egen skiva pĂ„ vinyl. De pressande vĂ€xterna Ă€r pĂ„ snĂ€va scheman, processen Ă€r dyr och det finns lite utrymme för DIY-musiker att komma in.

Enter: Phonocut. Det hĂ€r Österrike-baserade Kickstarter-finansierade företaget bygger vinylinspelare för hemmet. Spela in din musik och mixa den, skicka sedan mixen till input “-ingĂ„ngen, sĂ„ kommer ditt ljud att klippas direkt till en tom vinylskiva. Utöver att skicka mixer till vinyl kan du ocksĂ„ spela in direkt, direkt-till-skiva, som studior gjorde det pĂ„ 40-talet och tidigare – en inspelningsteknik introducerades av Jack Whites tredje mans skivbolag i bland annat Nashville (Ă€ven om Jack White har en Scully-svarv frĂ„n 1953, inte en Phonocut, till sitt förfogande.)

Phonocut lĂ€gger till en spĂ€nnande ny dimension i heminspelningen – Ă€ven om den fortfarande Ă€r i Kickstarter crowdfunding-lĂ€ge. En Phonocut-maskin kostar cirka 1600 dollar och det berĂ€knade leveransdatumet Ă€r december 2020, sĂ„ det Ă€r vĂ€ntan involverat … men Ă€ndĂ„.

… och nĂ„gra PCMag-testade hĂ€ftklamrar för att para ihop dem med:

UtmÀrkt mixning / mastering hörlurar: Sennheiser HD6 Mix

Sennheiser har alltid skapat fantastiska hörlurar för studion, och HD6 ger den noggrannhet du behöver med det basdjup som mĂ„nga platta hörlurar ofta saknar – sĂ„ du hör varje bit av den subbasförödelse du skapar med din analoga vĂ€xel. De Ă€r ett PCMag Editors Choice.

UtmÀrkt mixning / mastering hörlurar: Etymotic ER3 XR

BĂ€sta USB-mikrofon: Apogee HypeMiC

Om du behöver en allt-i-ett-USB-mikrofon – vilket betyder en mikrofon som har sin egen inbyggda dynamiska kompression, levererar HypeMiC detta med en vridning som vi inte ser i konkurrerande USB-mikrofonmodeller: Komprimeringen hĂ€r Ă€r helt analog . Ja, du lĂ€ste det korrekt – det hĂ€r Ă€r en analog mikrofon- och kompressorkombination som slutar i USB. Och nĂ€r det Ă€r dags för ljudet att konverteras till en digital signal Ă€r Apogee A-to-D-teknik bland de bĂ€sta i branschen.

349,00 $ pÄ Amazon

Se det

PrisvÀrd USB-mikrofon: blÄ hallon

I enlighet med vĂ„rt alla (eller mestadels) analoga tillvĂ€gagĂ„ngssĂ€tt i denna sammanfattning, levererar Blue Raspberry solidt USB-ljud utan DSP (digital signalbehandling). Allt du hör Ă€r rent analogt tills det konverteras innan USB-anslutningen. Till skillnad frĂ„n Apogee HypeMiC saknar den inbyggd kompression – men hej, de flesta mikrofoner gör det. Detta Ă€r den no-nonsense, rena signalvĂ€gen USB-mikrofon att fĂ„ om du Ă€r pĂ„ en budget.

$ 284,99 pÄ Amazon Kanada

Se det

Holiday Survival Kit: Audio Gear som hjÀlper dig att blockera buller, distraktioner

Vidare lÀsning

Ljudrecensioner

Ljud BĂ€sta val