Studie: Coronavirus kan överleva i upp till 24 timmar på kartong, 3 dagar på plast

En ny studie har visat att koronaviruset kan överleva på plasttillverkad elektronik, såsom tangentbord eller mus, i upp till tre dagar och på kartong i upp till 24 timmar.

På tisdag publicerade forskare från National Institute of Health, CDC och UCLA en studie som bekräftar att coronavirusstammen, COVID-19, kan spridas på ytor. Studien genomfördes genom att placera ett prov av viruset på olika material. Forskarna fann att COVID-19 kan överleva med tillräckligt med “livskraftigt virus” på plast i upp till 72 timmar och på kartong i upp till 24 timmar.

Som ett resultat är det en bra idé att regelbundet rengöra din elektronik mitt i det pågående utbrottet, som nu har smittat mer än 6519 personer i USA. Vi rekommenderar också att du tvättar händerna noggrant efter att du öppnat kartongförpackningar.

Studien fann också att coronavirus kan överleva på stål i upp till 48 timmar och på koppar i upp till fyra timmar. Det är dock viktigt att notera att experimenten utfördes vid rumstemperatur, speciellt vid 21 till 23 grader Celsius (69,8 till 73,4 grader Fahrenheit) i relativ 40 procent luftfuktighet. Så det är fortfarande oklart hur länge viruset kommer att överleva vid andra temperaturer. Men läkare har sagt till PCMag att de misstänker att viruset dör snabbare i varmare miljöer och i närvaro av solljus.

Tyvärr testade inte forskarna COVID-19 på glas. Men studien fann att virusets överlevnadsförmåga liknade en annan coronavirusstam, SARS, som orsakade ett separat utbrott i Kina 2002-2003. Tidigare forskning om SARS har visat att den kan överleva på glas i upp till fyra dagar vid rumstemperatur.

Intressant nog bestämde forskarna också att destillera sjukdomen i en aerosolspray och skjuta den i en roterande trumma för att hålla viruset suspenderat i luften. I den aerosoliserade miljön kan COVID-19 överleva i upp till tre timmar, fann studien.

Detta betyder dock inte att du ska oroa dig för att COVID-19 dröjer sig i luften i timmar i taget. På Twitter sa en av forskarna bakom studien, Neeltje van Doremalen, att experimentet inte var “bevis för aerosolöverföring.”

”Jag tror inte att det normalt överförs via aerosoler. Men ibland utför sjukvårdspersonal aerosolproducerande procedurer, som intubation. I den situationen kan det vara viktigt att vara medveten om livskraft i aerosoler, tillade hon i en separat tweet.

Enligt folkhälsomyndigheter sprider sig sannolikt viruset när någon nyser eller hostar och skapar ”andningsdroppar” som snabbt kommer att landa på ytor i närheten eller människor i motsats till att hänga i luften. “Dessa droppar kan landa i munnen eller näsan hos människor som är i närheten eller eventuellt inandas i lungorna”, säger CDC. Som ett resultat uppmanar hälsovårdsmyndigheter allmänheten att stanna hemma och hålla ett avstånd på 6 fot från andra.

Relaterade Artiklar

Back to top button