STRÖM: O2s eKasa kommer till Slovakien. Vi kĂ€nner till detaljerna

 STRÖM: O2s eKasa kommer till Slovakien.  Vi kĂ€nner till detaljerna

Som du kanske redan vet kommer en ny skyldighet för företagare i form av eCash med en onlineanslutning till Financial Administration-systemet att trÀda i kraft den 1 april. Staten bör öka insynen i skatteuppbörd och göra det lÀttare för företagare att kommunicera med staten och potentialen för innovation.

Förutom online-anslutning Àr nya kassalösningar utformade för att ge mÄnga funktioner som kan göra livet enklare för företag. Alla block frÄn kassaregistren innehÄller ocksÄ en ny QR-kod som gör att du kan verifiera kontantkvittens Àkthet och giltighet pÄ ett enkelt sÀtt.

FrÄn och med 1 april 2019 anslutning till finansförvaltningssystemet och dÀrmed införandet av ett elektroniskt kassaregister (eKasa) kommer att vara obligatoriskt för nya anvÀndare och frÄn 1 juli 2019 skyldigheten kommer redan att gÀlla för alla. Enligt finansförvaltningen och den slovakiska avdelningen för skatterÄdgivare Àr den för nÀrvarande i drift ovan 230 000 elektroniska kassaregister. Runt 90 000 stycken kommer att anpassas av företagare genom programuppdateringar.

Enligt en undersökning av Ipsos kĂ€nner en femtedel av entreprenörerna till denna skyldighet, men har ingen information. Mer Ă€n hĂ€lften har basinformation och 20% har detaljerad information. EKasu, resp. 75% av de tillfrĂ„gade har Ă€nnu inte en lösning redo för eKas. Även om de uppfattar eKas som en ny skyldighet, ser de ocksĂ„ mĂ„nga fördelar med det, som förenkling av kommunikationen med statsförvaltningen, potential för innovation eller enkel drift.

I Tjeckien i tvÄ Är

I Tjeckien har systemet för elektroniska försĂ€ljningsregister (EET), dvs. eKasy, varit i kraft sedan december 2016. Införandet av systemet medförde flera fördelar. “Efter starten av EET började tjeckiska restauranger acceptera kortbetalningar betydligt mer,”Sa Jiƙí Grund, verkstĂ€llande direktör för föreningen för mobilnĂ€toperatörer i Tjeckien. Behovet av en onlineanslutning anvĂ€ndes av de lokala mobiloperatörerna, som kom med omfattande lösningar. “Liberalisering har ocksĂ„ skett pĂ„ denna marknad, vilket har resulterat i lĂ€gre kassaregisterpriser.Lagt till Grund. Kroatien har ocksĂ„ drivit det elektroniska registreringssystemet sedan 2013.

Ekasa frÄn O2

EKasy-systemet, baserat pĂ„ erfarenheter frĂ„n bĂ„de Tjeckien och Kroatien, kommer att föras till Slovakien av O2-operatören. Förutom den kompletta lösningen av kassaregistret, POS-terminalen och skrivaren som testats pĂ„ den tjeckiska och kroatiska marknaden kan operatören naturligtvis tillhandahĂ„lla en automatisk anslutning till datanĂ€tverket. “Vi Ă€r redo att erbjuda företagare en omfattande eKasy-lösning, som inte bara innehĂ„ller anslutningar utan ocksĂ„ enheter tillsammans med ytterligare utrustning. Vi anvĂ€nder erfarenheter frĂ„n Tjeckien och Kroatien anpassade för olika företagare frĂ„n smĂ„företag till stora verksamheter,SĂ€ger TomĂĄĆĄ MasĂĄr, O2s strategichef.

För nÀrvarande certifieras utrustningen av Finansförvaltningen och O2 vill göra den tillgÀnglig för företagare i slutet av mars, dvs. innan förpliktelsen trÀdde i kraft den 1 april.

Pris för eCas

VĂ„rt mĂ„l Ă€r att komma fram till den mest fördelaktiga lösningen som inte bara belastar entreprenörer utan befriar dem frĂ„n olika skyldigheter. Detta Ă€r ocksĂ„ den första betalningen, som blir 2 euro och resten gör det möjligt för entreprenören att betala i delbetalningar,”SĂ€ger T. MasĂĄr. Den mĂ„natliga betalningen för eKas kommer att vara 25 euro, som inkluderar installationen av enheten (5 euro per mĂ„nad) och den totala eKasy-tjĂ€nsten (mjukvarulicens, skyddad lagring, uppdateringar, teknisk support och enhetsanslutning). Priset pĂ„ enheten nĂ€r du betalar kontant Ă€r 218 eurosom kunden kan minska med en bonus pĂ„ 96 euro i tvĂ„ Ă„rs anvĂ€ndning.