Streaming av videospel: Vad du behöver för att komma igång

Det kan komma en dag då du inte behöver en spelkonsol eller snygg PC för att spela de senaste videospelen. Google, Sony och Nvidia satsar stort på strömmande videospel, men hur ska deras spelströmningstjänster fungera?

Här är grunderna: Företag som Google eller Sony installerar ett spel på en servergård någonstans och skickar dess video och ljud till dig via internet. Du skickar sedan tillbaka alla ingångar från din controller för att spela upp den i realtid.

Som du kan föreställa dig kräver detta ganska snabba och tillförlitliga internethastigheter, plus någon form av hårdvara som du kan spela dina spel på. Du kanske inte behöver en konsol, men du behöver fortfarande en kontroller och en enhet med en skärm.

De största befintliga och kommande tjänsterna har ganska olika tillvägagångssätt för den här nya typen av spel, så vad du behöver varierar från en tjänst till en annan. Nedan bryter vi ner befintliga tjänster, såsom Nvidias GeForce Now, samt vad kommande plattformar som Google Stadia kommer att kräva. Så här kommer du igång med var och en av de största tjänsterna.

Google Stadia

En begränsad Google Stadia-lansering är inställd på 19 november om du förbeställde $ 129 Foundation Edition-paketet och företaget lägger upp det som en spelkonsol utan konsolen. Du kommer att kunna spela spel på nästan vad som helst med en skärm, inklusive bärbara datorer, stationära datorer, TV-apparater, surfplattor och telefoner.

Google Stadia på GDC 2019 (Foto av Justin Sullivan / Getty Images)

För de flesta enheter behöver du bara något som kan köra Google Chrome. När det gäller hårdvara betyder det att du kan använda något av följande:

Windows-datorer som kör Windows 7 eller senare.
Mac-datorer kör macOS 10.10 eller senare.
TV-apparater med en Chromecast Ultra ($ 69,00 på Amazon) ansluten till en öppen HDMI-port.
Telefoner: Pixel 3 och 3a stöds under den första tidiga åtkomstperioden.

Om du har en dator som stöder Chrome – en ganska låg stapel – kanske du redan har all hårdvara du behöver. Du kan använda tangentbordet och musen för att styra dina spel, så du är redo att gå.

Om du vill använda en styrenhet säger Google att du kan använda vilken inmatningsenhet som helst som ansluts till din dator via USB eller Bluetooth. Detta kan inkludera PS4 DualShock 4 Controller, Xbox One Controller, Nintendo Switch Pro Controller samt alternativ från tredje part.

Eftersom ihopparning med din dator via USB eller Bluetooth och skicka din inmatning till en fjärrserver kan lägga till värdefulla millisekunder till din svarstid, skapade Google en egen kontroller som ansluts direkt till Wi-Fi. Du kan köpa en av dessa för $ 69 från Google.

Första titt på Googles Custom Game Controller för Stadia

Om du vill spela på din TV säljer företaget också en $ 129 Founder’s Edition som levereras med en exklusiv blå kontroller, Chromecast Ultra och tre månaders Stadia Pro (som låter dig spela i 4K) för dig och en vän.

När det gäller internetkrav måste du hålla ett jämnt golv för att uppnå specifika strömkvaliteter:

Minst 10 Mbps för 720p-strömmar. Detta är något lägre än full HD, men innehåller fortfarande upp till 60 fps video och stereoljud. Allt under detta och din anslutning kan vara för långsam att spela.
Cirka 20-25 Mbps för 1080p-strömmar. Detta ger dig full HD. Om du betalar för Stadia Pro börjar detta också stöd för HDR och 5.1-surroundljud.
Upp till 30-35 Mbps för 4K-strömmar. Detta är enligt uppgift den minimala internethastigheten du behöver för full 4K, inklusive HDR och surroundljud. Du måste ha Stadia Pro-prenumeration.

Ta en stund för att mäta din internethastighet om du inte vet hur snabbt ditt internet är för närvarande. Om du delar din internetanslutning hemma eller om du använder Wi-Fi – vilket kan vara en flaskhals – kan internethastigheten du betalar för hem kanske behöva vara högre. För mer information om det, kolla in The Best Gaming ISPs of 2019.

Stadia Pro startar live i november, men de som är intresserade av gratisnivån måste vänta till 2020.

GeForce nu

Nvidias GeForce Now finns för närvarande på marknaden, men det är fortfarande tekniskt under utveckling och har varit under en tid nu. För att få tillgång till tjänsten måste du först begära åtkomst till betaversionen. När du väl har fått inbjudan kan du börja strömma spel på din dator gratis.

GeForce Now Beta stöder både Windows- och Mac-bärbara datorer och stationära datorer, så även om det inte fungerar med handhållna enheter bör de flesta datorer vara bra:

Windows-datorer kör en 64-bitarsversion av Windows 7 eller senare.
Mac-datorer kör macOS 10.10 eller senare.
Skydda TV eller surfplatta

För mer specifika hårdvarukrav har Nvidia testat ett antal olika datormodeller. Kolla in webbplatsen för att se om din dator är kompatibel.

Nvidia Shield TV

Du kan använda nästan vilken tangentbord- och muskombination som helst, eller USB- eller Bluetooth-kontroller för att spela dina spel. Dessutom, om du råkar äga en Nvidia Shield TV kan du spela på din TV med Nvidias egna kontroller.

När det gäller internethastighet kräver GeForce Now ungefär samma som vad Stadia behöver, även om Nvidia direkt säger att du ska vara trådbunden via Ethernet-anslutning:

Minst 15 Mbps för 720p-strömmar. Det här är vad Nvidia säger kommer att ge dig minst 60 bilder per sekund. Allt under detta kommer sannolikt att vara svårt att spela.
Minst 25 Mbps för 1080p-strömmar. Om du kan upprätthålla denna nivå lovar Nvidia dig 60 fps i full HD-kvalitet.
4K-video? GeForce Now stöder för närvarande inte 4K-video.

Tjänsten har varit i beta sedan 2013, så det är oklart när företaget faktiskt planerar att lansera hela tjänsten, eller vilket pris det blir när det gör det. För nu, om du kan komma in i beta, är tjänsten gratis.

PlayStation Now

Sonys PlayStation Now är den enda tjänsten som listas här och som för närvarande är öppen för allmänheten. det finns ingen beta eller tidig åtkomst, och du kan registrera dig för det just nu.

Det är också en av de mer begränsade tjänsterna. Du behöver en PlayStation 4 eller en Windows-dator; det finns inget stöd för telefoner, surfplattor, Mac-datorer eller TV-apparater (såvida de inte är anslutna till din Sony-konsol).

Tjänsten kostar $ 20 per månad eller $ 99 för hela året, och den kommer med tillgång till ett bibliotek med över 800 spel från PS2, PS3 och PS4. Även om du inte behöver köpa enskilda spel för att njuta av tjänsten, kommer du inte heller att få några av de senaste, hetaste spelen som du kan med Stadia eller GeForce Now.

PlayStation

Några av dessa spel kan också laddas ner till din PS4, vilket gör det till en hybrid-tjänst, som liknar Microsofts Xbox Game Pass. Även om du inte är intresserad av spelströmning kan du fortfarande vara intresserad av att registrera dig för prenumerationen bara för att få tillgång till alla inkluderade titlar.

Du behöver också ett PlayStation Network-konto och en internetanslutning på minst 5-12 Mbps, enligt Sony. Ju snabbare din internetanslutning är, desto bättre blir din spelkvalitet. Det officiella sortimentet som Sony föreslår lämnar inte mycket utrymme för någon annan på ditt heminternet, så det är bättre att tänka på det som minimihastighetsbehovet, inte som ditt hem behöver.

För kontroller kan du använda den PS4-kontroller du redan har om du använder tjänsten på konsolen. Denna styrenhet kan också anslutas till din dator. Medan vissa tredjeparts Bluetooth- och USB-kontroller är kompatibla med tjänsten, garanterar Sony inte att dessa alternativ fungerar.

Microsoft xCloud

Microsoft öppnade en begränsad allmän förhandsvisning av sin xCloud-spelströmningstjänst i oktober. Spelare i USA, Storbritannien och Sydkorea som gjorde klippningen kan nu strömma Halo 5: Guardians, Gears 5, Killer Instinct och Sea of ​​Thieves på Android-enheter.

Microsoft Project xCloud

För att kunna spela behöver du appen Xbox Game Streaming (Preview) installerad på din Android-enhet, som måste köra Android 6.0 eller senare, och ha Bluetooth 4.0+ -kompatibilitet. Du behöver också en kompatibel Xbox Wireless Controller med Bluetooth och en 5 GHz Wi-Fi eller mobil internetanslutning med minst 10 Mbps för smidig streaming.

Så småningom kommer xCloud att stödja datorer och Apple-enheter. Vi vet dock inte vad det kommer att kosta, vilka spel som stöds eller när det kommer till allmänheten.

En nyckelfunktion som vi vet är att den låter dig använda din befintliga Xbox som server för att strömma spel. Detta betyder hypotetiskt att du kan köra ett spel på din Xbox och strömma det via Wi-Fi till din telefon eller laptop.

Detta kan minska den fördröjning som följer med att ansluta till en fjärrserver och eventuellt minska minimikraven för dina internethastigheter. Men om du inte har en Xbox kan du fortfarande ansluta till Microsofts servrar.

Relaterade Artiklar

Back to top button