Storbritannien kommer inte att genomföra EU: s artikel 13 om upphovsrÀtt

Storbritannien kommer inte att genomföra EU: s artikel 13 om upphovsrÀtt

Storbritannien kommer inte att genomföra Europeiska unionens kontroversiella artikel 13 (nu bytt namn till artikel 17) upphovsrÀttsdirektivet nÀr det lÀmnar Europeiska unionen den 31 januari.

Universitets- och vetenskapsminister Chris Skidmore bekrÀftade att trots att Storbritannien var ett av de 19 lÀnderna som ursprungligen stödde lagen kommer det inte att ta det efter Brexit, enligt BBC. UpphovsrÀttsdirektivet antogs i september 2018 och krÀver att sociala medieföretag som Facebook och YouTube ansvarar för olicensierat upphovsrÀttsmaterial pÄ deras respektive plattformar.

NĂ€r lagen föreslogs för första gĂ„ngen var kritiker oroade över dess tunga hand. MĂ„nga trodde att det skulle stryka kreativiteten pĂ„ internet eftersom mĂ„nga memes och videor innehĂ„ller upphovsrĂ€ttsskyddat innehĂ„ll, men förra Ă„ret tillĂ€t ett undantag till lagstiftningen att upphovsrĂ€ttsskyddat innehĂ„ll skulle anvĂ€ndas “i syfte att citera, kritik, granskning, karikatyr, parodi och pastiche.”

Andra trodde att det skulle vara omöjligt för teknikföretag att följa lagen, med enorma hot mot anvÀndare i EU. YouTubes Susan Wojcicki hÀvdade att anvÀndare i de drabbade lÀnderna kunde stÀngas av frÄn videodelningssidan, medan Google sa att relaterad lagstiftning kan leda till att Google News stÀngs av.

I mars 2019 twittrade nu premiĂ€rminister Boris Johnson att upphovsrĂ€ttslagen Ă€r “hemskt för internet” och en “klassisk EU-lag för att hjĂ€lpa de rika och mĂ€ktiga.” En sĂ„dan analys Ă€r inte helt korrekt. EU: s lag riktar sig övervĂ€gande till stora, rika, amerikanska “tjĂ€nsteleverantörer för online-delning av tjĂ€nster” som Facebook och Google – knappast underdogs av nĂ„gon internetkontrovers.

EU: s nya upphovsrÀttslag Àr hemskt för internet. Det Àr en klassisk EU-lag för att hjÀlpa de rika och mÀktiga, och vi ska inte tillÀmpa den. Det Àr ett bra exempel pÄ hur vi kan ta tillbaka kontrollen

– Boris Johnson (@BorisJohnson) 27 mars 2019

Som sagt, en stor förmÄnstagare av lagen skulle vara stora musikförlag som ofta har varit för utlösande nöjda med upphovsrÀttsansprÄk. Videor av fÄglar som kvittrar, ljudet av vitt brus och NASAs bilder har tagits ner frÄn YouTube av musiker och nyhetsorganisationer som felaktigt hÀvdar upphovsrÀtt. Naturligtvis kan man ocksÄ sÀga att dessa fel ligger vid foten av YouTube för att inte noggrant granska sÄdana pÄstÄenden, sÄ argumenten för och emot en sÄdan reglering förblir dunkel.

I en helhetsskala, medan kritiker av artikel 13-lagstiftningen sÀger att det begrÀnsar den fria överföringen av information pÄ internet och kanske ser detta beslut av den brittiska regeringen som det rÀtta, Àr landet inte alltid den största föresprÄkaren för en helt öppen webb.

Storbritannien vill fortfarande anta regler som skulle tvinga sociala medieföretag att vara strÀngare om vad som Àr tillÄtet eller inte tillÄts pÄ sina plattformar enligt förslagen frÄn sin White Harms White Paper, och kan tvingas skicka kontroversiella skydd mot online. pornografi som Àr vÀldigt ineffektiv för alla som vet hur man anvÀnder en bra VPN.