Storbritannien kommer att arbeta med Huawei på 5G, trots säkerhetsproblem utomlands

Storbritannien tillkännagav idag en kontroversiell åtgärd som förväntas sedan 2017: att låta den kinesiska tillverkaren Huawei (som regeringen kallar en “högriskleverantör” snarare än att nämna företaget vid namn) att leverera utrustning för Storbritanniens 5G-nätverk.

Beslutet anger exakt hur mycket av nätverkets högriskleverantörer kommer att kunna komma åt. Deras marknadsandel skulle begränsas till 35 procent och de skulle förbjudas från känsliga delar av nätverket och vissa geografiska platser, inklusive kärnkraftsplatser och militärbaser.

Storbritanniens National Cyber ​​Security Center kommer också att ge vägledning till brittiska telekomföretag om hur man arbetar med högriskleverantörer.

Ur ett teknologiskt perspektiv förändras lite med avseende på Storbritanniens 5G-planer. Alla fyra av Storbritanniens stora telekomföretag använder Huawei-utrustning just nu, och många har redan tagit de råd som anges i detta förslag. Ändå lobbade många stora företag regeringen för att tillåta Huawei-teknik, och det verkar som om de fick sin önskan.

Beslutet är dock inte bara tekniskt. Uteslutande av Huawei skulle enligt uppgift kosta den brittiska ekonomin 7 miljarder pund, vilket inte ska snusas med tanke på ekonomin kring Storbritanniens utträde ur Europeiska unionen den 31 januari.

Det finns dock diplomatiska överväganden. USA – en viktig allierad i Storbritannien – har förbjudit Huawei från sina 5G-nätverk och tillåter inte amerikanska företag att arbeta med det kinesiska företaget. Trump-administrationen citerar säkerhetsproblem; Huawei kan en dag tvingas av regeringen att förvandla sin utrustning till spioneringsenheter, säger det – något som Huawei förnekar. Men USA är också mitt i att hamra ut en handelsavtal med Kina.

Icke desto mindre kan Storbritanniens beslut att tillåta Huawei i sitt 5G-nätverk, även i relativt obetydliga områden, ses som landet ignorerar amerikanska underrättelsetjänster. Storbritanniens egna byråer har varit blandade om den kinesiska tillverkaren, och GCHQ (Government Communications Headquarters) uppger enligt uppgift att tillåta Huawei skulle vara som att “släppa en räv i ett kycklinghok.” National Cyber ​​Security Center har enligt uppgift sagt att risken är “hanterbar” och Mi5 är oförvirrad.

Relaterade Artiklar

Back to top button