Storbritannien kommer att arbeta med Huawei pÄ 5G, trots sÀkerhetsproblem utomlands

Storbritannien kommer att arbeta med Huawei pÄ 5G, trots sÀkerhetsproblem utomlands

Storbritannien tillkĂ€nnagav idag en kontroversiell Ă„tgĂ€rd som förvĂ€ntas sedan 2017: att lĂ„ta den kinesiska tillverkaren Huawei (som regeringen kallar en “högriskleverantör” snarare Ă€n att nĂ€mna företaget vid namn) att leverera utrustning för Storbritanniens 5G-nĂ€tverk.

Beslutet anger exakt hur mycket av nÀtverkets högriskleverantörer kommer att kunna komma Ät. Deras marknadsandel skulle begrÀnsas till 35 procent och de skulle förbjudas frÄn kÀnsliga delar av nÀtverket och vissa geografiska platser, inklusive kÀrnkraftsplatser och militÀrbaser.

Storbritanniens National Cyber ​​Security Center kommer ocksĂ„ att ge vĂ€gledning till brittiska telekomföretag om hur man arbetar med högriskleverantörer.

Ur ett teknologiskt perspektiv förĂ€ndras lite med avseende pĂ„ Storbritanniens 5G-planer. Alla fyra av Storbritanniens stora telekomföretag anvĂ€nder Huawei-utrustning just nu, och mĂ„nga har redan tagit de rĂ„d som anges i detta förslag. ÄndĂ„ lobbade mĂ„nga stora företag regeringen för att tillĂ„ta Huawei-teknik, och det verkar som om de fick sin önskan.

Beslutet Àr dock inte bara tekniskt. Uteslutande av Huawei skulle enligt uppgift kosta den brittiska ekonomin 7 miljarder pund, vilket inte ska snusas med tanke pÄ ekonomin kring Storbritanniens uttrÀde ur Europeiska unionen den 31 januari.

Det finns dock diplomatiska övervĂ€ganden. USA – en viktig allierad i Storbritannien – har förbjudit Huawei frĂ„n sina 5G-nĂ€tverk och tillĂ„ter inte amerikanska företag att arbeta med det kinesiska företaget. Trump-administrationen citerar sĂ€kerhetsproblem; Huawei kan en dag tvingas av regeringen att förvandla sin utrustning till spioneringsenheter, sĂ€ger det – nĂ„got som Huawei förnekar. Men USA Ă€r ocksĂ„ mitt i att hamra ut en handelsavtal med Kina.

Icke desto mindre kan Storbritanniens beslut att tillĂ„ta Huawei i sitt 5G-nĂ€tverk, Ă€ven i relativt obetydliga omrĂ„den, ses som landet ignorerar amerikanska underrĂ€ttelsetjĂ€nster. Storbritanniens egna byrĂ„er har varit blandade om den kinesiska tillverkaren, och GCHQ (Government Communications Headquarters) uppger enligt uppgift att tillĂ„ta Huawei skulle vara som att “slĂ€ppa en rĂ€v i ett kycklinghok.” National Cyber ​​Security Center har enligt uppgift sagt att risken Ă€r “hanterbar” och Mi5 Ă€r oförvirrad.