Stater inleder antitrustprober till Facebook, Google

Stater inleder antitrustprober till Facebook, Google

Facebook och Google hÄller pÄ att möta nya antitrustutredningar frÄn stater över hela USA över oro för att företagen har kvÀvt konkurrensen.

PĂ„ fredag ​​tillkĂ€nnagav New Yorks Ă„klagarmyndighet Letitia James att hon ledde en tvĂ„partisk koalition för att utreda Facebook pĂ„ grund av eventuella antitrustövertrĂ€delser och om företaget hotade konsumentuppgifter. Undersökningen kommer ocksĂ„ att undersöka Facebooks inflytande pĂ„ digital marknadsföring, och om företaget har höjt priset pĂ„ onlineannonsering.

“Den största sociala medieplattformen i vĂ€rlden mĂ„ste följa lagen”, sa James i en tweet. Advokaterna i sju stater, tillsammans med District of Columbia, kommer att ansluta sig till henne i utredningen.

Samma dag tillkĂ€nnagav justitieminister Ken Paxton en separat tvĂ„partisond inriktad pĂ„ konkurrenshĂ€mmande metoder för “stora teknikföretag”. Även om mer information kommer att delas pĂ„ mĂ„ndag, rapporterar att utredningen huvudsakligen kommer att fokusera pĂ„ Google.

Granskningen kommer nÀr federala myndigheter pÄbörjar sina egna utredningar av big tech. I juli tillkÀnnagav justitieministeriet att man öppnade en antitrustprob i de största onlineplattformarna. En dag senare avslöjade Facebook att den amerikanska Federal Trade Commission hade lanserat en separat antitrustprob i det sociala nÀtverket.

En stor frÄga Àr om nÄgot av dessa anstrÀngningar kommer att leda till en större lagstiftningsÄtgÀrd. Facebook gick nyligen med pÄ att betala en böter pÄ 5 miljarder dollar till FTC för att begÄ integritetsbrott relaterade till Cambridge Analytica-skandalen. Men mÄnga kritiker sprÀngde straffet som för lÄgt för ett företag som tar in 55 miljarder dollar i Ärliga intÀkter.

Andra, inklusive demokratiska amerikanska presidentkandidater, sÀger att det krÀvs mer drastiska ÄtgÀrder. De har krÀvt att de stora teknikföretagen gÄr ihop och hÀvdar att de har för mycket makt över ekonomin och samhÀllet. BÄde Facebook och Google har dock pressat tillbaka uppfattningen att de bedriver konkurrenshÀmmande metoder.

I ett blogginlĂ€gg pĂ„ fredag ​​hĂ€vdade Googles senior vice president Kent Walker att företaget faktiskt skapar fler val för konsumenter, ofta gĂ„nger utan kostnad. “Google Ă€r en av Amerikas frĂ€msta utgifter för forskning och utveckling och gör investeringar som stimulerar innovation: Saker som var science fiction för nĂ„gra Ă„r sedan Ă€r nu gratis för alla”, sa han.

“Vi ser fram emot att visa hur vi investerar i innovation, tillhandahĂ„lla tjĂ€nster som mĂ€nniskor vill ha och delta i robust och rĂ€ttvis konkurrens,” tillade han.

Facebook berĂ€ttade ocksĂ„ att de planerar att samarbeta med statsadvokaterna och visa dem hur företaget skapar en “konkurrensmiljö.” Tidigare har Facebook sagt att det stĂ„r mycket konkurrens pĂ„ marknaden frĂ„n tjĂ€nster som Snapchat, YouTube, Apples iMessage, bland andra.