Sprint planerar mycket billigare 5G-telefoner

Sprint planerar mycket billigare 5G-telefoner

HAWAII — Sprint kommer att lansera 5G-telefoner pĂ„ under $ 500 nĂ€sta Ă„r och tittar pĂ„ att lĂ€gga till nya namn i sin portfölj av enhetstillverkare, sade Sprint VP för produktteknik Ryan Sullivan hĂ€r pĂ„ Qualcomms Snapdragon Tech Summit.

Sprint har fastnat i lite av en “skjutdörrar” framtida situation just nu. Med sin sammanslagning med T-Mobile fast i domstolarna kan den inte tydligt sĂ€ga att den gĂ„r framĂ„t som en oberoende operatör eller som en del av den “nya T-Mobile.” Men Sullivan har fortfarande planer pĂ„ att sĂ€nka priserna och vĂ€lkomna nya tillverkare i sin portfölj.

“Vi lanserar 5G-telefoner [the $300-$500] prisklass i Ă„r, sĂ€ger Sullivan.

SĂ„ vem tillhandahĂ„ller dem? Sullivan skulle inte ge nĂ„gra specifika namn, men orden “Nokia”, “Motorola” och till och med “Xiaomi” kom upp i samtalet.

“Vi trĂ€ffar HMD pĂ„ varje mĂ€ssa. Vi pratar alltid om Nokia-portföljenheter. Jag har arbetat med Xiaomi sedan Hugo Barra var pĂ„ produkt för dem. Vi kĂ€nner till alla dessa killar; vi pratar med alla av dessa killar. Det handlar om att hitta rĂ€tt tidpunkt och rĂ€tt vĂ€rde-proposition, “sa han.

Qualcomms förpackade Snapdragon 865 och 765-moduler vill göra utvecklingen av 5G-telefoner billigare och enklare, som jag rapporterade igĂ„r, och Sprint arbetar för att förcertifiera dem bĂ„da, sa Sullivan. Även om det inte helt lĂ„ter telefontillverkare undvika operatörscertifiering, kommer det att göra processen mer strömlinjeformad, sa han.

“Vi kunde se nya aktörer i portföljen. Vi kunde se nya varumĂ€rken. Vi har en [phone] med OnePlus och kan se mer nĂ€sta Ă„r. Och den andra saken som kan hĂ€nda Ă€r att du kan se de traditionella OEM-tillverkarna som bara betjĂ€nar vĂ„r förbetalda bas, du kan börja se dem ta sig tillbaka till den efterbetalda portföljen pĂ„ grund av saker som moduler, sĂ€ger Sullivan.

Spridande spektrum

Sprint har hĂ„llit sig fast vid de nio 5G-marknaderna som de tillkĂ€nnagav tidigare i Ă„r, men det har utvidgat tĂ€ckningen i dessa stĂ€der – det tĂ€cker nu 16 miljoner mĂ€nniskor – och det har ocksĂ„ ökat spektrumanvĂ€ndningen.

Sprint Ă€ger 160-190 MHz primĂ€rt mellanbandsspektrum i stora delar av landet, men det anvĂ€nder bara 120 MHz. Även det Ă€r upp frĂ„n nĂ€r dess 5G-nĂ€tverk startade; i vissa stĂ€der som New York anvĂ€nde den 60MHz för 4G och endast 40MHz för 5G. Det Ă€r upp till 60/60 pĂ„ alla sina nio marknader, sa Sullivan och erbjuder förbĂ€ttrade 5G-hastigheter. Det har ocksĂ„ flyttat uppladdningar till 5G, vilket förbĂ€ttrar uppladdningshastigheterna.

SÄ vad sÀgs om de andra 40-70MHz? Det kan fördubbla Sprints 5G-hastigheter frÄn vad vi ser nu. Problemet Àr tillgÀnglighet av hÄrdvara, sa Sullivan.

“Vi arbetar med vĂ„ra nĂ€tverkstillverkare nĂ€r de faktiskt kan producera en massiv MIMO-radiohuvuduppgradering som faktiskt kan stödja mer Ă€n 60 MHz. SĂ„ det Ă€r en begrĂ€nsning,” sa han. “I slutĂ€ndan kommer vi till 100 MHz eller mer pĂ„ NR [5G] sidan Ă€r vĂ„rt mĂ„l. “

T-Mobile-Proofing the Lineup

T-Mobils nya 5G-telefoner Àr Sprint-kompatibla, och det kommer ocksÄ att fungera tvÀrtom. Varje 5G-telefon som Sprint lanseras 2020 kommer att vara kompatibel med T-Mobiles lÄgband FDD 5G-nÀtverk, sa Sullivan. Det Àr inte bara ett samgÄende.

“Vi vill se till att dessa enheter Ă€r framtidssĂ€kra för 5G-roaming lĂ€ngs vĂ€gen och sĂ„dant. T-Mobile rĂ„kar vara … en av vĂ„ra största roaming-partners hemma!”

HĂ„ll ett öga pĂ„ ordet “roaming”, för det Ă€r ocksĂ„ en förklaring till hur Sprint och T-Mobile skulle kunna göra sina nĂ€tverk tillgĂ€ngliga för varandras kunder mycket snabbt om de gĂ„r samman. Den “första ordern” efter sammanslagningen Ă€r att kombinera nĂ€tverken, men det kommer att krĂ€va en del fysiskt arbete pĂ„ vissa cellplatser. Men Sprint- och T-Mobile-prenumeranter kan fĂ„ gratis anvĂ€ndning av de tvĂ„ nĂ€tverken medan de kommer ihop och byter till det som Ă€r starkast.

“Det finns saker som kan göras. Du kan titta pĂ„ roaming eller ett” roam as home “-typscenario som kan sĂ€ttas pĂ„ plats,” sa han.