Spotify VD förväntar sig att Apple öppnar ytterligare efter klagomål

Spotify, Spotify VD, Apple, Spotify på Apple App Store, Ladda ner Spotify på iPhone, iPhone, Spotify-prenumeration, Spotify-prenumeration Apple App Store Apple har tagit ytterligare steg under de senaste månaderna för att driva tillbaka påståenden om att App Store bryter mot antitrustregler, inklusive slående affärer med videoinnehållsleverantörer som Amazon Prime för att undvika abonnemangsavgiften på 30 procent. (Bild: Chris Ratcliffe / Bloomberg)

Spotify Technology SA: s verkställande direktör Daniel Ek sa att han förväntar sig att Apple Inc ytterligare öppnar sin plattform ett år efter det Stockholm-baserade musikströmningsföretaget lämnade in ett antitrustklagomål till Europeiska unionen.

“På lång sikt förväntar vi oss att Apple öppnar sig”, sa Ek i en intervju med Bloomberg TV som sändes på tisdag. Spotify har kritiserat Apple för att ha tagit ned 30 procent av prenumerationer och anklagat det för att ha begränsat appuppdateringar och förhindrat funktionalitet på Apple Watch och Siri. I EU-klagomålet som lämnades in förra året sa Spotify att Apple är en plattformsleverantör och en konkurrent, vilket ger det ett incitament att missgynna konkurrerande tjänster.

Sedan dess har Apple öppnat något och lanserat en funktion för Siri förra året som låter den digitala assistenten styra andra musiktjänster än Apples egna. Spotify släppte också en uppdaterad Apple Watch-app och Apple TV-app under de senaste månaderna.

”Vi är mycket uppmuntrade över att nu äntligen kunna använda Siri som ett sätt att bygga in röststöd och även vara tillgängliga för att bygga produkter för Apple TV och Apple Watch, något som vi inte har kunnat göra förrän nyligen ”, Sa Ek i intervjun. Det är oklart om Spotify faktiskt hindrades från att starta en Apple TV-app eftersom plattformen har haft andra musiktjänster i flera år som App Store-appar.

Ek sa tidigare att Apples begränsningar hade “stor påverkan på företaget.”

Apple svarade förra året på klagomålet och sa att App Store bidrog till att Spotify blev framgångsrikt. “Majoriteten av kunderna använder sin kostnadsfria annonsstödda produkt, vilket inte bidrar till App Store”, sa Apple i mars förra året. ”Redan nu faller bara en liten del av deras abonnemang under Apples intäktsdelningsmodell. Spotify ber om att antalet ska vara noll. ”

Läs också: 5 Spotify-tips och tricks du förmodligen inte visste

Medan Apple nu erbjuder Siri-stöd för Spotify, låter det fortfarande inte användare köra tredjepartsmusikappar på sin HomePod-högtalare eller ändra standardmusikappen på iOS och iPadOS, programvaran som körs på iPhone och iPad. Apple planerar dock att börja låta tjänster, inklusive Spotify, köras på HomePod så snart som i år.

“Det rör sig i rätt riktning, men vi har fortfarande många, många steg kvar innan” Spotify anser att Apple är “en öppen och rättvis plattform”, sa Ek.

Ek upprepade också sina tidigare uttalanden att han tror att Spotify växer snabbare än Apple Music och säger att Spotify är dubbelt så stort som sin närmaste konkurrent och har tre gånger engagemanget.

Läs också: Punjabisk musik har skurit över gränserna: Spotify India Marketing Head Neha Ahuja

Apple har tagit ytterligare steg under de senaste månaderna för att driva tillbaka påståenden om att App Store bryter mot antitrustregler, inklusive slående affärer med videoinnehållsleverantörer som Amazon Prime för att undvika abonnemangsavgiften på 30 procent.

Relaterade Artiklar

Back to top button