Spelar du online? DÄ har du förmodligen trakasserats

 Spelar du online?  DÄ har du förmodligen trakasserats

TyvÀrr Àr onlinespel inte alltid kul. Trakasserier har blivit vanliga bland de största PC-multiplayer-titlarna, enligt en ny studie frÄn Anti-Defamation League.

Studien visade att 65 procent av onlinespelarna har upplevt “allvarliga trakasserier” frĂ„n andra spelare. Detta kan ta formen av fysiska hot om vĂ„ld, sexuella trakasserier, rasism och “doxing”, eller nĂ€r din personliga information publiceras i en spelchatt.

Ett annat problem Ă€r propaganda frĂ„n hatgrupper. “Alarmerande Ă€r att nĂ€stan en fjĂ€rdedel av spelarna (23 procent) utsĂ€tts för diskussioner om vit supremacistisk ideologi och nĂ€stan en av tio (9 procent) utsĂ€tts för diskussioner om förintelse av förintelsen i online-multiplayer-spel”, sĂ€ger ADL: s rapport.

Studien gick ocksĂ„ ut för att ta reda pĂ„ vilka spel som har blivit hotbeds för trakasserier. Men till viss del har de alla det. “För vart och ett av de 15 onlinespel som ingĂ„r i undersökningen rapporterade minst hĂ€lften av spelarna att de hade upplevt nĂ„gon form av trakasserier”, sĂ€ger ADL.

Valves Dota 2 Àr högst upp pÄ listan med 79 procent av de tillfrÄgade respondenterna som har rapporterat trakasserier nÀr de spelar spelet. PÄ andra plats stÄr Counter-Strike: Global Offensive pÄ 75 procent.

ADL Gaming-studie

ADL baserade sin studie pĂ„ online-svar frĂ„n 1 045 vuxna spelare i USA som spelar pĂ„ flera plattformar inklusive PC, konsol och mobil. Undersökningen gick dock ur sitt sĂ€tt att “överprovera” spelare som var HBTQ, judiska, muslimska, afroamerikanska och spansktalande för att bĂ€ttre förstĂ„ vilken pĂ„verkan trakasserier har pĂ„ minoritetsgrupper.

Resultaten visade att mycket av trakasserierna Àr identitetsbaserade; 38 procent av kvinnorna och 35 procent av HBTQ-spelare rapporterade trakasserier pÄ grund av deras kön och sexuella lÀggning.

“NĂ€stan tvĂ„ tredjedelar av amerikanska vuxna spelar spel online, men det finns betydande problem med hat, trakasserier och diskriminering”, sĂ€ger ADL: s VD Jonathan Greenblatt i ett uttalande. “PĂ„ ADL ser vi onlinespel för flera spelare som sociala plattformar, och vi mĂ„ste bekĂ€mpa hat pĂ„ dessa plattformar med samma allvar som traditionella sociala medier.”

ADL Gaming-studie 2

Studiens mÄl Àr att kvantifiera problemen för att hjÀlpa spelindustrin att agera. Bland rekommendationerna Àr att spelutvecklare anvÀnder bÀttre innehÄllsmoderering och policyer för att stoppa diskriminering och hatprat. Sammantaget intrÀffade det mesta av trakasserierna som ADL: s undersökning hittade via röst- och textbaserade chattar i spelen. Enligt ADL ska spelen ocksÄ komma med klassificeringsetiketter som indikerar vuxnas natur i produktens online-community.

Trots problemen fann ADL: s studie att en övervÀldigande majoritet av respondenterna, 88 procent, rapporterade positiva upplevelser nÀr de spelade online. Detta kan inkludera att fÄ vÀnner, upptÀcka nya intressen och kÀnna att de hör hemma i ett samhÀlle. De bÀsta spelen i samband med positiva sociala upplevelser var World of Warcraft, Minecraft, NBA2K, Overwatch och Counter-Strike: Global Offensive.

Trakasserierna som spelarna upplever kan ocksÄ gÄ Ät bÄda hÄllen. Cirka en tredjedel av deltagarna i undersökningen erkÀnde att de kallade andra spelare stötande namn och Àgde sig Ät trolling. Och 22 procent sa att de har hotat och diskriminerat andra spelare.

“I överensstĂ€mmelse med sina erfarenheter ser ungefĂ€r hĂ€lften av spelarna onlinespel för flera spelare som bĂ„de positiva sociala utrymmen (49 procent) och har en omfattande toxicitet (55 procent). En majoritet av spelarna (62 procent) anser att företag bör göra mer för att göra onlinespel sĂ€krare och mer inkluderande för spelare, tillade studien.