Sony skrubbar in för att hjÀlpa operationsrumsenheter att prata med varandra

Sony skrubbar in för att hjÀlpa operationsrumsenheter att prata med varandra

3D-TV var en TV-teknik som ingen ville ha, men plattformen har hittat en osannolik andra handling i operationssalen och vÀckte Sony uppmÀrksamhet.

FörestĂ€ll dig en TV med massor av enheter anslutna till den – strömmande lĂ„dor, DVD-spelare, DVR-enheter – och de anvĂ€nder alla olika kontakter som inte ansluts till varandra. Det Ă€r problemet ELLER integrationssystem löser. De kör specialiserad programvara som gör det möjligt för sjukhuspersonal att ansluta alla delar av en modern OR och fĂ„ dem att fungera tillsammans sömlöst.

Det ledande OR-integrationssystemet Ă€r NUCLeUS, skapat av det belgiska företaget eSaturnus. NUCLeUS har varit framgĂ„ngsrikt i hela Europa, Mellanöstern, Afrika och Asien, men Sony – som förvĂ€rvade företaget i juli 2016 – planerar en större lansering av NUCLeUSi USA sĂ„ snart den senaste versionen fĂ„r FDA-godkĂ€nnande, vilket förvĂ€ntas i december .

Varför ORs behöver NUCLeUS

Sony NUCLeUS 3.0 lanseringsevenemang

Operationsrum Àr laddade med skÀrmar, omfattningar och instrument som ger kirurger information, och dessa skÀrmar Àr sammankopplade med olika typer av kablar. Allt mÄste fungera perfekt innan nÄgon procedur kan börja.

Minimalt invasiva procedurer, som anvÀnder smÄ snitt och Àr beroende av endoskop för att se inuti patienter, krÀver skÀrmar, förklarar F. Mark Barron, huvudingenjör för medicintekniska avdelningen i Sonys professionella lösningsomrÄde. LÀkaren kanske vill se en röntgen- och instrumentavlÀsning under en procedur och sedan Àndra vad som visas pÄ skÀrmarna nÀr operationen fortskrider. Den typiska OR har tre skÀrmar, men speciella procedurer kan krÀva fem till sju.

Att fÄ all den utrustningen ansluten kan falla till avrundningssköterskan eller kirurgisk skrubb, som dÀrför mÄste vara IT-proffs ocksÄ. Det var problemet som Thomas och Bob Koninckx, grundarna av eSaturnus, fick veta om frÄn sin far, en endoskopisk kirurg. Thomas har en doktorsexamen i elektroteknik och Bob har en doktorsexamen i maskinteknik, sÄ de sÀtter ihop sina huvuden och grader för att skapa en lösning.

Den lösningen Ă€r NUCLeUS, som Barron beskriver som operativsystemet för OR. “Det gör att olika utrustning inom OR kan kommunicera med varandra i syfte att dirigera och vĂ€xla. Du kan ta med vilken typ av videobaserad medicinsk utrustning som helst och lĂ„ta dem antingen spelas in, sĂ€ndas eller bytas och dirigeras till vilken skĂ€rm som helst i ELLER. “

Det gör att sjukhuspersonal kan göra enkla anslutningar, vilket sparar mycket tid och frustration. Eftersom NUCLeUS Ă€r mycket mindre Ă€n den Ă€ldre utrustningen som den byter ut – det Ă€r ungefĂ€r storleken pĂ„ en cigarrlĂ„da – sparar det ocksĂ„ mycket utrymme och utrymme Ă€r högt i de flesta yttersta randomrĂ„dena.

Efter bildandet av eSaturnus guidade bröderna Koninckx NUCLeUS genom tvÄ versioner och fick framgÄng i operationssalen över hela vÀrlden. De stora omrÄdena kvar att knacka pÄ var Amerika, och det var dÄ Sony ringde.

NUCLeUS 3.0: Redo för din nÀrbild?

Sony NUCLeUS-grÀnssnitt

ESaturnus Àr nu ett helÀgt dotterbolag till Sony, med Koninckx-bröderna fortfarande vid rodret. Efter förvÀrvet började Sony arbeta med en större uppgradering till NUCLeUS. Integration var ett nytt omrÄde för Sony och dess första uppgift var att fÄ sin hÄrdvaruteknik anpassad till NUCLeUS programvara. Det ville ocksÄ lÀgga till 4K-videostöd.

Först lÄter idén om 4K i operationssalen som en strÀcka. OR-anvÀndare anvÀnder vanligtvis 27-tums bildskÀrmar, sÀger Barron, och dessa skÀrmar Àr nÀra kirurgerna, sÄ hur mycket kommer den extra upplösningen av 4K verkligen att betyda?

För svaret, förstÄ att lÀkare som utför minimalt invasiv kirurgi ofta arbetar böjda över binokulÀra kirurgiska mikroskop i timmar i taget. Det Àr tufft arbete och kan vara svÄrt för kroppen, men de gör det pÄ sÄ sÀtt eftersom de inte kan fÄ den detaljnivÄ de behöver frÄn standardskÀrmar. 4K kan Àndra det eftersom lÀkare inte behöver lita pÄ kirurgiska mikroskop för detaljerade vyer. NUCLeUS lÄter dem stÄ upprÀtt.

Sonys NUCLeUS-uppgradering – version 3.0 – introducerar förbĂ€ttringar av inspelningen av det inkluderade innehĂ„llshanteringssystemet. LĂ€kare kommer att kunna spela in frĂ„n alla anslutna innehĂ„llskĂ€llor med ett enda grĂ€nssnitt. Till exempel kan kirurger spela in under en procedur och sedan granska inspelningarna senare pĂ„ en dator. Det finns ingen grĂ€ns för antalet samtidiga inspelningar som version 3.0 kan producera.

NUCLeUS stöder ocksÄ sÀndningar, men med ett sjukhusintegrationssystem, betyder det vanligtvis inom byggnaden. NUCLeUS Àr inte ett system för telemedicin pÄ lÄnga avstÄnd, utan det lÄter ELLER sÀnda en videoflöde till ett annat rum pÄ sjukhuset, kanske till medicinstudenter eller en kirurgchef.

“Du vill alltid ha medicinstudenter att lĂ€ra sig direkt frĂ„n lĂ€karna, men du vill inte nödvĂ€ndigtvis ha dem alla i rummet samtidigt”, sĂ€ger Barron. “Det verkar som om det alltid finns en kamp mellan sjuksköterskorna som försöker hĂ„lla en ren miljö, och ju fler kroppar du har dĂ€r, desto mer Ă€r det ett problem. SĂ„ nu kan du fĂ„ lĂ€kare att sitta i en lounge och titta direkt pĂ„ vad som hĂ€nder pĂ„ och ha ett dubbelriktat samtal med lĂ€karen som om de var dĂ€r. De Ă€r bara fysiskt borttagna frĂ„n det, sĂ„ det Ă€r vad vi kallar sĂ€ndning. “

Det andra anvÀndningsfallet, som kan innebÀra att en mer erfaren kirurg tittar pÄ en som Àr nyare utför en operation, kallas telestration, dÀr den tittande lÀkaren kan se proceduren och erbjuda visuell vÀgledning, kanske genom att cirkulera ett omrÄde pÄ skÀrmen för att indikera var ett snitt borde gÄ. Den typen av sÀndning kan skickas över internet, men görs vanligtvis inom ett sjukhus nÀtverk dÀr det finns mindre risk för latens pÄ videoströmmen.

Sony NUCLeUS

[Edited 11/12/19 for clarity—]

“Vi har en lĂ€kare som spelar in varje enskild procedur som han nĂ„gonsin har gjort. Han började pĂ„ VHS, han flyttade till CD, och nu arbetar han med vĂ„rt CMS”, sĂ€ger Barron. “Vi har nĂ„gra lĂ€kare som aldrig hade spelat in nĂ„got, sĂ„ de Ă€r nĂ„gonstans dĂ€remellan. Vi har haft lĂ€kare som sĂ€ger att jag har tillrĂ€ckligt förtroende för mina fĂ€rdigheter för att jag vill spela in detta och jag kan bevisa att det jag gjorde var rĂ€tt . Det finns nĂ„gra lĂ€kare som, antar jag, inte har det förtroendet, och de Ă€r alltid oroliga för det ansvaret. “

NUCLeUS stöder ocksĂ„ 3D-video – för det Ă€r 3D bara en annan videokomponent som integreras. Den stöder passiv 3D-teknik, som anvĂ€nder billiga glasögon för att skapa djupeffekten. 3D anvĂ€nds ofta i minimalt invasiva procedurer som anvĂ€nder robotik för extrem precision. I dessa fall levererar kirurgiska kameror video som bearbetas för att skapa en 3D-bild. I specialoperationer, inklusive neurokirurgi och oftalmologi, samt robotoperationer, som ofta inkluderar urologiska fall, prostatakirurgi och gynekologisk kirurgi, ger 3D-avbildning djup i lĂ€karens syn och leder till bĂ€ttre resultat. NUCLeUS kan arbeta med 3D-signaler som skapats av vilken kamera som helst.

Genom att anta NUCLeUS-systemet kan sjukhus inte bara förenkla OR-tekniken utan lÄter dem ocksÄ ÄterhÀmta sig cirka 10 kvadratmeter i varje OR. I förberedelserna inför lanseringen i USA behövde Sony göra nÄgra Àndringar av sin produkt, den största var en checklistfunktion. Precis som hur piloter gÄr igenom en checklista före varje flygning, gÄr amerikanska eller amerikanska personal genom en lista för att sÀkerstÀlla att de utför rÀtt procedur pÄ rÀtt patient vid rÀtt tidpunkt. Det görs inte i andra delar av vÀrlden, men det Àr standard i USA. Nu, innan nÄgon procedur startar, visar NUCLeUS skÀrmar en checklista.

Sony NUCLeUS-kirurger

Varför NUCLeUS?

NUCLeUS har flera fördelar jÀmfört med sin konkurrens inom integrationsomrÄdet, konstaterar Anthony Stewart, verksamhetschefen vid Celebration Nicholson Center (en kirurgisk utbildningsanlÀggning) och en branschexpert som har informerats om produkten och haft lite praktisk tid med den. Han kallar NUCLeUS det mest robusta systemet i sitt slag pÄ marknaden. FrÄn sin utsiktspunkt ser han mÄnga företag som sÀljer OR-enheter som inte vill arbeta tillsammans, och det Àr problemet som NUCLeUS föddes för att fixa.

“NUCLeUS vill inte slĂ€ppa ut en scope eller en robot pĂ„ marknaden. Vad de vill göra Ă€r att ta det visuella och fĂ„ det framför kirurgen och det kirurgiska teamet i högsta kvalitet och pĂ„ det snabbaste sĂ€ttet,” SĂ€ger Stewart. “En av de andra sakerna som vi stöter pĂ„ Ă€r stillestĂ„nd – för att placera ett integrationssystem i en OR, tittar du pĂ„ en sex- till Ă„tta veckors process med andra leverantörer pĂ„ marknaden, och det Ă€r ocksĂ„ ett mycket stort system som i rummet sĂ„ att du tar upp mycket landskap.

“Du har flĂ€ktar som flyttar damm runt. Du vill verkligen inte ha damm i en OR. NUCLeUS, eftersom det Ă€r en vĂ€ldigt liten enhet som ansluts direkt till de visuella systemen och sedan integreras i ett CAT5-nĂ€tverk eller 10BASE-T-nĂ€tverk, den infrastrukturen finns redan. SĂ„ vi kommer inte att se driftstopp för att dra fiber, dra koppar, alla dessa infrastrukturförĂ€ndringar för att fĂ„ systemet att fungera. “

Sony NUCLeUS lÀkare

NUCLeUS-systemet Ă€r ett utmĂ€rkt tillskott till trĂ€ningsutrymmen, anser Stewart, eftersom det lĂ„ter andra titta pĂ„ och kommunicera frĂ„n andra rum. Att ha sĂ„ fĂ„ mĂ€nniskor som möjligt i OR Ă€r viktigt för att minska infektioner, konstaterar han. “Vad de fick rĂ€tt för mig var att de tĂ€nkte utanför lĂ„dan. Och nĂ€r jag sĂ€ger lĂ„da menar jag den enorma lĂ„dan som finns i varje ELLER som har massor av annan utrustning.”

AnvÀndningen av NUCLeUS Àr oÀndlig, sÀger Allen Newman, en branschexpert som har konsulterat med Sony om systemet och arbetat med lÀkare som har utvÀrderat det. Dagens OR anvÀnder banbrytande teknik för att hantera viktig information, som att ta in en MR- eller CT-skanning. NUCLeUS kan hantera dessa kÀllor i farten, sÀger han, samtidigt som han hÄller kirurgen i en bra hÄllning som undviker anstrÀngning. Annan personal i OR kan anvÀnda pekreglagen för att hÀmta information nÀr och var det behövs. De flesta OR anvÀnder redan Sony-skÀrmar, vilket gör synkronisering med NUCLeUS Ànnu enklare, sÀger han.

Med tanke pĂ„ version 4.0 har Newman dock en önskelista. Medan systemets pekinmatning Ă€r till hjĂ€lp, skulle han vilja att ett röststyrningsgrĂ€nssnitt lĂ€ggs till – nĂ„got som Amazons Alexa men med medicinsk examen.

“Det skulle vara riktigt trevligt för den lĂ€karen, den primĂ€ra kirurgen eller piloten för operationen att kunna ringa upp, flytta, manipulera, kontrollera praktiskt taget all sekundĂ€r information med sin röst. Det skulle vara riktigt spĂ€nnande, “SĂ€ger Newman. “De kan lĂ€gga den pĂ„ en annan bildskĂ€rm, de kan lĂ€gga den i en bild-pĂ„-bild, de kan placera den pĂ„ den delade skĂ€rmen. De kan lĂ€gga allt, egentligen bokstavligen all information, pĂ„ en bildskĂ€rm.”

Sony tenderar att vara snÀvt om nya funktioner som utvecklas tills nÄgot Àr klart, sÀger Newman. SÄ han vet inte om det tar sitt förslag.

Priserna för NUCLeUS varierar med varje installation, men Sony försöker hĂ„lla rĂ€kningen under $ 100 000 per rum. Detta inkluderar support före försĂ€ljning, support efter försĂ€ljning och fjĂ€rrövervakning. Sony hanterar alla systemarkitekturer och installation. MĂ€ngden hĂ„rdvara för varje installation Ă€r liten – vanligtvis tre ingĂ„ngar, tre bildskĂ€rmar och fem utgĂ„ngar – men den specialiserade programvaran som knyter samman Ă€r vad sjukhus verkligen betalar för.

Hittills anvĂ€nds NUCLeUS pĂ„ endast ett amerikanskt sjukhus – Seattle Children’s Hospital – som testar det med sin 2.0-programvara som ett bevis pĂ„ konceptet. Men om Sonys nya version av systemet lyckas, leta efter att antalet kommer att öka snabbt – eller Ă„tminstone sĂ„ snabbt som sjukhusets budgetar tillĂ„ter. NĂ€r det hĂ€nder blir det Ă€nnu enklare att lĂ€gga till 3D- och 4K-video till operationssalen Ă€n att lĂ€gga till det i TV-rummet.