Sony Patent föreslår bakåtkompatibilitet för PlayStation i molnet

Sony slutade erbjuda bakåtkompatibilitet som en funktion i sina spelkonsoler redan 2009 när PS3 Slim lanserades. Men det kan äntligen göra en comeback tack vare molnet.

Som IGN rapporterar har detaljer om ett Sony-patent upptäckts och publicerats av Twitter-kontot @Renka_schedule. Texten och diagrammen föreslår att original PlayStation, PS2 och PS3-spel alla kan emuleras, inte på verklig hårdvara utan i ett datacenter. Som den översatta texten förklarar, “Ett stort antal speltitlar över PS1 / PS2 / PS3 och olika generationer av spelkonsoler kan lagras och användas via molnbiblioteket … Dessa spel kan köras på en virtuell maskin som efterliknar operativsystem associerat med varje spelkonsol. “

Det verkar som om Sony är, eller åtminstone har övervägt en PlayStation Now-liknande lösning på bakåtkompatibilitetsproblemet, med PSNow som redan erbjuder några PS2-spel. I stället för att få emuleringsprogramvara som körs på en PS4, eller mer sannolikt en PS5, kan den istället ställa in en virtuell maskin i molnet för att emulera en PS1, PS2 eller PS3, få ett spel där och strömma det till en konsol.

Det är en smart lösning på problemet och det skulle möjliggöra att fysiska spel sätts in i en konsol, spelet upptäcks och den relevanta strömmen initieras från Sonys servrar allt inom några sekunder. Det skulle till och med kunna se ut som om spelet kördes direkt från skivan, bara utan att skivan behövde snurra i mer än några sekunder för att ta reda på vilket spel den innehöll.

Oavsett om detta förvandlas till en faktisk funktion eller inte återstår att se, men om Sony skulle kunna lansera PS5 med bakåtkompatibilitet över alla generationer av PlayStation-hårdvara (via molnet) skulle det ta bort en av de attacklinjer som Microsoft har. Det finns heller ingen anledning att samma system inte kunde fungera för PS4-spel.

Relaterade Artiklar

Back to top button