Sony Cyber-shot DSC-RX100 VII debuterar med förbÀttrad autofokus

Sony Cyber-shot DSC-RX100 VII debuterar med förbÀttrad autofokus

I vad som har blivit en Ärlig tradition har Sony tillkÀnnagett sin senaste RX100-familjekamera idag, Cyber-shot DSC-RX100 VII. Den matchar förra Ärets RX100 VI i design och koncept, med samma lins och fysiska utseende. Men det Àndrar internt, utnyttjar en ny sensor för att leverera autofokus och spÄrningsprestanda som enligt Sony Àr i samma ballpark som pro-grade a9.

Long Zoom RX100

Att sÀtta sig in pÄ RX100-kameran som passar bÀst för dina behov kan vara en anstrÀngning. Sony sÀljer för nÀrvarande sju modeller, som lerar vattnet till den punkt dÀr vi arbetar med en köpguide bara för serien.

RX100 VII sÀtter sig i samma lÄnga zoomutrymme som förra Ärets VI. 24-200mm f / 2.8-4.5 zoomobjektivet var nytt dÄ, men det Àr en kÀnd mÀngd nu. Vi var nöjda med dess kvalitet nÀr vi granskade VI förra Äret, men var medveten om att linsen inte Àr en maven med svagt ljus eftersom RX100 III, IV och VA, som alla delar en kortare, ljusare 24-70mm f / 1,8-2,8 zoom.

Sony Cyber-shot DSC-RX100 VII

Utsidan Àr ocksÄ identisk. Kameran har samma kropp, popup-EVF och lutande pekskÀrm som VI-modellen. PÄ samma sÀtt Àr den allmÀnna menyn och kontrollgrÀnssnittet oförÀndrade. Om du har plockat upp en RX100-modell tidigare kommer VII att ge en viss kÀnsla av förtrogenhet. Det lÀgger till en 3,5 mm mikrofoningÄng, en första för serien, vilket bör lÀgga till sin överklagande för vloggers.

De förvĂ€ntade funktionerna ingĂ„r – det finns Bluetooth och Wi-Fi för överföring pĂ„ resan till din smartphone, och det optiskt stabiliserade objektivet tar bort hopp och jitter frĂ„n 4K-video. Men utöver det skiljer sig funktionerna i VI- och VII-modellerna.

SpÄrning i realtid

RX100 VI hade vad som förra Äret ansÄgs vara ett klassledande fokussystem för en pek-och-skjut-kamera. Den kan spÄra motiv med enastÄende 24 fps, Àven nÀr du arbetar i Raw-lÀge, med autofokuspixlar för fasdetektering som tÀcker cirka 65 procent av bildsensorn.

VII tĂ€nker om fokus igen. Det behĂ„ller fasdetekteringstĂ€ckning, med ett nĂ„got större tĂ€ckningsomrĂ„de pĂ„ 68 procent, och tar faktiskt ett steg tillbaka i hastighet och tappar bursthastigheten till fortfarande fantastiska 20 fps. Vad det tappar i snabbhet kompenserar det för pĂ„ andra sĂ€tt – det nya fokussystemet erbjuder riktig mörklĂ€ggningsfri fĂ„ngst, precis som a9.

Du tappar aldrig liveströmmen ur sikte nÀr du gör bilder, sÄ det Àr mycket mer praktiskt att spÄra motiv nÀr de rör sig genom ramen. Med 200 mm rÀckvidd kan kameran finslipa sportaktiviteter (sÄ lÀnge dina platser inte Àr för lÄngt borta) och kommer att göra ett anstÀndigt jobb för naturfotografering i trÀdgÄrden. Det kan till och med upptÀcka djurögon, Àven om funktionen Àr begrÀnsad till katter och hundar just nu.

Du kan se spÄrningssystemet i realtid i handling i klippet ovan. Det Àr ett exempel frÄn en annan Sony-modell, a7R IV, men fokussystemets grÀnssnitt och funktion kommer att likna RX100 VII.

Det finns andra fördelar. Du fÄr bÄde ansikts- och ögondetektering med RX100 VII. Och som med a9, a6400 och a7R IV lovar spÄrningssystemet att vara super lÀtt att anvÀnda. Den drar en grön ruta runt ett identifierat mÄl och spÄrar det nÀr det rör sig genom ramen sÄ lÀnge du har aktiverat autofokussystemet. Vi lÀgger det genom steg för att se om fokussystemet Àr sÄ bra i verkligheten som det Àr pÄ papper nÀr kameran sÀljs. Men med en utlovad 0,02 sekunders förvÀrvshastighet och 60 fokusberÀkningar per sekund förvÀntar jag mig att den ska leverera.

För extremt snabba, framvĂ€xande handlingsserier erbjuder kameran ett kort burst-lĂ€ge med sju bilder. Den tar bilderna efter eget val av 30, 60 eller 90 fps – vilket innebĂ€r att de sju bilderna gĂ„r vĂ€ldigt snabbt. Men Sony sĂ€ger att det inte krĂ€vs nĂ„gon buffertrensning efter en burst, sĂ„ du kan skjuta sekvens efter sekvens utan intermittent fördröjning. Det ser ut att vara ett anvĂ€ndbart verktyg för att fĂ„nga de mest flyktiga ögonblicken, men utan en pre-shot buffert mĂ„ste du arbeta med din timing. Jag har Ă€nnu inte tagit med kameran, men Ă€r intresserad av att se om det ultrasnabba burst-lĂ€get gör det lĂ€ttare att fĂ„ bilder av ballonger som springer eller det exakta ögonblicket som en baseball kommer i kontakt med en fladdermus – vi tittar nĂ€r kameran kommer in för testning.

Hybridstabilisering

Det nya mikrofonuttaget gör RX100 VII till ett bÀttre vloggingsverktyg Àn tidigare poster. Naturligtvis har kameran ingen tillbehörssko, sÄ du mÄste skaffa en konsol eller liknande tillbehör om du faktiskt vill montera en mikrofon. Men möjligheten att ansluta en kabelansluten lav bör inte diskonteras.

Sony Cyber-shot DSC-RX100 VII

Hybridvideostabilisering – ytterligare digital stabilisering applicerad tillsammans med optisk – Ă€r en stor sak för vloggers som Ă€lskar Aaron Sorkins walk-and-talk-stil. Sony visade upp nĂ„gra exempel pĂ„ bilder, tagna sida vid sida med en RX100 VI, och 4K-videon som fĂ„ngats av VII Ă€r sĂ€rskilt mjukare. Jag Ă€r inte redo att sĂ€ga att det Ă€r lika bra som en drivkraft, men det var inte sĂ„ lĂ„ngt bakom mina ögon. Vi kommer att utföra vĂ„ra egna oberoende tester nĂ€r vi naturligtvis kan.

Ett filter med neutral densitet i objektivet Àr fortfarande frÄnvarande. Det skulle krÀva en ny design av linsen, kroppen eller bÄda för att hitta plats för en inom den optiska banan. Det finns ingen filtertrÄd runt linsen, men det finns lösningar frÄn tredje part för videografer som absolut behöver anvÀnda ND.

Den större RX10 IV tappade ocksÄ ND-filtret som hittades under de första generationerna, men har en linsfiltergÀnga sÄ att de Àr lÀttare att lÀgga till. Sony har Ànnu inte meddelat en RX10 V, sÄ du mÄste vÀnta tÄlmodigt om du vill ha en bromodell med RX100 VIIs autofokussystem.

Premium pris

Sony Cyber-shot DSC-RX100 VII Ă€r packad till gĂ€larna med uppdateringar, men kostar samma som RX100 VI vid sin debut – 1.199,99 $. Det sĂ€ljs i augusti.