Sony a9 II debuterar med förbÀttrad autofokus och byggnad

Sony a9 II debuterar med förbÀttrad autofokus och byggnad

Sony har uppdaterat sin snabbaste fullbildskamera, a9, i form av a9 II, som meddelades idag. A9 II Ă€r inte en revolutionerande uppgradering – den nya modellen anvĂ€nder samma bildsensor och bearbetningsmotor som originalet. Uppgraderingarna kommer i form av en förbĂ€ttrad karossdesign tillsammans med förbĂ€ttringar av autofokussystemet.

A9 II riktar sig till samma publik som sin föregĂ„ngare – fotografer som arbetar pĂ„ sidorna för att fĂ„nga sporthandlingar och andra som lĂ€gger större vikt vid fokushastighet och bursthastighet Ă€n upplösning. Den har en stabiliserad 24 MP-helskĂ€rmssensor, samma mĂ€ngd pixlar som helskĂ€rmsmodeller pĂ„ ingĂ„ngsnivĂ„, men hur sensorn fungerar Ă€r helt annorlunda.

Staplad sensor, mörklÀggningsfri

A9 II-sensorn anvĂ€nder BSI CMOS-teknik för avbildning, vilket har blivit de facto-standarden för fullbildskameror. Det möjliggör ett brett spektrum av kĂ€nslighet, sĂ„ lĂ„g som ISO 100 och sĂ„ hög som ISO 204800. Ännu viktigare, du kan faktiskt producera anvĂ€ndbara bilder med högre kĂ€nslighet, vilket Ă€r viktigt för fotografer som tĂ€cker inomhusidrott och evenemang.

Vad som inte Àr standard Àr sensorns staplade design, som lÀser upp mycket snabbare Àn 24MP-chipet du hittar i Sonys $ 2.000 a7 III. Tekniken ger nÄgra stora fördelar för fotografer.

Den största Àr mörklÀggningsfri inspelning vid 20 bilder per sekund, utan att oroa dig för de förvrÀngningseffekter som lÄngsammare elektroniska fönsterluckor kan visa nÀr du tar bilder i rörliga motiv. Och eftersom det inte finns nÄgra mekaniska gardiner som öppnas och stÀngs för att skapa en bild, Àr funktionen helt tyst. Det gör a9 II till ett livskraftigt val, inte bara för de bullriga sidorna av ett fotbollsmatch, utan för de tysta ramen för en rÀttssal eller en kyrka under en bröllopsceremoni. Du kan se resultaten i sekvensen ovan, fÄngade med original a9 och FE 600mm F4 GM OSS-objektiv.

A9 har blivit min favoritkamera för att fÄnga sporthandlingar, och dess mörklÀggningsfria inspelningslÀge Àr en stor del. Det skiljer sig vÀldigt mycket frÄn att skjuta med en SLR, som Canon EOS-1D X Mark II eller Nikon D5.

IstÀllet för att förlora synen pÄ ditt motiv varje gÄng slutaren öppnas och stÀngs, visar a9 en oavbruten vy i sin elektroniska sökare, med en rektangulÀr kontur som visas varje gÄng en exponering görs. Du tappar aldrig koll pÄ ditt motiv, sÄ det Àr mycket lÀttare att hÄlla objektivet riktat mot ett rörligt motiv, Àven nÀr du trycker pÄ slutaren.

Du vill fortfarande anvÀnda en mekanisk slutare för att arbeta med en blixt. Den ursprungliga a9 stödde 5 fps hastighet i detta lÀge. A9 II fördubblar hastigheten till 10 fps, vilket matchar a7 III och a7R IV.

FörbÀttrad ergonomi

A7R IV gav oss ocksÄ en förhandsgranskning av a9 II: s design. De tvÄ Àr i huvudsak identiska, med a9 II lÀgger till en dedikerad ratt för att justera fokus och körlÀge, frÄnvarande frÄn sin kusin pÄ 60,2 MP. Jag har inte fÄtt hantera a9 II Ànnu, men hÄller en a7R IV i mina hÀnder just nu.

Sony a9 II: Topp

A7R IV-kroppen, och förmodligen ocksÄ a9 II, innehÄller det bÀsta handtag som Sony har lagt i en kamera hittills. Dess knappar och rattar förbÀttras ocksÄ, med en större total yta och mindre grumlig kÀnsla jÀmfört med tidigare modeller. EV-ratten har nu ett lÄs, ett vÀlkommet tillskott.

Minneskortsdörren tappar lÄset, sÄ det Àr lite lÀttare att öppna och stÀnga. Jag har inte haft dörren till a7R IV öppet av misstag under min tid med kameran, och lite gaffertape Àr ett alternativ om du Àr orolig för förÀndringen. BÄda kortplatserna Àr nu UHS-II, sÄ du kommer inte att hindras av en lÄngsammare kortplats nÀr du skriver till tvÄ kort samtidigt.

Sony sÀger att a9 IIs vÀderskydd Àr bÀttre Àn originalkameran. Den citerar starkare tÀtningar i kroppssömmarna och vid kort- och batteridörrarna.

Uppdaterad processor, anslutning

A9 II har Sonys senaste Bionz X-bildprocessor och autofokusfunktioner. Den anvÀnder samma Real Time Tracking-system, som introducerades tidigare i Är, och lÀggs till den ursprungliga a9 via en gratis firmwareuppdatering. Det Àr det bÀsta autofokussystemet jag hittills har anvÀnt i nÄgot spegelfritt kamerasystem. Ansikts- och ögondetektering finns, liksom mycket effektiv motivspÄrning.

Du kan se spÄrning i realtid i klippet ovan, men tÀnk pÄ att det spelades in frÄn en a7R IV. Upplevelsen med a9 II ska vara likartad, men inte identisk eftersom a7R IV-skÀrmen försvinner nÀr en bild görs.

Fokuspunkter tÀcker 93 procent av sensorn, vilket ger dig frihet att koncentrera dig pÄ kompositionen ensam, inte oavsett om motivet ligger inom omrÄdet för autofokus. Det finns ocksÄ ett anti-flimmer-lÀge tillgÀngligt, vilket hjÀlper till att förbÀttra bildkvaliteten nÀr du tar bilder under konstgjorda ljus.

Sony har ocksÄ förbÀttrat nÀtverksalternativen. A9 II erbjuder 1000BASE-T Ethernet, anvÀndbart för situationer dÀr du omedelbart vill överföra bilder till en FTP-server. Kameran har ocksÄ en röstmemofunktion, som konverterar tal till text och lÀgger till det i en bilds IPTC-metadata.

Priser och tillgÀnglighet

A9 II prissÀtts pÄ samma sÀtt som sin föregÄngare var vid debut, 4500 $ i en enda konfiguration för amerikanska kunder. Priset hoppar till 6000 dollar i Kanada. Sony rÀknar med att starta leveranser i november.

A9 Àr fortfarande till försÀljning till en $ 4000 MSRP. Vid presstid Àr en omedelbar rabatt i kraft, vilket sÀnker priset till $ 3 500.