Sony a7R IV har en fullformatssensor på 60 MP

Sony a7R III har varit vårt Editors Choice-val bland sina högupplösta kollegor i fullformat sedan introduktionen. Idag uppdaterar Sony kameran efter mindre än två år på marknaden. Efterträdaren kan ha en oinspirerad moniker – det är a7R IV – men uppgraderingarna är påtagliga, även om många inte är lika rubrik som bildsensorn.

60MP upplösning med 4K-video

Vi börjar där. Det här är den första 60MP-helskärmsmodellen som vi har sett från någon tillverkare. Sony använde omväxlande 60MP och 61MP för att beskriva sin sensor under tillkännagivandehändelsen, och den faktiska upplösningen faller lite däremellan. Kameran sparar JPG-bilder vid 60,2 MP (6336 gånger 9 504 pixlar), och även om jag inte har tillgång till programvara som öppnar kamerans Raw-format ännu, bör Raw-filer matcha exakt dessa dimensioner.

Sony a7R IV: Exempel på bild

Det handlar naturligtvis inte bara om pixlar. Sony lovar att Raw-bilder kan fånga 15 stopp av dynamiskt omfång. I praktiken betyder det att kameran bättre kan begränsa utblåsta höjdpunkter och bevara mer detaljer i skuggor. Så snart den populära Raw-konverteringsprogramvaran – som inkluderar Adobe Photoshop Lightroom Classic CC och Phase One Capture One Pro – uppdateras för att stödja kameran kan vi testa det. Tidigare Sony-kameror som har lovat episkt dynamiskt omfång har levererat.

Sensorn har femaxlig stabilisering, effektiv för både stillbild och videoinspelning. Dess autofokussystem liknar det vi såg i APS-C a6400 och erbjuder spårning av motiv i realtid. Den kan känna igen ansikten och ögon för människor, katter och hundar och kommer automatiskt att flytta fokus för att hitta dem (när funktionen är aktiverad). För människor utvidgas nu funktionen till video – ta en titt på den i handling i klippet ovan.

Videofunktionerna inkluderar 4K-inspelning med hela bildens bredd. Capture är tillgängligt vid 24 eller 30 fps – Sony har ännu inte lagt 60fps 4K i en a7-kamera. Du kan spela in med hela ramens bredd eller i en Super35mm-beskärning för starkare kvalitet. Pro-användare kan välja en platt S-Log3-profil, och kameran kan också spela in video som är redo att delas utan färgkorrigering i standard- eller HDR (HLG Gamma) -format. Det är inte den mest formidabla videokameran du kan få – vissa alternativ, som 10-bitars utdata, ingår inte. Detta är avvägningen för högupplöst bildbehandling; filmfotografen måste bara fortsätta vänta tålmodigt på att Sony lanserar en uppdatering till sin populära a7S II-videomodell, som nu officiellt är två generationer gammal.

Sony a7R IV: Exempel på bild

Autofokus täckning är ett område där a7R IV fortfarande ligger efter sina 24MP kusiner, a7 III och a9. A7R IV har lite bredare täckning – 567 fasdetekteringspunkter täcker 99,7 procent av sensorns höjd, men bara cirka 74 procent av dess bredd. Detta är ett steg upp från a7R III, som täcker cirka 68 procent av sin sensorbredd med fas. Kameran kan fortfarande hitta fokus utanför fasdetekteringsområdet, men det faller tillbaka på kontrastdetektering. Både a7 III och a9 erbjuder fasdetekteringstäckning för nästan hela bredden (93 procent) av bildsensorn.

Du har möjlighet att aktivera ett APS-C-beskärningsläge, vilket minskar upplösningen till 26MP och det aktiva sensorområdet till cirka 16 x 24 mm (jämfört med 24-till-36 mm helskärmsområde). Fasdetektering täcker hela regionen.

Sony a7R IV: Exempel på bild

Det har också mer upplösning än de flesta APS-C-kameror erbjuder; Vi har sett ett par modeller från Fujifilm vid 26MP, men de flesta aktuella alternativen är 24MP. Vi har länge rekommenderat APS-C-modeller för fotografer som är intresserade av vilda djur och andra avlägsna motiv där den längre effektiviteten är till nytta. Med a7R IV finns det inget verkligt behov av att ta med en sekundär kropp, förutom som en säkerhetskopia. Du kan få samma resultat genom att beskära en bild som du skulle göra med en APS-modell som a6400.

Oavsett om du fotograferar i helskärmsläge eller APS-C-läge, skramlar a7R IV av skott med en maximal bursthastighet på 10 fps. Du får samma buffertprestanda med båda minneskorten – kameran har dubbla UHS-II-kortplatser. Detta är ytterligare en uppgradering – a7R III hade en UHS-II och en UHS-I-kortplats. Sony var tvungna att släppa stödet för sitt oddball Memory Stick-format för att få detta att hända, men absolut ingen kommer att sakna funktionen.

Sony a7R IV: Exempel på bild

En förmån som saknas från a6400, men ingår i a7R IV, är ett ännu högre upplösningsläge. Den använder sitt elektroniska slutare och sensorbaserade stabiliseringssystem för att fånga en serie bilder i snabb följd, och förskjuta sensorn med halv pixel precision mellan var och en. Den kan interpolera dessa bilder till en enorm 240MP-bild, och det gör det samtidigt som alla fördelarna med Raw-bildtagning bibehålls.

Ergonomiska förbättringar

A7R IV ser mycket ut som III-modellen som kom före den, men det finns några förändringar. Handtaget är något omformat för en, vilket kräver ett nytt tilläggs vertikalt skjutgrepp – om du vill använda en, budgeterar du ytterligare 400 $. IV använder samma Z-serie batteri som driver a7R III, a7 III och a9.

Sony a7R IV: Topp

Kontrolllayouten är i stort sett oförändrad, vilket skulle vara tillfreds med fotografer som brukade utforma tidigare a7R-modeller. Det finns fortfarande två anpassningsbara knappar (C1 och C2) på topplattan, tillsammans med EV- och lägesratt. Den bakre kontrollratten är redesignad – den sitter helt på topplattan i stället för att vara delvis dold bak på kroppen. Kontrollhjulet är riflat, och hur bekvämare det är att svänga var det första jag noterade när jag hanterade a7R IV för första gången.

Lägesratten har samma stillås – den måste tryckas medan du vrider på ratten för att justera inställningarna. EV-ratten har nu ett lås, vilket är ett välkommet tillskott. Det är den låsningsstil jag föredrar, som kan ställas in för att vridas eller låsa på plats med en central stolpe. Jag skulle ha velat se Sony använda detta stillås på båda rattar för konsistens.

Sony a7R IV: Bak

Den bakre kontrolllayouten är densamma som på a7R III. De platta kommandoratten upprätthåller den utmärkta känslan av a7R III och a9. Uppgraderingen här är den lilla åtta-vägsknappen som används för att navigera i menyer och justera autofokusområdet. Det verkar ständigt så lite större, så det är lättare att hitta med beröring och har en texturerad yta, som också hjälper till att hitta den genom att känna sig ensam. Fläktar till bakre AF-knapp kommer gärna att veta att AF-ON-knappen också är lite mer framträdande på fjärde generationens a7R.

Den elektroniska sökaren i ögonhöjd har haft en stor uppdatering. Den har samma storlek, med en förstoring på 0,78x, men har en tätare upplösning på 5,76 miljoner punkter. A7R III: s 3,6 miljoner punkter EVF var klassledande när den släpptes, men har förbättrats av andra. A7R IV: s EVF är i linje med de bästa av sina konkurrenter, inklusive den liknande skärmen i Panasonic S1R.

Sony a7R IV: Exempel på bild

Den bakre LCD-skärmen är en 3-tums panel med stöd för pekinmatning. Den är monterad på ett gångjärn och kan lutas upp eller ner. Upplösningen är identisk med a7R III: s LCD-skärm med 1 440 000 punkter. Det är inte ett riktigt variabelt vinkeljärn, så det kan inte svänga ut åt sidan eller vända framåt.

Batteriets livslängd förväntas vara ungefär densamma som a7R III. A7R IV klassas av CIPA för cirka 530 bilder per laddning med EVF, eller 670 med den bakre LCD-skärmen. Den kan spela in upp till 170 minuters kontinuerlig inspelningstid.

Det säger sig självklart, men a7R IV inkluderar Bluetooth och Wi-Fi. Du kan överföra bilder till din telefon eller använda den som en fjärrkontroll med kameran via appen Sony Imaging Edge, en gratis nedladdning för Android eller iOS. A7R IV lägger till 5 GHz Wi-Fi-stöd – du kan välja att skapa ett 2,4 GHz eller 5 GHz nätverk via kameramenyn.

Första intrycken

Jag har bara haft lite tid med a7R IV i mina händer till denna punkt, men det är tillräckligt lika tidigare modeller för att känna sig mycket bekant. Om du har skjutit mycket med a7R III behöver du inte göra många justeringar för att använda a7R IV. Det är definitivt ett plus för fotografer som förlitar sig på sin kamera för att tjäna pengar.

Sony a7R IV: Exempel på bild

Sensorn är den rubrikfångande funktionen. Det borde vara. De andra förbättringarna är verkligen välkomna detaljer. Men det är den nya bildmotorn – processorn, sensorn och autofokussystemet – som skiljer a7R IV från sin föregångare. Speciellt autofokusen är mycket mer benägna att förbättra dina bilder än extra pixlar. Den spårar motiv effektivt och kan enkelt finslipas i ansikten och ögon, även när du fokuserar kontinuerligt och arbetar i burst-läge.

Sony a7R IV lovar att bli en seriös artist. Sonys meritlista är utmärkt, och även om jag bara har haft ett par timmar med a7R IV, har det inte gett mig anledning att tro att det är ett potentiellt fel. Naturligtvis kommer vi att granska det mer noggrant när vi närmar oss försäljningsdatumet.

Sony a7R IV: Exempel på bild

Sony skickar a7R IV i september. Det kostar 3.500 dollar endast som kropp. Sony kommer också att erbjuda några nya tillbehör, inklusive ett $ 400 vertikalt skjutgrepp och en $ 350 digital mikrofon.

Relaterade Artiklar

Back to top button