Sony a7R IV har en fullformatssensor pÄ 60 MP

Sony a7R IV har en fullformatssensor pÄ 60 MP

Sony a7R III har varit vĂ„rt Editors Choice-val bland sina högupplösta kollegor i fullformat sedan introduktionen. Idag uppdaterar Sony kameran efter mindre Ă€n tvĂ„ Ă„r pĂ„ marknaden. EftertrĂ€daren kan ha en oinspirerad moniker – det Ă€r a7R IV – men uppgraderingarna Ă€r pĂ„tagliga, Ă€ven om mĂ„nga inte Ă€r lika rubrik som bildsensorn.

60MP upplösning med 4K-video

Vi börjar dÀr. Det hÀr Àr den första 60MP-helskÀrmsmodellen som vi har sett frÄn nÄgon tillverkare. Sony anvÀnde omvÀxlande 60MP och 61MP för att beskriva sin sensor under tillkÀnnagivandehÀndelsen, och den faktiska upplösningen faller lite dÀremellan. Kameran sparar JPG-bilder vid 60,2 MP (6336 gÄnger 9 504 pixlar), och Àven om jag inte har tillgÄng till programvara som öppnar kamerans Raw-format Ànnu, bör Raw-filer matcha exakt dessa dimensioner.

Sony a7R IV: Exempel pÄ bild

Det handlar naturligtvis inte bara om pixlar. Sony lovar att Raw-bilder kan fĂ„nga 15 stopp av dynamiskt omfĂ„ng. I praktiken betyder det att kameran bĂ€ttre kan begrĂ€nsa utblĂ„sta höjdpunkter och bevara mer detaljer i skuggor. SĂ„ snart den populĂ€ra Raw-konverteringsprogramvaran – som inkluderar Adobe Photoshop Lightroom Classic CC och Phase One Capture One Pro – uppdateras för att stödja kameran kan vi testa det. Tidigare Sony-kameror som har lovat episkt dynamiskt omfĂ„ng har levererat.

Sensorn har femaxlig stabilisering, effektiv för bĂ„de stillbild och videoinspelning. Dess autofokussystem liknar det vi sĂ„g i APS-C a6400 och erbjuder spĂ„rning av motiv i realtid. Den kan kĂ€nna igen ansikten och ögon för mĂ€nniskor, katter och hundar och kommer automatiskt att flytta fokus för att hitta dem (nĂ€r funktionen Ă€r aktiverad). För mĂ€nniskor utvidgas nu funktionen till video – ta en titt pĂ„ den i handling i klippet ovan.

Videofunktionerna inkluderar 4K-inspelning med hela bildens bredd. Capture Ă€r tillgĂ€ngligt vid 24 eller 30 fps – Sony har Ă€nnu inte lagt 60fps 4K i en a7-kamera. Du kan spela in med hela ramens bredd eller i en Super35mm-beskĂ€rning för starkare kvalitet. Pro-anvĂ€ndare kan vĂ€lja en platt S-Log3-profil, och kameran kan ocksĂ„ spela in video som Ă€r redo att delas utan fĂ€rgkorrigering i standard- eller HDR (HLG Gamma) -format. Det Ă€r inte den mest formidabla videokameran du kan fĂ„ – vissa alternativ, som 10-bitars utdata, ingĂ„r inte. Detta Ă€r avvĂ€gningen för högupplöst bildbehandling; filmfotografen mĂ„ste bara fortsĂ€tta vĂ€nta tĂ„lmodigt pĂ„ att Sony lanserar en uppdatering till sin populĂ€ra a7S II-videomodell, som nu officiellt Ă€r tvĂ„ generationer gammal.

Sony a7R IV: Exempel pÄ bild

Autofokus tĂ€ckning Ă€r ett omrĂ„de dĂ€r a7R IV fortfarande ligger efter sina 24MP kusiner, a7 III och a9. A7R IV har lite bredare tĂ€ckning – 567 fasdetekteringspunkter tĂ€cker 99,7 procent av sensorns höjd, men bara cirka 74 procent av dess bredd. Detta Ă€r ett steg upp frĂ„n a7R III, som tĂ€cker cirka 68 procent av sin sensorbredd med fas. Kameran kan fortfarande hitta fokus utanför fasdetekteringsomrĂ„det, men det faller tillbaka pĂ„ kontrastdetektering. BĂ„de a7 III och a9 erbjuder fasdetekteringstĂ€ckning för nĂ€stan hela bredden (93 procent) av bildsensorn.

Du har möjlighet att aktivera ett APS-C-beskÀrningslÀge, vilket minskar upplösningen till 26MP och det aktiva sensoromrÄdet till cirka 16 x 24 mm (jÀmfört med 24-till-36 mm helskÀrmsomrÄde). Fasdetektering tÀcker hela regionen.

Sony a7R IV: Exempel pÄ bild

Det har ocksÄ mer upplösning Àn de flesta APS-C-kameror erbjuder; Vi har sett ett par modeller frÄn Fujifilm vid 26MP, men de flesta aktuella alternativen Àr 24MP. Vi har lÀnge rekommenderat APS-C-modeller för fotografer som Àr intresserade av vilda djur och andra avlÀgsna motiv dÀr den lÀngre effektiviteten Àr till nytta. Med a7R IV finns det inget verkligt behov av att ta med en sekundÀr kropp, förutom som en sÀkerhetskopia. Du kan fÄ samma resultat genom att beskÀra en bild som du skulle göra med en APS-modell som a6400.

Oavsett om du fotograferar i helskĂ€rmslĂ€ge eller APS-C-lĂ€ge, skramlar a7R IV av skott med en maximal bursthastighet pĂ„ 10 fps. Du fĂ„r samma buffertprestanda med bĂ„da minneskorten – kameran har dubbla UHS-II-kortplatser. Detta Ă€r ytterligare en uppgradering – a7R III hade en UHS-II och en UHS-I-kortplats. Sony var tvungna att slĂ€ppa stödet för sitt oddball Memory Stick-format för att fĂ„ detta att hĂ€nda, men absolut ingen kommer att sakna funktionen.

Sony a7R IV: Exempel pÄ bild

En förmÄn som saknas frÄn a6400, men ingÄr i a7R IV, Àr ett Ànnu högre upplösningslÀge. Den anvÀnder sitt elektroniska slutare och sensorbaserade stabiliseringssystem för att fÄnga en serie bilder i snabb följd, och förskjuta sensorn med halv pixel precision mellan var och en. Den kan interpolera dessa bilder till en enorm 240MP-bild, och det gör det samtidigt som alla fördelarna med Raw-bildtagning bibehÄlls.

Ergonomiska förbÀttringar

A7R IV ser mycket ut som III-modellen som kom före den, men det finns nĂ„gra förĂ€ndringar. Handtaget Ă€r nĂ„got omformat för en, vilket krĂ€ver ett nytt tillĂ€ggs vertikalt skjutgrepp – om du vill anvĂ€nda en, budgeterar du ytterligare 400 $. IV anvĂ€nder samma Z-serie batteri som driver a7R III, a7 III och a9.

Sony a7R IV: Topp

Kontrolllayouten Ă€r i stort sett oförĂ€ndrad, vilket skulle vara tillfreds med fotografer som brukade utforma tidigare a7R-modeller. Det finns fortfarande tvĂ„ anpassningsbara knappar (C1 och C2) pĂ„ topplattan, tillsammans med EV- och lĂ€gesratt. Den bakre kontrollratten Ă€r redesignad – den sitter helt pĂ„ topplattan i stĂ€llet för att vara delvis dold bak pĂ„ kroppen. Kontrollhjulet Ă€r riflat, och hur bekvĂ€mare det Ă€r att svĂ€nga var det första jag noterade nĂ€r jag hanterade a7R IV för första gĂ„ngen.

LĂ€gesratten har samma stillĂ„s – den mĂ„ste tryckas medan du vrider pĂ„ ratten för att justera instĂ€llningarna. EV-ratten har nu ett lĂ„s, vilket Ă€r ett vĂ€lkommet tillskott. Det Ă€r den lĂ„sningsstil jag föredrar, som kan stĂ€llas in för att vridas eller lĂ„sa pĂ„ plats med en central stolpe. Jag skulle ha velat se Sony anvĂ€nda detta stillĂ„s pĂ„ bĂ„da rattar för konsistens.

Sony a7R IV: Bak

Den bakre kontrolllayouten Àr densamma som pÄ a7R III. De platta kommandoratten upprÀtthÄller den utmÀrkta kÀnslan av a7R III och a9. Uppgraderingen hÀr Àr den lilla Ätta-vÀgsknappen som anvÀnds för att navigera i menyer och justera autofokusomrÄdet. Det verkar stÀndigt sÄ lite större, sÄ det Àr lÀttare att hitta med beröring och har en texturerad yta, som ocksÄ hjÀlper till att hitta den genom att kÀnna sig ensam. FlÀktar till bakre AF-knapp kommer gÀrna att veta att AF-ON-knappen ocksÄ Àr lite mer framtrÀdande pÄ fjÀrde generationens a7R.

Den elektroniska sökaren i ögonhöjd har haft en stor uppdatering. Den har samma storlek, med en förstoring pÄ 0,78x, men har en tÀtare upplösning pÄ 5,76 miljoner punkter. A7R III: s 3,6 miljoner punkter EVF var klassledande nÀr den slÀpptes, men har förbÀttrats av andra. A7R IV: s EVF Àr i linje med de bÀsta av sina konkurrenter, inklusive den liknande skÀrmen i Panasonic S1R.

Sony a7R IV: Exempel pÄ bild

Den bakre LCD-skÀrmen Àr en 3-tums panel med stöd för pekinmatning. Den Àr monterad pÄ ett gÄngjÀrn och kan lutas upp eller ner. Upplösningen Àr identisk med a7R III: s LCD-skÀrm med 1 440 000 punkter. Det Àr inte ett riktigt variabelt vinkeljÀrn, sÄ det kan inte svÀnga ut Ät sidan eller vÀnda framÄt.

Batteriets livslÀngd förvÀntas vara ungefÀr densamma som a7R III. A7R IV klassas av CIPA för cirka 530 bilder per laddning med EVF, eller 670 med den bakre LCD-skÀrmen. Den kan spela in upp till 170 minuters kontinuerlig inspelningstid.

Det sĂ€ger sig sjĂ€lvklart, men a7R IV inkluderar Bluetooth och Wi-Fi. Du kan överföra bilder till din telefon eller anvĂ€nda den som en fjĂ€rrkontroll med kameran via appen Sony Imaging Edge, en gratis nedladdning för Android eller iOS. A7R IV lĂ€gger till 5 GHz Wi-Fi-stöd – du kan vĂ€lja att skapa ett 2,4 GHz eller 5 GHz nĂ€tverk via kameramenyn.

Första intrycken

Jag har bara haft lite tid med a7R IV i mina hÀnder till denna punkt, men det Àr tillrÀckligt lika tidigare modeller för att kÀnna sig mycket bekant. Om du har skjutit mycket med a7R III behöver du inte göra mÄnga justeringar för att anvÀnda a7R IV. Det Àr definitivt ett plus för fotografer som förlitar sig pÄ sin kamera för att tjÀna pengar.

Sony a7R IV: Exempel pÄ bild

Sensorn Ă€r den rubrikfĂ„ngande funktionen. Det borde vara. De andra förbĂ€ttringarna Ă€r verkligen vĂ€lkomna detaljer. Men det Ă€r den nya bildmotorn – processorn, sensorn och autofokussystemet – som skiljer a7R IV frĂ„n sin föregĂ„ngare. Speciellt autofokusen Ă€r mycket mer benĂ€gna att förbĂ€ttra dina bilder Ă€n extra pixlar. Den spĂ„rar motiv effektivt och kan enkelt finslipas i ansikten och ögon, Ă€ven nĂ€r du fokuserar kontinuerligt och arbetar i burst-lĂ€ge.

Sony a7R IV lovar att bli en seriös artist. Sonys meritlista Àr utmÀrkt, och Àven om jag bara har haft ett par timmar med a7R IV, har det inte gett mig anledning att tro att det Àr ett potentiellt fel. Naturligtvis kommer vi att granska det mer noggrant nÀr vi nÀrmar oss försÀljningsdatumet.

Sony a7R IV: Exempel pÄ bild

Sony skickar a7R IV i september. Det kostar 3.500 dollar endast som kropp. Sony kommer ocksÄ att erbjuda nÄgra nya tillbehör, inklusive ett $ 400 vertikalt skjutgrepp och en $ 350 digital mikrofon.