Söker Google pÄ dina hÀlsoposter?

Söker Google pÄ dina hÀlsoposter?

UPPDATERING 11/13: 19: Google har försökt rensa luften genom att publicera ett blogginlÀgg som beskriver partnerskapet med Ascension.

I inlÀgget pÄpekade Google Cloud-president Tariq Shaukat att företaget kort nÀmnde samarbetet med Ascension under ett andra kvartals resultatsamtal i juli. SÄ det var inte precis hemligt, men inga detaljer gavs vid den tiden.

Shaukat fortsatte med att sĂ€ga att Google arbetar med dussintals vĂ„rdgivare för att hantera sina IT-tjĂ€nster. “Dessa organisationer, som Ascension, anvĂ€nder Google för att pĂ„ ett sĂ€kert sĂ€tt hantera sina patientuppgifter, under strikta integritets- och sĂ€kerhetsstandarder. De Ă€r förvaltarna av uppgifterna, och vi tillhandahĂ„ller tjĂ€nster för deras rĂ€kning”, tillade han.

Förutom att följa HIPAA-reglerna undertecknade teknikjĂ€tten ett avtal med Ascension om att hĂ„lla patientuppgifterna privata. “För att vara tydlig: enligt detta arrangemang kan Ascensions data inte anvĂ€ndas för nĂ„got annat syfte Ă€n för att tillhandahĂ„lla dessa tjĂ€nster som vi erbjuder enligt avtalet, och patientdata kan inte och kommer inte att kombineras med Googles konsumentdata”, sa Shaukat.

Om du vill veta mer kan du kolla in Googles blogginlÀgg, som innehÄller en FAQ om partnerskapet.

Originalhistoria:

Visst, Google vet mycket. Men tÀnk dig att företaget en dag indexerar dina personliga hÀlsoposter.

Det börjar hÀnda för patienter vid Ascension, det största katolska sjukvÄrdssystemet i USA. PÄ mÄndagen meddelade ideella organisationer ett partnerskap med Google för att driva Ascensions IT-sjukvÄrdssystem över företagets molntjÀnster.

Partnerskapet tillkĂ€nnagavs dock timmar innan det publicerades en berĂ€ttelse om hur Google och Ascension pĂ„stĂ„s ha arbetat med projektet i hemlighet sedan förra Ă„ret – utan att meddela patienter eller lĂ€kare. HuvudupphĂ€mtningen: teknikjĂ€tten har redan bearbetat hĂ€lsojournaler för tiotals miljoner patienter, inklusive deras laboratorieresultat, lĂ€kardiagnoser, tillsammans med patientnamn och födelsedatum.

“Det (Ascension) hoppas ocksĂ„ att mina data för att bestĂ€lla fler tester eller avgöra var det skulle kunna tjĂ€na mer pengar pĂ„ en enskild patient, visar dokument,” rapporterar.

Historien har satt igÄng sekretesslarm nÀr Google redan har ett ökÀnt rykte för att suga upp mÀnniskors personliga information och platsinformation pÄ lÀskiga sÀtt. Mycket av den datainsamlingen kan ske via Chrome-webblÀsaren, Google Maps, Gmail, Android OS och Google Home smarta högtalare. Enligt företaget utformar nu ett sökverktyg för att sammanstÀlla patientdata och vara vÀrd för den över en plattform.

Ascension karakteriserar dock partnerskapet som allt om att uppgradera sin verksamhet med den senaste tekniken. Ideellas tillkÀnnagivande Àr vag om detaljerna, men patienter kan förvÀnta sig enklare sÀtt att interagera med vÄrdgivaren online. Dessutom kommer lÀkare att fÄ nya verktyg och inblick i hur man bÀttre kan förutsÀga och hantera patientbehov.

Partnerskapet representerar ocksĂ„ en stor vinst för Google Cloud, som har konkurrerat mot Amazons och Microsofts molndatorföretag för företagskunder. “Genom att arbeta i partnerskap med ledande hĂ€lso- och sjukvĂ„rdssystem som Ascension hoppas vi kunna förĂ€ndra leveransen av vĂ„rden genom molnets kraft, dataanalys, maskininlĂ€rning och moderna produktivitetsverktyg – vilket förbĂ€ttrar resultatet, minskar kostnader och rĂ€ddar liv,” Google Cloud-president Tariq Shaukat sa i tillkĂ€nnagivandet.

SÄ bli inte förvÄnad om Google inleder andra partnerskap med vÄrdgivare. Tidigare denna mÄnad tillkÀnnagav ocksÄ teknikjÀtten att de köpte fitness tracker-tillverkaren Fitbit för 2,1 miljarder dollar, vilket gav den ytterligare tillgÄng till miljontals anvÀndares hÀlsorelaterade data.

Oavsett om du tycker att datainsamlingen Ă€r störande kan det bero pĂ„ hur mycket du litar pĂ„ Google. Men enligt Ascension Ă€r partnerskapet med sökjĂ€tten HIPAA-kompatibelt och “underbyggt av ett robust datasĂ€kerhets- och skyddsarbete.” Rapporterar dock att vissa Ascension-anstĂ€llda har stĂ€llt frĂ„gor “om hur data samlas in och delas, bĂ„de ur ett tekniskt och etiskt perspektiv.”

Enligt uppgift anvÀnder Google partnerskapet som en testbÀdd för att trÀna företagets AI-algoritmer för att föreslÄ förÀndringar av en patients vÄrd. Men hur Google behandlar patientjournalerna Àr fortfarande okÀnt. Under HIPAA rekommenderas kryptering bara, inte nödvÀndigt. rapporterar ocksÄ att minst 150 anstÀllda har tillgÄng till data om Ascensions patienter.

“Det hĂ€r Ă€r skrĂ€mmande. HIPAA skrevs inte med sekretessskydd som huvudmĂ„l”, tweetade Irene Knapp, en före detta programvarutekniker frĂ„n Google. “Det Ă€r mycket mer tillĂ„tet Ă€n folk inser.”

Google svarade inte omedelbart pÄ en begÀran om kommentarer.