Snapdragon 865 Benchmarked: Bra för grafik, Blah för surfning

Snapdragon 865 Benchmarked: Bra för grafik, Blah för surfning

Qualcomm Snapdragon 865 erbjuder betydande förbÀttringar i grafik och AI-berÀkning, men förbÀttrade CPU-referensresultat översÀtts inte till faktiska applikationshastigheter, enligt de första riktmÀrkena vi körde pÄ Snapdragon 865-referensenheter vid Qualcomms Snapdragon Tech Summit.

Snapdragon 865 kommer att vara chipset i alla de ledande Android-telefonerna i USA nÀsta Är, sÀrskilt Samsung Galaxy S11. Vid Snapdragon Tech Summit fick vi höra om nya heta funktioner som chipset kommer att möjliggöra: 200MP-kameror, 8K-inspelning och översÀttning till levande sprÄk, till exempel. MÄnga av de nya funktionerna tycktes vara grafik-, kamera- eller AI-baserade och lÀmnade frÄgor om 865: s kÀrna Kryo 585 CPU öppen.

Jag antar att vi nu vet varför.

Vi körde förinstallerade versioner av dessa riktmÀrken pÄ en referenstelefon med en skÀrm pÄ 2 880 x 1 440, 12 GB LPDDR5 RAM och 128 GB lagringsutrymme. Vi jÀmförde Snapdragon 865 med en Samsung Galaxy Note 10+ som kör Android 9 pÄ en Snapdragon 855; en Google Pixel 4 som kör Android 10 pÄ en Snapdragon 855; en OnePlus 7T Pro McLaren som kör Android 10 pÄ en inklockad Snapdragon 855+; och en iPhone 11 Pro med Apples A13-chip.

Dessa riktmĂ€rken kommer att bli mycket kontroversiella, för om du vill visa en stor fördel jĂ€mfört med 855 mĂ„ste du sĂ€tta 865 i “prestanda-lĂ€ge”. Prestanda-lĂ€get ramper klockorna snabbare och migrerar frĂ„n smĂ„ till stora kĂ€rnor snabbare, vilket resulterar i högre referenspoĂ€ng. Det överklockar inte telefonen, men det drabbar batteriets livslĂ€ngd.

Jag gjorde mina riktmĂ€rken utan prestanda-lĂ€ge, men jag tittade ocksĂ„ pĂ„ nĂ„gra resultat i prestanda-lĂ€ge, och de kom ut cirka 20 procent bĂ€ttre. Den öppna frĂ„gan Ă€r om prestandalĂ€get representerar vad konsumenterna fĂ„r. Qualcomm sĂ€ger att OEM-företag kan “vĂ€lja att stĂ€lla in prestanda kontra batteri”, vilket innebĂ€r att mina riktmĂ€rken faktiskt kan sĂ€ga lite om verkliga enhetsprestanda. Enligt en undersökning som vi gjorde Ă€r batterilivslĂ€ngden ett stort bekymmer för smarttelefonköpare, sĂ„ jag tror att benchmarking i batterivĂ€nligt lĂ€ge Ă€r vĂ€gen att gĂ„.

Relativt sent i vĂ„rt testspel kom Qualcomm tillbaka till mig med nĂ„gra svar om vĂ„ra resultat. “Testning i prestandalĂ€ge Ă€r perfekt för att visa plattformens maximala kapacitet”, sĂ€ger företaget. För det mesta, Ă„tminstone för mig, visade det att Android-OEM-breddgraden har nĂ€r de utformar enheter Ă€r tillrĂ€ckligt stor för att dessa tidiga riktmĂ€rken inte kommer att berĂ€tta mycket för oss.

Vem konkurrerar?

I USA konkurrerar Qualcomms avancerade processorer egentligen bara mot Qualcomms senaste generationens avancerade processorer. VÄr marknad Àr ganska jÀmnt fördelad mellan Qualcomm och Apple, och Apple anvÀnder sina egna A13-processorer i sina telefoner och inga andra.

Utomlands eller i den lÄga Ànden Àr det mycket mer konkurrens. Samsungs Exynos och Huaweis Kirin-chipset-uppstÀllningar har starka positioner i dessa företags Android-telefoner, och du ser ocksÄ fler telefoner med medel-till-avancerade Mediatek-processorer. I lÄgtelefoner konkurrerar Qualcomm kraftigt med MediaTek och Unisoc.

Dessa riktmĂ€rken tenderar att ge en hel del skrytrĂ€ttigheter till antingen Android- eller iPhone-fans som vill utropa sina enheter “bĂ€ttre” pĂ„ nĂ„got mĂ€tbart sĂ€tt. NĂ€r det gĂ€ller faktiska konsumentrekommendationer ger de dig nĂ„gra saker att leta efter. Kommer det att vara vĂ€rt att köpa en Snapdragon 865-telefon över förra Ă„rets billigare modell, om allt du behöver göra Ă€r att surfa? Svaret verkar vara nej. Kommer det att vara vĂ€rt att springa upp för en 865 om du vill driva höga bildhastigheter i spel eller video? Vi tĂ€nker ja.

Först de goda nyheterna

Qualcomm har berĂ€ttat för oss i flera Ă„r att det har gjort basprocessorn i sina Snapdragon-kretsuppsĂ€ttningar mindre viktig, till förmĂ„n för alla andra block – GPU, DSP, modem, bildsignalprocessor, sensorhubb och resten. Detta Ă€r i allmĂ€nhet en bra taktik nĂ€r du försöker förlĂ€nga batteriets livslĂ€ngd; har mĂ„nga smĂ„ dedikerade omrĂ„den som du tĂ€nder nĂ€r du behöver dem, i motsats till en stor, het CPU som du anvĂ€nder för allt.

NÀr det gÀller ren GPU-prestanda klarar Adreno 650 GPU sig ganska bra. PÄ riktmÀrket GFXBench Car Chase Offscreen fördubblar det bildhastigheterna vi fick frÄn Snapdragon 855-baserade enheter och gjorde det ocksÄ bÀttre Àn de senaste iPhonerna. Detta hÀnger samman med Qualcomms fokus pÄ att förbÀttra skÀrmprestanda med hög upplösning och hög bildfrekvens. Snapdragon 865-baserade enheter kommer att ha fler 90Hz- och 120Hz-skÀrmar, berÀttade Qualcomm för oss pÄ sitt Snapdragon Tech Summit och krÀvde mer av telefonens GPU: er.

Snapdragon 865 GFXBench

Den nya Hexagon 698 fördubblar ocksÄ AI-prestanda, enligt Ludashi AiMark-riktmÀrket. AI-riktmÀrket testar mestadels bildigenkÀnning och klassificering, vilket Àr bra för att ta snabba foton av hög kvalitet. Jag körde den hÀr pÄ en mindre uppsÀttning telefoner eftersom riktmÀrket inte beter sig under Android 10. Snapdragon 865 facklar A13 hÀr.

Qualcomm 865 AIMark

Qualcomm lovar att Kryo 585 CPU har 25 procent bÀttre prestanda Àn CPU i Snapdragon 855. PÄ Geekbench-riktmÀrken levererar Snapdragon 865 Àven utan prestandalÀge. Den rÄa CPU-prestandan Àr inte upp till nivÄn pÄ Apples A13, eller till och med dess A12, men det Àr en mÀrkbar bump.

Snapdragon 865 Geekbench

Nu nÄgra dÄliga nyheter

Framstegen i rÄa berÀkningsriktmÀrken översÀtts inte till applikations- och webbriktmÀrken. 865: s relativt platta poÀng pÄ PCMark kontra 855 oroar mig verkligen, för de visar att kombinationen av Android och Snapdragon 865 inte gör jobbet i applikationer.

Det problemet överförde de flesta av PCMarks abonnenter. Jag tror att det var nÄgot fel, eller inte optimerat, med webblÀsaren pÄ referensenheten; den fick mÀrkbart lÀgre Àn de 855-baserade telefonerna som vi har anvÀnt i PCMarks webblÀsartest, och det visade ingen fördel jÀmfört med Chrome pÄ 855-baserade telefoner i Jetstream Javascript-testet. Qualcomm sa att Jetstream-resultatet kan ha varit pÄ grund av ett dÄligt Wi-Fi-nÀtverk pÄ vÄr testplats.

Snapdragon 865 Jetstream

Den 865-baserade enheten föll ocksÄ ner pÄ andra PCMark-undersökningar, till exempel videoredigering och datamanipulation; det visade en bÀttre poÀng pÄ fotoredigering, vilket kan ha anvÀnt GPU och AI-processor mer Àn de andra delproven.

Qualcomm 865 PCMark-poÀng

Apples verkliga styrka Ă€r inte bara dess chipset – det Ă€r att den utvecklar sin chipset och OS tillsammans, sĂ„ hĂ„rdvaru- och programvaruförbĂ€ttringar stöder varandra. Problemet med PCMark-poĂ€ng verkar vara att Android 10 i QRD inte utnyttjar den bĂ€ttre rĂ„prestanda vi ser frĂ„n 865.

Enligt Qualcomm gjorde OEM-tillverkare ytterligare justeringar för att optimera sina PCMark-poÀng, vilket enligt Qualcomms uppfattning kunde ha representerats bÀttre av Performance Mode (den 20-procentiga höjningen.)

Jag ser fram emot att se hur Qualcomm och telefontillverkare nÀrmar sig denna frÄga. Vi mÄste se och höra mer om hur Snapdragon 865-baserade telefoner kommer att utföra pÄ dagliga, CPU-tunga uppgifter pÄ faktiska detaljhandelsenheter med tillverkarens prestandaoptimeringar.