Smartphone-jätten Xiaomi hoppar till två år högt efter vinstslag

Xiaomi, Mi Ecosystem, Mi laserprojektor, Ninebot Plus, Mi Ultrasonic tandborste

Xiaomi Corp-aktierna skalade ett tvåårigt högt efter inbrott i den kinesiska marknaden för avancerade smartphones och stark tillväxt utomlands hjälpte företaget att rapportera bättre resultat än väntat.

Aktien klättrade så mycket som 7,5% i Hong Kong till den högsta nivån sedan juli 2018, vilket ökade till 78% hittills i år. Den kinesiska smarttelefontillverkaren mer än fördubblade nettoresultatet till 4,49 miljarder yuan (716 miljoner dollar) under juni-kvartalet och slog den högsta uppskattningen av analytiker. Försäljningen ökade med 3,1 procent till 53,5 miljarder yuan. Xiaomis utomeuropeiska verksamhet har återhämtat sig till nivåer före Covid-19, säger tillförordnad ekonomichef Wang Xiang på onsdagen.

“Drivs av ett gynnsamt konkurrenslandskap, aggressiv uppbyggnad av försäljningskanaler, ökad FoU med stark produktkonkurrenskraft och fortsatt införande av 5G på Kina och den utomeuropeiska marknaden 2021, vi förväntar oss starka värdeandelvinster från och med 2H20”, säger Bocom International-analytiker inklusive Chris Yim skrev i en rapport. Bocom, Morgan Stanley, CICC och Citigroup var bland mäklare som lyfte upp sina kursmål för Xiaomis aktier.

Smartphone-transporter i europeiska länder som Frankrike och Spanien växte med 64,9 procent under kvartalet, vilket förde Xiaomi till plats 3 i regionen för första gången, säger företaget med hänvisning till konsultföretaget Canalys. Telefonmakaren behöll också sin topposition i Indien under kvartalet trots att landets smartphonetransporter halverades under låsningsåtgärder. Det ledde till en nedgång på 12% i företagets enhetsleveranser globalt, enligt IDC, precis när spänningarna mellan Delhi och Peking hotade att ytterligare sänka försäljningen på dess största utländska marknad.

Läs mer: Xiaomi sätter mål för att bli tillverkningskraftverk i Kina

Xiaomi kanske kan kompensera en del av träffen genom telefoner med högre marginaler och marknadsandelar mot den största konkurrenten Huawei Technologies Co., som kämpar för att upprätthålla smartphone-produktionen på grund av amerikanska trottoarkanter på sin interna chipdesign och leverans. Xiaomi levererade 28,3 miljoner smartphones under kvartalet, med genomsnittliga försäljningspriser som ökade 11,8% från året innan, vilket återspeglar djupare inbrott i premiumenheter.

“Xiaomi kan få marknadsandelar från Huawei i Kina, Europa och LatAM-marknaden”, skrev Citigroup-analytikern Andre Lin i en rapport. “Vi tror att detta kommer att påskynda smarttelefontillväxt utöver 5G-trenden.”

Telefontillverkaren utsåg en ny finansdirektör, tidigare Credit Suisse-chef för Asien-teknologin Alain Lam, som bekräftar en Bloomberg News-rapport. Den veterinära investeringsbanken, som arbetade på de offentliga noteringarna av Alibaba Group Holding Ltd, Google och Pinduoduo Inc., kommer att tillträda sin nya roll i oktober och kan hjälpa Xiaomi att upptäcka värde i de mer än 300 företag som den har stött. Den utbredda portföljen av nystartade företag, allt från Segway-ägaren Ninebot Inc. till den bärbara laddartillverkaren Zimi och Huami Corp, är nyckeln till Xiaomis långsiktiga ambition att bygga ett nätverk av hemapparater för det så kallade Internet of Things.

I Kina kan inrikesorienterade företag som media och finans studsa tillbaka tillsammans med en ekonomisk återhämtning. Xiaomi, känd för billigare telefoner, har försökt lyfta sitt genomsnittliga pris till dämpningsmarginaler. Verkställande direktör Lei juni introducerade denna månad en svit av smartphones som prissattes nära iPhone 11 och genomskinliga TV-apparater som kostade 49 999 yuan för att fira företagets 10-årsjubileum. Medgrundaren lovade också att utveckla avancerad tillverkning för att driva Kinas ambition om avancerad elektronikframställning.

Xiaomi kommer att gå med i Hongkongs jämförelseindex från september i en av mätarens största förnyelser, en potentiell boost för aktien.

Relaterade Artiklar

Back to top button