Slovakiska statliga myndigheter har blivit mål för hackare: De stal deras data, varnar SIS

Källa: Pixabay

Skadlig programvara, resp. hackare som kunde få fram olika känsliga data. Den slovakiska underrättelsetjänsten, SIS, informerade om det i en ny rapport.

Tjänsten varnade en del statliga myndigheter för att infiltrera sina informationssystem med skadlig programvara, medan vissa av attackerna visade tecken på att statligt stödda utländska hackgrupper fungerar, resp. utländska underrättelsetjänster,Förklarar SIS.

Med andra ord har slovakiska servrar blivit målet för underrättelsetjänster i andra stater. Det är ännu inte känt vilka stater som är inblandade. SIS avslöjade inte vilka myndigheter som var inblandade eller vilken information som läcktes ut resp. vad hackarna lyckades samla in. Enligt SIS är tillhandahållandet av flera offentliga förvaltningar otillräckligt. “Denna situation kan potentiellt orsaka bristande effektivitet när det gäller att svara på potentiella plötsliga cyberhot,“Varnar SIS.

SIS har inga pengar för modernisering

Tyvärr gäller problemet också SIS, och dess tekniska kapacitet har länge uppgraderats endast i den utsträckning som krävs för att fortsätta att kunna uppfylla sina rättsliga skyldigheter.“Han medger.

NotPetyaSkärmdump av NotPetya ransomver. Källa: YouTube

Intressant nog använde SIS en skärmdump från en dator infekterad med den krypterade ransomware NotPetya i sin rapport. När den väl är installerad kodar den hela hårddisken och ber om en utbrändhet på 300 $.

Relaterade Artiklar

Back to top button