Slovakien hÄller med USA: Det kommer att grundligt utvÀrdera 5G-leverantörer

Slovakien hÄller med USA: Det kommer att grundligt utvÀrdera 5G-leverantörer

Den slovakiska regeringen har idag beslutat att underteckna ett memorandum med USA som lovar att noggrant utvÀrdera leverantörer av teknik relaterade till 5: e generationens nÀtverk, informerade Novinky.cz.

Slovakien kommer att underteckna ett memorandum med USA om att det kommer att övervĂ€ga leverantörer av 5G-teknik som anvĂ€nds i Slovakien. Även om memorandumet inte nĂ€mner specifika företag, vet vi hur USA ser pĂ„ kinesiska leverantörer som Huawei eller ZTE. Det hĂ€nde strax före auktionen av frekvenser för 5G.

Enligt chefen för slovakisk diplomati, Ivan Korčok, Ă€r detta inte ett rĂ€ttsligt bindande memorandum. Slovakien berövar inte pĂ„ nĂ„got sĂ€tt suverĂ€niteten i beslutet om vem som kommer att kunna tillhandahĂ„lla utrustning för byggandet av det slovakiska 5G-nĂ€tverket.

Vad handlar memorandumet om?

Syftet med memorandumet Àr att faststÀlla kriterierna utifrÄn vilka utrustningsleverantörer ska bedömas. De bör bedöma sÀkerhetsstandarder, sÀkerhetsmiljön och sÄ vidare. Indirekt pekar memorandumet pÄ kinesiska leverantörer.

Detta indikeras av sjÀlva memorandummet, dÀr det bland annat nÀmns att de kontrollerar med leverantörer om de har en transparent Àgarstruktur och om de respekterar immateriella rÀttigheter.

Slovakien Àr inte den enda som undertecknar ett sÄdant memorandum. Till exempel har Tjeckien, Polen, RumÀnien, Slovenien och andra lÀnder gjort det under lÄng tid. Slovakien hade det klart i tvÄ Är, men endast den nuvarande regeringen beslutade att underteckna det.