Skeptisk för Facebook VÄgen? SÄ Àr lagstiftare

 Skeptisk för Facebook VÄgen?  SÄ Àr lagstiftare

PĂ„ den andra dagen i rad av utfrĂ„gningar i Capitol Hill om Facebooks digitala valuta, spenderade House Financial Services-kommittĂ©ns medlemmar nĂ€stan fem timmar med att utfrĂ„ga Calibra-chefen David Marcus om Libra blockchain, fiat-backed reserve, styrning och incitament för Libra Association, Libra’s claims att nĂ„ det obankrade och det komplicerade förslaget att reglera allt detta bĂ„de i USA och globalt.

Som med gÄrdagens utfrÄgning av senatens bankkommitté lÀrde vi oss inte mycket som inte redan var kÀnt. Medan nÄgra fÄ kommittémedlemmar grÀvde djupare in i tekniska, ekonomiska och politiska aspekter, upprepade mÄnga reservationer om Facebooks makt, dess historia om konsumenternas förtroende och de ultimata mÄlen att upprÀtthÄlla det globala finansiella systemet.

“I slutĂ€ndan, om Facebooks planer blir verklighet, kommer företaget och dess partner att utöva en enorm ekonomisk makt som kan förskjuta regeringar och industrier”, sĂ€ger kommittĂ©ns ordförande Maxine Waters (D-CA).

Husets finansiella kommitté klargjorde sin stÄndpunkt inför dagens utfrÄgning med slÀppandet av ett utkast till förslag till Keep Big Tech Out of Finance Act, som inte bara kunde hindra Facebook utan alla tekniska giganter frÄn att erbjuda bank, finans eller till och med digital betalningstjÀnster.

Rep. Maxine Waters Facebook VÄgenhörning

Marcus höll sig i stor utstrÀckning vid samma förberedda samtal frÄn senatens utfrÄgning och motsatte sig samtal frÄn flera representanter att förbinda sig till specifika tidslinjer och processer för reglering utöver den upprepade bekrÀftelsen att Facebook inte skulle fortsÀtta med Libras lansering förrÀn alla relevanta parter och tillsynsmyndigheter hade varit nöjda .

Mycket av kommittĂ©ns frĂ„gor rörde reglering. Rep. Patrick McHenry (R-NC), den rankade minoritetsmedlemmen i kommittĂ©n, undersökte Marcus om Libra’s mĂ„l att övergĂ„ frĂ„n en tillstĂ„nd till en tillstĂ„ndlös blockchain, och hur man behĂ„ller sitt regelverk och AML / KYC-regler med den skalan.

Marcus sade att penningtvĂ€tt och andra regler kommer att till stor del falla pĂ„ plĂ„nböckerna med Libra-mynt, men hĂ€vdade att övergĂ„ngen “kommer att ske” inom den utlovade femĂ„rsperioden. Som med de flesta av sina svar, gav Marcus inte detaljer om övergĂ„ngen eller de viktigaste skalbarhetsfrĂ„gorna som skulle göra det utmanande.

Rep. McHenry gav ocksĂ„ ett uttalande som glĂ€dde mĂ„nga i kryptovalutasamhĂ€llet och gick utöver VĂ„gen för att tala om reglering av kryptovaluta och blockchain som helhet: “Den vĂ€rld som Satoshi Nakamoto, författare till Bitcoin-vitboken, förestĂ€llde sig, Ă€r en ostoppbar kraft Vi bör inte försöka avskrĂ€cka denna innovation … de som har försökt har redan misslyckats, sade han.

Pressar för detaljer om vÄgen

Flera kommittémedlemmar stÀllde spetsiga frÄgor och sökte uttryckliga detaljer om de tekniska och finansiella mekanismerna bakom VÄgen.

Rep. Blaine Luetkemeyer (R-MO) frÄgade hur utdelning, intressen och investeringsavkastning fungerar för Libra Association-medlemmar som lÀgger kapital i Libra Reserve. Marcus svarade med information om pannan frÄn vitboken.

“Om konsumenter köper in i VĂ„gen hamnar Fiat-pengarna de anvĂ€nder i reserven och förvaras hos stora banker eller potentiellt en bĂ€ttre form av vĂ„rdnad beroende pĂ„ resultatet av samtal vi har med G7-arbetsgruppen”, sĂ€ger Marcus. “Avkastning kommer att anvĂ€ndas för att betala för anslutning och drift av nĂ€tverk, och tvĂ„ för att Ă„terföra en del av investeringen till ursprungliga investeringar och stödjare.”

Facebook VÄgen David Marcus Senats utfrÄgning

PÄ frÄgan om att arbeta med tillsynsmyndigheter sa Marcus att Libra Association arbetar med G7-arbetsgruppen, som bestÄr av de regeringar vars fiatvalutor kommer att tjÀna som grund för Libra Reserve. Men nÀr han vittnade idag meddelade G7: s finanschefer allvarliga reservationer med VÄgen och uttryckte oro över omfattningen av regleringen som behövs.

VĂ„genföreningens styrningsstruktur – och dess konsolidering av Silicon Valley och finansiell makt – kom ocksĂ„ att granskas. BĂ„de rep. Anthony Gonzalez (R-OH) och rep. Alexandria Ocasio-Cortez (D-NY) pĂ„pekade att Ă€ven om den pĂ„stĂ„dda oberoende Libra Association Ă€r öppen för nya medlemmar rekryterades alla de 28 grundande medlemmarna av Facebook som “ett odemokratiskt vald kommittĂ© för i stort sett massiva företag “, som Ocasio-Cortez beskrev det. Gonzalez, som ocksĂ„ pĂ„pekade att VĂ„gen till sin natur inte Ă€r en decentraliserad kryptovaluta, sa att vardagliga anvĂ€ndare ocksĂ„ borde ha röstningsbehörighet.

NÄgra kommittémedlemmar kom ocksÄ förberedda med mer tekniska frÄgor om Libra blockchain. Rep Bill Foster (D-IL), medordförande för Congressional Blockchain Caucus, frÄgade Marcus om anonymitet och sjÀlvförtroende i blockchain och dess potential för ransomware om onödiga aktörer skulle fÄ kryptografiska nycklar.

Marcus svarade att det kommer tillbaka till tredjepartsplÄnbokskontroll, vilket, som bekrÀftades i senatsförhandlingen igÄr, har inte Libra Association förbundit sig att övervaka. Medan han kunde tala för Calibra och amerikanska plÄnboksappar hade han inte svar om appar eller plÄnböcker utanför USA.

Foster frÄgade ocksÄ specifikt om sÀkerhet nÀr det gÀller öppen kÀllkods Libra-kodbas, till vilken Marcus svarade att Libra Association kommer att ha riktlinjer kring vilken tredjepartskod som kan publiceras eller inte; i de tidiga stadierna kommer det att begrÀnsas till specifika mallar, sa han.

Marcus svarade ocksÄ pÄ en serie tekniskt informerade frÄgor frÄn rep. Denver Riggleman (R-VA) om sjÀlva Libra-koden, som förutom det nya Move-programmeringssprÄket för Libra blockchain, anvÀnder en JavaScript-frontend och en Rust-backend. Riggleman grÀvde lite pÄ GitHub och fann att mycket av utvecklingen av öppen kÀllkod hittills pÄ VÄgen har varit internationell, med den ledande utvecklingen frÄn en kodare i Nigeria.

NĂ„ den obankrade?

Ett av Facebook och Libra Association: s kĂ€rnmĂ„l Ă€r att nĂ„ “1,7 miljarder obankrade eller underbankerade” mĂ€nniskor runt om i vĂ€rlden med en ny ekonomisk lösning som gör det möjligt för dem att skicka, ta emot och lagra pengar. Men de logistiska utmaningarna och det praktiska genomförandet av den visionen Ă€r minst sagt grumliga.

Rep. French Hill (R-AK) frÄgade Marcus om överföringsavgifter för anvÀndare som skickar pengar över grÀnserna till familjer i andra lÀnder. Marcus upprepade vitboksmÄlet att erbjuda P2P-transaktioner för mycket lite eller gratis och ta ut smÄ handlaravgifter för B2B-transaktioner. NÀr det gÀller strikta valutakontroller sÀger Marcus att det Àr ett land-för-land-tillvÀgagÄngssÀtt.

Rep. Ayanna Pressley (D-MA) stÀllde en serie snabba frÄgor om att nÄ ut till underbankerade anvÀndare bÄde i USA och runt om i vÀrlden i de behövligaste lÀnderna. För nÀrvarande sa Marcus att Libra Association inte har nÄgra medlemmar i lÀnderna med de högsta befolkningarna under banker (Bangladesh, Kina, Indien, Indonesien, Mexiko, Nigeria och Pakistan) och att Àven om Calibra-plÄnboken inte krÀver ett bankkonto, sÄ gör du det behöver Ätminstone en billig smartphone och en internetanslutning.

“Din lösning pĂ„ vĂ€rldens obankrade krĂ€ver att de har en smartphone och ingen avkastning pĂ„ besparingar”, sĂ€ger Pressley.

Men nyckelfrÄgorna om Libras plan för obankerade överföringar kom frÄn rep. Josh Gottheimer (D-NJ) som frÄgade om logistiken pÄ plats för icke-bankerade anvÀndare som erhöll eller bytte VÄgen i kontantdominerande utvecklingslÀnder. Det Àr en frÄga som mÄnga kryptolösningar har stött pÄ i kontantekonomier och internetcensurerade stater, dÀr det inte finns nÄgot enkelt svar för att implementera en digital lösning som medborgarna faktiskt kan anvÀnda i dagliga transaktioner.

Om hur underbanken skulle konvertera kontanter till VĂ„gen och överföra till tredje part anvĂ€nde Marcus VĂ„gens samma tidigare förklaring om att anvĂ€nda “cash-in / cash out” -agenter i olika lĂ€nder för att byta kontanter mot VĂ„gen, men utan mycket detaljer. Detta Ă€r fortfarande en massiv logistisk frĂ„ga för överföringar, och VĂ„gen har inte uppfunnit hjulet för att lösa det.

Inför en frÄga frÄn rep. Michael San Nicolas (D-Guam) kunde Marcus inte ens svara med en uppskattning av hur mycket pengar Facebook-projekt en genomsnittlig anvÀndare kan ha pÄ sitt Libra-konto. Om det finns en sak den hÀr veckan med utfrÄgningar i kongressen har visat, Àr det att VÄgen har fortfarande en överdriven mÀngd att rÀkna ut.