Skapa vatten frÄn luft och solljus

Skapa vatten frÄn luft och solljus

Kan du skapa vatten ur solljus och luft? Det Àr förslaget till Zero Mass Water och det var den mest intressanta tekniken som jag inte hade hört talas om vid förra veckans EmTech-konferens.

Zero Mass Water CEO Cody Friesen, docent i materialvetenskap vid Arizona State University, berĂ€ttade för mig hur han blev intresserad av, det vill sĂ€ga oro över bristen pĂ„ tillgĂ€ngligt, rent vatten, vilket han sa att det Ă€r ett globalt problem. Han blev intresserad av att anvĂ€nda nytt material för hĂ„llbarhet – hans första företag utvecklade ny batteriteknik – och noterade att 80 procent av energin inte anvĂ€nds till el, vilket vanligtvis fĂ„r mest fokus, utan istĂ€llet i saker som transporter och inbĂ€ddad energi i saker , mat och vatten.

SĂ„ han bestĂ€mde sig för “att göra för vatten vad solenergi gjorde för el.” Friesen noterade att i dagens vĂ€rld minskar energifattigdom och informationsfattigdom, men vattenstressen ökar.

En av frĂ„gorna Ă€r “massanpassning”, eftersom varje situation med vattenstress Ă€r olika. PĂ„ vissa stĂ€llen finns det problem med vattenbehandling pĂ„ grund av saker som blyföroreningar. PĂ„ andra stĂ€llen Ă€r frĂ„gan att fĂ„ vatten alls. Han sa att var som helst pĂ„ planeten, Ă€ven i öknar, finns det vattenĂ„nga i luften, sĂ„ frĂ„gan var att hitta ett bra och kostnadseffektivt sĂ€tt att förvandla det till dricksvatten.

Cody Friesen EmTech 19

Friesen och hans grupp skapade ett nytt torkmedel – ett material som drar vatten ur luften, till exempel kiselgel som du ofta hittar i en ny pĂ„se. Detta Ă€r förpackat i vad han kallar en “kĂ€lla hydropanel”, en effektiv solpanel som omvandlar vattnet som fĂ„ngats av torkmedlet till Ă„nga och sedan kondenseras till en vĂ€tska. Sedan tillsĂ€tts mineraler som kalcium och magnesium tills det nĂ„r en optimal pH-nivĂ„, sĂ„ det blir drickbart. Hydropanelerna har en ARM-processor, Ă€r anslutna till molnet och styrs av maskininlĂ€rningsalgoritmer som delar data frĂ„n alla paneler.

Varje panel Àr cirka 4 fot med 8 fot, kostar cirka 2000 dollar, producerar cirka 5 liter vatten om dagen och förvÀntas hÄlla i 15 Är. Friesen sa att det fungerar till cirka 10 cent / liter (inklusive mineralerna), vilket Àr mer Àn kostnaden för brunnvatten, men betydligt lÀgre Àn kostnaden för flaskvatten (inklusive transport).

Zero Mass Water började distribuera hydropanellerna 2015. Friesen sa att de nu har utplacerats i 33 lÀnder. Storleken pÄ dessa installationer strÀcker sig frÄn en installation med tvÄ paneler för ett hem till en med tusentals paneler pÄ en skola i Veresdale, Australien. NÄgra av dessa finns pÄ platser som helt enkelt inte har tillrÀckligt med vatten, till exempel flyktinglÀger i Libanon och Jordanien. PÄ andra stÀllen anvÀnds den dÀr det finns problem med vattenkvaliteten. Till exempel sa han att 15 procent av USA anvÀnder vÀl vatten, och hÀlften av det uppfyller inte EPA-standarderna. (Bilden högst upp finns vid University Hospital of the West Indies Pediatric Department i Kingston, Jamaica.)

PÄ EmTech fick Friesen Lemelson-MIT-priset pÄ 500 000 dollar, som kommer att anvÀndas till en installation för Wayuu-ursprungsbefolkningen i Bahia Hondita i La Guajira, Colombia, i samarbete med Conservation International.