Sista spik i kistan för Yahoo Groups landar 15 december

Yahoo Groups kommer att stängas för gott den 15 december, ett år efter att företagets moderföretag Verizon beslutat att tömma det mesta av funktionaliteten från den 20 år gamla diskussionsforumet.

Yahoo sa att stödja plattformen “inte längre passar” med sin långsiktiga strategi, med hänvisning till låg användning. Samtidigt indikerar Yahoo att det går bort från att vara värd för användargenererat innehåll.

“Yahoo Groups har sett en stadig nedgång i användningen under de senaste åren,” sa Yahoo i en FAQ om avstängningen. “Under samma period har vi sett oöverträffade nivåer av engagemang i våra fastigheter när kunderna söker premium, pålitligt innehåll.”

För ett år sedan skyndade Verizon bortgången genom att först hindra användare från att lägga upp nytt innehåll till Yahoo Groups och sedan ta bort allt innehåll från diskussionsforumets plattform. Vad som finns kvar av Yahoo Groups är i grunden en e-postlistatjänst som gör det möjligt för medlemmar att fortfarande hålla kontakten. Men nu är den funktionen på väg att gå ut också.

Idag inaktiverar Yahoo funktionen för att skapa nya grupper. Då den 15 december kommer medlemmarna inte längre att kunna skicka eller ta emot e-post via Yahoo Groups. “Om du försöker skicka e-post till din grupp efter den 15 december kommer ditt meddelande inte att levereras och du kommer att få ett felmeddelande,” tillade Yahoo.

Yahoos vanliga frågor om avstängning rekommenderar också att berörda användare migrerar till konkurrerande plattformar, till exempel Facebook Groups, Google Groups och Groups.io, som erbjuder en betald funktion för att importera medlemmar från Yahoo Groups. Det är dock bara en administratör för en Yahoo-grupp som kan ladda ner en fullständig lista över gruppmedlemmarnas e-postadresser.

Den förestående avstängningen stänger ett kapitel i internethistoriken. Lyckligtvis arbetade ett frivilligt arkivarkiv förra året för att rädda många av sidorna på Yahoo Groups innan de togs ner. En volontär sa till PCMag att målet är att sortera och så småningom ladda upp de sparade filerna till Internetarkivet. Några av de arkiverade sidorna finns redan där.

Relaterade Artiklar

Back to top button