Singer’s Elliott försöker ersätta Twitter-vd Jack Dorsey

Twitter, Twitter CEO, Jack Dorsey, Twitter CEO Jack Dorsey, Elliot Management, Twitter ersätter Dorsey Elliott kontaktade San Francisco-baserade Twitter om sina bekymmer privat och har haft konstruktiva diskussioner med det sedan dess, sa folket. (Bild: Bloomberg)

Aktivistinvesteraren Elliott Management Corp har tagit en stor andel i Twitter Inc och planerar att driva på förändringar hos det sociala medieföretaget, inklusive att ersätta VD Jack Dorsey, enligt personer som är bekanta med saken.

Det New York-baserade företaget har nominerat fyra styrelseledamöter till Twitters styrelse, säger folket, som bad att inte identifieras eftersom ärendet inte är offentligt.

Det finns bara tre platser som blir tillgängliga vid årets årsmöte, men Elliott ville se till att det nominerade tillräckligt många styrelseledamöter för att fylla alla tre platser eller andra lediga platser som kan uppstå, sa folket. Den exakta storleken på Elliotts insats kunde inte bestämmas.

Elliott kontaktade San Francisco-baserade Twitter om sina bekymmer privat och har haft konstruktiva diskussioner med det sedan dess, sa folket.

Representanter för Elliott och Twitter vägrade att kommentera.

Elliotts push kommer vid en avgörande tidpunkt med det amerikanska valet, sommar-OS och andra stora händelser, som spridningen av coronavirus, som tenderar att locka fler användare och annonsörer till Twitter.

Företaget har emellertid hamnat efter på innovation och valde att fokusera på sin kärntjänst medan andra sociala mediekonkurrenter som Snap Inc. och Instagram utvecklar filter och berättelser som är populära hos sina användare.

Potentiellt mål

Twitter har varit ett potentiellt mål för aktivistinvesterare i flera år. Företaget har bara en klass av aktier, vilket innebär att grundare Dorsey inte har rösträtt över företaget som Facebook Inc: s Mark Zuckerberg eller Snap-grundare Evan Spiegel och Bobby Murphy.

Dorsey är en av de enda som tjänar som VD för två stora offentliga företag samtidigt – han driver också Square Inc som gör honom till ett potentiellt mål för kritik när Twitter snubblar. Han har också sagt att han planerar att arbeta upp till sex månader om året i Afrika.

Elliott är inte den enda investeraren som uttrycker oro över Dorsey och Twitters styrning.

I december skrev Scott Galloway, professor i marknadsföring vid New York Universitys Stern School of Business, ett brev om sina egna intressen som investerare i företaget.

‘Vapen med massförankring’

“För att vara tydlig är mitt primära mål att ersätta VD Jack Dorsey”, sa Galloway i ett öppet brev till företagets verkställande ordförande, Omid Kordestani. “Men ditt företags massförstärkningsvapen inkluderar en förskjuten styrelse som kan tvinga aktieägarna att försöka ersätta andra styrelseledamöter, inklusive dig själv, först.”

Sedan Dorsey återvände som VD i juli 2015 har bolagets aktier sjunkit 6,2 procent, medan Facebook har fått mer än 121 procent under den tiden.

Express Tech är nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@expresstechie) och håll dig uppdaterad med de senaste tekniska nyheterna

Twitter steg 0,6 procent till 33,20 dollar i New York-handel på fredag, vilket gav företaget ett marknadsvärde på cirka 26 miljarder dollar. Aktierna steg så mycket 7,9 procent efter avslutad ordinarie handel.

‘Bugs’ skyllde

Aktien minskade mer än 20 procent den 24 oktober efter att företaget levererade resultat för tredje kvartalet som låg långt under analytikernas uppskattningar. Twitter sa också att dess integritetsfrågor med inriktning av data fortsätter att väga sin reklamverksamhet. Företaget skyllde “buggar” i det sätt det riktade annonser och delade personlig information för missen.

Elliott har en lång historia av att agitera för förändringar hos några av världens största företag. Den här månaden avslöjade företaget en andel i Japans SoftBank Corp och sa att man planerade att driva på en större återköp av aktier och förändringar i styrningen i företagets Vision Fund.

Elliott har också arbetat för förändringar hos AT&T Inc, EBay Inc, Marathon Petroleum Corp och Pernod Ricard SA.

Relaterade Artiklar

Back to top button