Sigma fp Àr vÀrldens minsta, lÀttaste fullbildskamera

Sigma fp Àr vÀrldens minsta, lÀttaste fullbildskamera

Med tanke pÄ antalet webbplatser som skymtar pÄ nÀtets virtuella bakgator för rykten, Àr lÀckage av kommande fotoutrustning ganska vanligt. Det Àr en sÀllsynthet att verkligen bli förvÄnad nÀr nÄgot tillkÀnnages, speciellt nÀr det Àr en sÄ unik produkt som Sigmas senaste spegelfria kamera, Sigma fp.

Fp Àr byggd med en modulÀr, mediumformat mentalitet. SjÀlva kameraenheten Àr ett grundlÀggande rektangulÀrt block med ett linsfÀste pÄ framsidan, en 3,2-tums pek-LCD pÄ baksidan och de nödvÀndiga knapparna och portarna runt sidorna. Den stöder L-monterade linser, vilket förvÀntas eftersom Sigma Àr en del av L-Mount Alliance tillsammans med Leica och Panasonic, ett partnerskap bildat för att vidareutveckla det system som ursprungligen lades ut pÄ marknaden av Leica.

Vad som inte finns Ă€r uppenbart – det finns inget handgrepp, elektronisk sökare eller till och med en hetsko. Den bakre skĂ€rmen stöder beröring, men lutar inte. Oroa dig inte, Sigma förvĂ€ntar dig inte att du lever utan dessa funktioner. Det kommer att erbjuda tillbehör för att utöka funktionerna, inklusive en skoadapter sĂ„ att du kan anvĂ€nda en extern blixt och ett par handtag för att hitta en som passar dig.

Sigma fp

Det hĂ€r Ă€r den första helskĂ€rmskameran vi har sett i det senaste minnet utan nĂ„gon form av sökare i ögonhöjd. Det finns ingen tillĂ€ggs EVF tillgĂ€nglig heller; det Ă€r helt enkelt inte nĂ„got som kameran stöder. IstĂ€llet kommer Sigma att sĂ€lja en förstoringslup för att fĂ€sta pĂ„ den bakre LCD-skĂ€rmen. Det tĂ€cker skĂ€rmen helt och omdirigerar dess syn till en optisk lins och ögonmussla. Det Ă€r inte första gĂ„ngen Sigma anvĂ€nder en sökare som denna – det finns ett liknande tillbehör tillgĂ€ngligt för sin dp Quattro-fastlinsserie.

Designen hÄller kameran liten, Ätminstone innan du börjar fÀsta tillbehör. Fp mÀter 4,5 x 2,8 med 1,8 tum och vÀger 13,1 uns. Det ger skydd mot damm och stÀnk.

Bayer-sensor ?!

Sigma-kameror, inklusive den utbytbara linsen Quattro H, har lÀnge anvÀnt bildsensorer som drivs av Foveon-teknik. En Foveon-sensor skiljer sig frÄn de flesta kamerabilder genom att den har tre lager, var och en kÀnslig för olika vÄglÀngder.

Foveon-sensorer har en enorm fördel jÀmfört med traditionella kameror i upplösning. De provar ljus vid varje pixel, dÀr standardsensorer inte gör det. Varje pixel i en standardfÀrgkamerasensor Àr tÀckt med ett fÀrgfilter, ordnat i ett upprepande mönster. Denna Bayer-fÀrgfilter array-design innebÀr att vissa detaljer inte fÄngas och istÀllet interpoleras frÄn data frÄn omgivande pixlar.

SĂ„ varför anvĂ€nder inte alla Foveon? Det finns ocksĂ„ nackdelar. Sensorerna Ă€r energikrĂ€vande och tenderar att bli heta, och de erbjuder inte nĂ€stan samma bildkvalitet pĂ„ höga ISO-förhĂ„llanden som Bayer-designen. Foveon tech bidrar inte heller till videoinspelning – Sigma inkluderar inte videofunktioner pĂ„ sina nuvarande Foveon-erbjudanden.

Sigma fp anvÀnder en Bayer-sensor. Det Àr ett fullformatchip med 24MP-upplösning och stöd för ISO 102400-bildtagning. En fullstÀndig elektronisk slutare ingÄr (det finns ingen fokalplanslutare) med stöd för 18 fps-inspelning, men autofokus Àr begrÀnsad till kontrastdetektering och bildsensorn Àr inte stabiliserad.

För video stöder kameran 4K UHD-inspelning med 12-bitars kvalitet externt (upp till 24 bilder per sekund) i CinemaDNG-format. Intern inspelning Àr ocksÄ ett alternativ med ALL-I H.264-komprimering. För mer avslappnade klipp kan kameran skapa animerade GIF-filer och erbjuder stöd för HDR-video. Den modulÀra designen av fp lÀmpar sig ocksÄ ganska bra för videoproduktionsmiljöer. Du kan lÀgga till burar, montera biograflinser och den lilla kamerakroppen kan stÀllas in pÄ platser dÀr större modeller inte passar.

Foveon-anhÀngare kan först vara oroliga för att se Sigma byta till Bayer, men företaget lovar att stödja dem. DPReview rapporterar att en Foveon-modell Àr pÄ gÄng med 20MP per lager, men det Àr helt enkelt utvecklingsnyheter vid denna tidpunkt.

Sigma fp Àr lite mer verklig, men den har inte ett pris Àn. Sigma planerar att skicka den pÄ hösten.

Nya linser för Mirrorless

Förutom kameran tillkÀnnagav Sigma en trio linser för Leica, Panasonic och Sigma L-mount-kameror (linssystemet som anvÀnds av fp) och för Sony E-mount-modeller. Det finns inget ord om stöd för Canon RF eller Nikon Z just nu.

Sigma 35mm F1.2 DG DN Art

Sigma 35mm F1.2 DG DN Art Àr företagets första f / 1.2-objektiv för spegelfria system. Den har en extremt ljus blÀndare, design i alla vÀder och den mÄttliga breda utsikten som 35 mm anhÀngare lÀngtar efter. Det finns ocksÄ en fysisk blÀndarring, med tredje stoppspÀrrar och möjligheten att vÀxla till smidig, klickfri anvÀndning för videoanvÀndning.

35mm F1.2 Àr prissatt till $ 1 499 och kommer att sÀljas i juli.

Sigma 45mm F2.8 DG DN Samtida

Den har sÀllskap av den lilla 45mm F2.8 DG DN Contemporary. Linsen strÀcker sig bara 1,8 tum frÄn fÀstet, men bibehÄller vÀderförslutning, en metalllinsfat och en blÀndarring. Ringen kan dock inte avklickas. Det kostar 449 $ och skickas ocksÄ den hÀr mÄnaden.

Slutligen finns det 14-24mm F2.8 DG DN Art. Prissatt till 1 499 $ och slÀpar efter de andra linserna med ett försÀljningsdatum i augusti, 14-24mm Àr en ultrabred zoom. Det Àr lite mindre Àn linser av denna typ för SLR-kameror (5,2 x 3,3 tum, 1,8 pund) och stöder bakre filter.

Sigma 14-24mm F2.8 DG DN Art

Förutom de nya linserna planerar Sigma att rulla ut ett antal av sina befintliga linser i L-mount. Den hoppas kunna leverera 20mm F1.4 DG HSM Art, 24mm F1.4 DG HSM Art, 35mm F1.4 DG HSM F1.4, 50mm F1.4 DG HSM Art, 85mm F1.4 DG HSM Art och 135mm F1 .8 DG HSM Art 2019.

De fÄr sÀllskap av 14mm F1.8 DG HSM Art och 70mm F2.8 DG Macro Art 2020. OcksÄ 2020 kommer en trio APS-C L-monterade linser, versioner av 16mm F1.4 DC DN Samtida, 30 mm F1.4 DC DN samtida och 56 mm DC DN samtida linser. Trioen med f / 1.4 APS-primÀr Àr för nÀrvarande till försÀljning för Micro Four Thirds och Sony-system.

DPReview rapporterar att samma tre spegelfria samtida linser ocksÄ kommer till Canon EOS M-kameror. Det finns inga fasta datum, men Sigma hoppas kunna fÄ ut dem snart. Det Àr goda nyheter för EOS M-Àgare, eftersom tredjepartslinsstöd har varit i stort sett obefintligt hittills.