Sigma fp är världens minsta, lättaste fullbildskamera

Med tanke på antalet webbplatser som skymtar på nätets virtuella bakgator för rykten, är läckage av kommande fotoutrustning ganska vanligt. Det är en sällsynthet att verkligen bli förvånad när något tillkännages, speciellt när det är en så unik produkt som Sigmas senaste spegelfria kamera, Sigma fp.

Fp är byggd med en modulär, mediumformat mentalitet. Själva kameraenheten är ett grundläggande rektangulärt block med ett linsfäste på framsidan, en 3,2-tums pek-LCD på baksidan och de nödvändiga knapparna och portarna runt sidorna. Den stöder L-monterade linser, vilket förväntas eftersom Sigma är en del av L-Mount Alliance tillsammans med Leica och Panasonic, ett partnerskap bildat för att vidareutveckla det system som ursprungligen lades ut på marknaden av Leica.

Vad som inte finns är uppenbart – det finns inget handgrepp, elektronisk sökare eller till och med en hetsko. Den bakre skärmen stöder beröring, men lutar inte. Oroa dig inte, Sigma förväntar dig inte att du lever utan dessa funktioner. Det kommer att erbjuda tillbehör för att utöka funktionerna, inklusive en skoadapter så att du kan använda en extern blixt och ett par handtag för att hitta en som passar dig.

Sigma fp

Det här är den första helskärmskameran vi har sett i det senaste minnet utan någon form av sökare i ögonhöjd. Det finns ingen tilläggs EVF tillgänglig heller; det är helt enkelt inte något som kameran stöder. Istället kommer Sigma att sälja en förstoringslup för att fästa på den bakre LCD-skärmen. Det täcker skärmen helt och omdirigerar dess syn till en optisk lins och ögonmussla. Det är inte första gången Sigma använder en sökare som denna – det finns ett liknande tillbehör tillgängligt för sin dp Quattro-fastlinsserie.

Designen håller kameran liten, åtminstone innan du börjar fästa tillbehör. Fp mäter 4,5 x 2,8 med 1,8 tum och väger 13,1 uns. Det ger skydd mot damm och stänk.

Bayer-sensor ?!

Sigma-kameror, inklusive den utbytbara linsen Quattro H, har länge använt bildsensorer som drivs av Foveon-teknik. En Foveon-sensor skiljer sig från de flesta kamerabilder genom att den har tre lager, var och en känslig för olika våglängder.

Foveon-sensorer har en enorm fördel jämfört med traditionella kameror i upplösning. De provar ljus vid varje pixel, där standardsensorer inte gör det. Varje pixel i en standardfärgkamerasensor är täckt med ett färgfilter, ordnat i ett upprepande mönster. Denna Bayer-färgfilter array-design innebär att vissa detaljer inte fångas och istället interpoleras från data från omgivande pixlar.

Så varför använder inte alla Foveon? Det finns också nackdelar. Sensorerna är energikrävande och tenderar att bli heta, och de erbjuder inte nästan samma bildkvalitet på höga ISO-förhållanden som Bayer-designen. Foveon tech bidrar inte heller till videoinspelning – Sigma inkluderar inte videofunktioner på sina nuvarande Foveon-erbjudanden.

Sigma fp använder en Bayer-sensor. Det är ett fullformatchip med 24MP-upplösning och stöd för ISO 102400-bildtagning. En fullständig elektronisk slutare ingår (det finns ingen fokalplanslutare) med stöd för 18 fps-inspelning, men autofokus är begränsad till kontrastdetektering och bildsensorn är inte stabiliserad.

För video stöder kameran 4K UHD-inspelning med 12-bitars kvalitet externt (upp till 24 bilder per sekund) i CinemaDNG-format. Intern inspelning är också ett alternativ med ALL-I H.264-komprimering. För mer avslappnade klipp kan kameran skapa animerade GIF-filer och erbjuder stöd för HDR-video. Den modulära designen av fp lämpar sig också ganska bra för videoproduktionsmiljöer. Du kan lägga till burar, montera biograflinser och den lilla kamerakroppen kan ställas in på platser där större modeller inte passar.

Foveon-anhängare kan först vara oroliga för att se Sigma byta till Bayer, men företaget lovar att stödja dem. DPReview rapporterar att en Foveon-modell är på gång med 20MP per lager, men det är helt enkelt utvecklingsnyheter vid denna tidpunkt.

Sigma fp är lite mer verklig, men den har inte ett pris än. Sigma planerar att skicka den på hösten.

Nya linser för Mirrorless

Förutom kameran tillkännagav Sigma en trio linser för Leica, Panasonic och Sigma L-mount-kameror (linssystemet som används av fp) och för Sony E-mount-modeller. Det finns inget ord om stöd för Canon RF eller Nikon Z just nu.

Sigma 35mm F1.2 DG DN Art

Sigma 35mm F1.2 DG DN Art är företagets första f / 1.2-objektiv för spegelfria system. Den har en extremt ljus bländare, design i alla väder och den måttliga breda utsikten som 35 mm anhängare längtar efter. Det finns också en fysisk bländarring, med tredje stoppspärrar och möjligheten att växla till smidig, klickfri användning för videoanvändning.

35mm F1.2 är prissatt till $ 1 499 och kommer att säljas i juli.

Sigma 45mm F2.8 DG DN Samtida

Den har sällskap av den lilla 45mm F2.8 DG DN Contemporary. Linsen sträcker sig bara 1,8 tum från fästet, men bibehåller väderförslutning, en metalllinsfat och en bländarring. Ringen kan dock inte avklickas. Det kostar 449 $ och skickas också den här månaden.

Slutligen finns det 14-24mm F2.8 DG DN Art. Prissatt till 1 499 $ och släpar efter de andra linserna med ett försäljningsdatum i augusti, 14-24mm är en ultrabred zoom. Det är lite mindre än linser av denna typ för SLR-kameror (5,2 x 3,3 tum, 1,8 pund) och stöder bakre filter.

Sigma 14-24mm F2.8 DG DN Art

Förutom de nya linserna planerar Sigma att rulla ut ett antal av sina befintliga linser i L-mount. Den hoppas kunna leverera 20mm F1.4 DG HSM Art, 24mm F1.4 DG HSM Art, 35mm F1.4 DG HSM F1.4, 50mm F1.4 DG HSM Art, 85mm F1.4 DG HSM Art och 135mm F1 .8 DG HSM Art 2019.

De får sällskap av 14mm F1.8 DG HSM Art och 70mm F2.8 DG Macro Art 2020. Också 2020 kommer en trio APS-C L-monterade linser, versioner av 16mm F1.4 DC DN Samtida, 30 mm F1.4 DC DN samtida och 56 mm DC DN samtida linser. Trioen med f / 1.4 APS-primär är för närvarande till försäljning för Micro Four Thirds och Sony-system.

DPReview rapporterar att samma tre spegelfria samtida linser också kommer till Canon EOS M-kameror. Det finns inga fasta datum, men Sigma hoppas kunna få ut dem snart. Det är goda nyheter för EOS M-ägare, eftersom tredjepartslinsstöd har varit i stort sett obefintligt hittills.

Relaterade Artiklar

Back to top button