Senatorer: USA mÄste undersöka om TikTok Àr en nationell sÀkerhetshot

Senatorer: USA mÄste undersöka om TikTok Àr en nationell sÀkerhetshot

Representerar TikTok, den videodelningsapp som Àr populÀr bland tonÄringar, ett nationellt sÀkerhetshot?

TvÄ amerikanska senatorer Àr oroliga för att det gör det eftersom ett kinesiskt företag, Peking-baserat ByteDance, driver appen. Deras största oro Àr att den kinesiska regeringen i hemlighet kan tvinga TikTok att censurera innehÄll och spionera pÄ anvÀndare, men det kan ocksÄ anvÀndas för att sprida felinformation för att pÄverka ett amerikanskt val, sÀger de.

“Med över 110 miljoner nedladdningar enbart i USA Ă€r TikTok ett potentiellt motintelligenshot som vi inte kan ignorera,” skrev Sens. Tom Cotton (R-Arkansas) och Chuck Schumer (D-New York) i ett onsdagsbrev till USA: s tf. av National Intelligence, som först rapporterades av.

Senatorerna skickade brevet under misstankar om att TikTok har censurerat videor av politiska skĂ€l. Förra mĂ„naden rapporterade rapporterna att anvĂ€ndarvideor av protokoll för demokrati i Hong Kong mystiskt saknades i videodelningsappen. senare erhĂ„llit interna dokument om TikToks riktlinjer för innehĂ„llsmoderering som visar plattformen som anvĂ€nds för att förbjuda videor om “kontroversiella” politiska Ă€mnen, inklusive sjĂ€lvstĂ€ndighetsrörelser rörande Tibet, Taiwan och Nordirland.

ByteDance har försvarat sina metoder och sagt att TikToks tidigare innehÄllsmoderationspraxis var inriktade pÄ att minimera konflikter till förmÄn för videor som skulle underhÄlla anvÀndare. Emellertid ifrÄgasÀtter Cotton och Schumer om företaget verkligen kan vara fritt frÄn den kinesiska regeringens inflytande.

“Det krĂ€vs att man följer kinesisk lag”, sade Schumer om ByteDance i en torsdag-tweet. “Det betyder att det kan tvingas samarbeta med underrĂ€ttelsetjĂ€nster som kontrolleras av Kinas kommunistparti.”

TikTok har laddats ner ÖVER 110 M GÅNGAR i USA

Det Àgs av ett Peking-baserat teknikföretag

Det krÀvs att man följer kinesisk lag

Det betyder att det kan tvingas samarbeta med underrÀttelser som kontrolleras av Kinas kommunistiska parti https://t.co/qB04rAVeY3

– Chuck Schumer (@SenSchumer) 24 oktober 2019

Tidigare denna mĂ„nad vĂ€ckte senator Marco Rubio (R-Florida) ocksĂ„ oro över TikTok-censurering av anvĂ€ndare. Dock drar ByteDance tillbaka. PĂ„ torsdagen sa det att det var engagerat i “öppenhet och ansvarsskyldighet” i hur appen fungerar för anvĂ€ndare i USA.

“LĂ„t oss först prata om datasekretess och sĂ€kerhet. Vi lagrar all TikTok US-anvĂ€ndardata i USA, med reservredundans i Singapore. VĂ„ra datacenter ligger helt utanför Kina, och ingen av vĂ„ra uppgifter Ă€r underkastade kinesisk lag, “sade företaget i ett uttalande. (En sĂ€kerhetsforskare har dock mĂ€rkt att TikToks serverinfrastruktur verkar levereras av den kinesiska e-handelsjĂ€tten Alibaba Group.)

TikTok fortsatte med att ta itu med oron över kinesisk pĂ„tvingad censur som pĂ„verkar vad amerikanska anvĂ€ndare publicerar i appen. “LĂ„t oss vara mycket tydliga: TikTok tar inte bort innehĂ„ll baserat pĂ„ kĂ€nsligheter relaterade till Kina”, sĂ€ger företaget. “Vi har aldrig uppmanats av den kinesiska regeringen att ta bort nĂ„got innehĂ„ll och vi skulle inte göra det om vi blev ombedd.”

År 2016 lanserade ByteDance först en kinesisk version av sin videodelningsapp under namnet Douyin. Året dĂ€rpĂ„ lanserade den en separat, internationell version som heter TikTok, som senare absorberade rivaliserande videodelningsapp Musical.ly för att hjĂ€lpa den att expandera till den amerikanska marknaden. Senare Rubio uppmanar dock nu en amerikansk tillsynsmyndighet att se över fusionen.

Även om moderbolaget Ă€r baserat i Peking, sĂ€ger TikTok att dess innehĂ„llsmodereringsteam för den amerikanska marknaden ligger i Kalifornien. “Vi pĂ„verkas inte av nĂ„gon utlĂ€ndsk regering, inklusive den kinesiska regeringen. TikTok verkar inte i Kina och vi har inte heller nĂ„gon avsikt att göra det i framtiden”, sĂ€ger appen i dagens uttalande.

Granskningen av TikTok anlÀnder eftersom amerikanska lagstiftare ocksÄ Àr bekymrade över att amerikanska företag stÄr inför den kinesiska regeringen om att censurera innehÄll som motsÀtter sig Kinas regerande parti. Förra fredagen fördömde en tvÄpartsgrupp av senatorer och husmedlemmar spelföretaget Blizzard och Apple för att de pÄstÄs ha undertryckt omnÀmnandet av de demokratiska protesterna i Hong Kong pÄ deras plattformar.

Onsdagens brev frÄn Sens. Cotton och Schumer fokuserar till stor del pÄ TikTok. Men de ber ocksÄ den amerikanska underrÀttelsetjÀnsten att undersöka de nationella sÀkerhetsriskerna för andra kinesiskt Àgda innehÄllsplattformar som Àr verksamma i USA.