Samsungs vinst hoppar 64 procent för att bli rekordhög på marker

Samsung Q4 2017, Samsung chip division, Samsung sales, NAND memory chip, DRAM memory chip, flash memory, semiconductor industry, Samsung sales Det som drev Samsungs monströsa år var företagets halvledardivision, som har tjänat in på den skyhöga efterfrågan och priserna på minneschips. (Filfoto)

Samsung Electronics sa att dess rörelseresultat i oktober-december hoppade 64 procent till rekordhögt och begränsade 2017 med det största årliga rörelseresultatet och försäljningen i sin historia tack vare den blockbuster halvledarverksamheten. I sin förhandsgranskning tisdag satte det sydkoreanska företaget sitt rörelseresultat till 15,1 biljoner won (14,1 miljarder dollar) för de sista tre månaderna förra året, jämfört med 9,2 biljoner vann ett år tidigare.

Resultatet missade dock förväntningarna. Analytiker frågade av det finansiella dataföretaget FactSet förväntade sig 16,2 biljoner vann i rörelseresultat. Analytiker sänkte sin syn på Samsung förra månaden, med hänvisning till engångsbonusarna till anställda och uppskattningen av den lokala valutan gentemot US-dollarn. Nomura uppskattar att Samsung spenderade 700 miljarder won (655 miljoner dollar) som bonus till anställda.

Försäljningen under fjärde kvartalet ökade med 24 procent till 66 biljoner vann (61,8 miljarder dollar), också rekordhögt. För hela året uppgick Samsungs rörelseresultat till 53,6 biljoner won (50,2 miljarder dollar), en 83-procentig ökning från 2016, på en försäljning på 239,6 biljoner vann (224,2 miljarder dollar), en ökning med 19 procent från föregående år. Samsung gav inte kvartalsresultat eller fördelning per kvartal för varje företag. Företaget kommer att offentliggöra mer information om sin ekonomiska utveckling senare denna månad.

Det som drev Samsungs monströsa år var företagets halvledardivision, som har tjänat in på den skyhöga efterfrågan och priserna på minneschips. Världens efterfrågan på mer lagring av bilder, videor, filer och andra digitala data i sina prylar och servrar, samt efterfrågan på mer datorkraft för att köra många program snabbare, ökade efterfrågan på minneschip som domineras av Samsung.

Samsung kontrollerar ungefär hälften av världens DRAM-minneschip som tillfälligt innehåller data och hjälper datorer att köra många program samtidigt, och ungefär en tredjedel av världens NAND-chips, som lagrar filer. Det var den största mottagaren av prishöjningen på dessa minneschips 2017. Vissa analytiker oroar sig dock för att priset på marker kan falla i år och väga på Samsungs intäkter medan andra förblir hausse på Samsung att ett eventuellt fall i chippriser skulle uppvägas genom en stor försäljningsökning.

Den fantastiska ekonomiska prestationen har sammanfallit med Samsungs ledningskris. Dess de facto ledare Lee Jae-yong, en sonson till Samsungs grundare och den enda sonen till den sjuka Samsung-stolen, kämpar vid en överklagandomstol för att upphäva sin femåriga fängelsestraff för mutor och andra anklagelser. Lee har varit i fängelse i nästan ett år. Åklagare som också överklagade underrättens beslut har krävt 12 års fängelse för Lee. Domen väntas den 5 februari.

Företaget gjorde stora ledningsförändringar i november. Efter att Samsungs långvariga chef för halvledardivisionen erbjöd sig att avgå, lämnade också cheferna för mobilbranschen och TV-avdelningarna. Dessa tre divisioner styrs nu av yngre ledare.

Relaterade Artiklar

Back to top button