Samsung tar sikte på TSMC med planer på att tredubbla marknadsandelar för gjuteri

Samsung, Samsung-mobiler, Samsung-chip-affärer, Samsung-affärer, Samsung-aktier, Samsung-vinster, Samsung-elektronik, teknik, tekniska nyheter Samsung avslöjar inte sina intäkter från tillverkning av chipkontrakt, men analytiker uppskattade det till 5,3 biljoner vann förra året, med Daishin Securities som förutspår att det kommer att öka med 10 procent eller mer i år.

Samsung Electronics planerar att tredubbla marknadsandelen för sin tillverkning av avtalschip inom de närmaste fem åren genom att aggressivt lägga till kunder, säger en ledande företagsledare, eftersom den riktar sig mot nya tillväxtdrivare för chipsverksamheten.

Den beräknade 5,3 biljoner vunna (4,76 miljarder dollar) affären på Samsung delades av som en separat arm inom sin halvledardivision i maj, i ett tydligt uttalande att teknikjätten förberedde sig för att fokusera på verksamheten och minska det stora marknadsandelsklyftan med ledaren TSMC.

ES Jung, vice verkställande direktör och chef för den nya Samsung-gjuteriavdelningen, berättade på Reuters på måndagen på det sydkoreanska företagets Giheung-chipcampus att företaget vill ha en marknadsandel på 25 procent inom fem år och kommer att försöka attrahera mindre kunder utöver stora namnge kunder för att driva tillväxten.

“Vi vill bli en stark nummer 2-spelare på marknaden”, sa Jung. Samsung är på väg för rekordvinster och förväntas allmänt att klara Intel Corp som världens bästa chiptillverkare av försäljningen 2017 på grund av en minnesmarknadsboom.

Men företaget ligger långt efter Taiwans TSMC inom kontraktstillverkning: TSMC hade en marknadsandel på 50,6 procent förra året jämfört med Samsungs 7,9 procent, enligt forskningsföretaget IHS. Det följde också USA-baserade globala gjuterier, som hade en andel på 9,6 procent, och Taiwan-baserade UMCs 8,1 procent.

Minnesindustrin är notoriskt cyklisk och kommer sannolikt inte att upprepa de enorma intäktsvinster som ses i år. Och när nya applikationer som molnbearbetning, autonom körning och virtuell verklighet framträder, säger analytiker att Samsung måste stärka resten av sin chipportfölj för att säkra framtida tillväxt.

Jung avböjde att kommentera intäkter eller investeringsmål, men sade att gjuteri- och minnesföretag kommer att dela de 6 biljoner vann nästa generations chipsproduktionslinje som kommer att byggas i Hwaseong, Sydkorea.

Samsung avslöjar inte sina intäkter från tillverkning av chipkontrakt, men analytiker uppskattade det till 5,3 biljoner vann förra året, med Daishin Securities som förutspår att det kommer att öka med 10 procent eller mer i år.

Medan TSMC sprider cirka 10 miljarder dollar i investeringar årligen sa Jung att Samsung kommer att kunna hålla produktionskapaciteten flexibel beroende på marknadens efterfrågan genom att förlita sig på minneschipslinjer.

Även om Samsung redan räknar stora företag som Qualcomm Inc, Nvidia Corp och NXP Semiconductors som kunder, har det långt kvar att komma ikapp TSMC. Analytiker uppskattar att Samsung förlorade Apple till TSMC 2015 och Taiwan-företaget har haft 100 procent av Apples mobilprocessorverksamhet 2016 och 2017.

”Du behöver en teknik som kan göra dina kunder klara. Utan sådan avancerad teknik blir det svårt att vinna tillbaka kunder från dina konkurrenter, säger Jung utan att specificera några kunders namn.

Han sa att Samsung var övertygad om att producera marker med den senaste tillverkningstekniken som heter EUV (extrem ultraviolett) litografi före konkurrenterna.

EUV är nästa generations teknik som potentiellt sänker kostnaden och komplexiteten för chiptillverkning. Samsung och TSMC är hals-och-hals när vi introducerar EUV. Samsung säger att man kommer att börja tillverka chips med kretsbredder på 7 nano meter genom att använda EUV-teknik under andra halvåret 2018. TSMC sa också tidigare denna månad att dess chiptillverkningsprocess med EUV-teknik kommer att vara den “mest avancerade tekniken inom gjuteribranschen” 2018 när det gäller densitet, prestanda och kraft.

Relaterade Artiklar

Back to top button