Samsung Galaxy Note 10+ 5G är en enorm röra

Du måste välja mellan täckning och hastighet om du väljer den nya 5G-modellen av Samsung Galaxy Note 10+, enligt flera källor som är inblandade i utvecklingen av telefonen.

Medan AT&T och T-Mobile båda planerar att köra hybrid 5G-nätverk som använder högfrekventa millimetervåg för hastighet och lägre eller medelfrekventa mobilband för täckning, har deras versioner av Note 10+ 5G för närvarande endast möjlighet att använda låg- band och mittband-nätverk, berättar mina källor.

Det har vänt från Galaxy S10 5G, som bara kan använda högbandsnätverk. Det är ännu inte klart för mig varför telefonerna inte kan hantera båda typerna av nätverk, även om jag med Qualcomm bekräftade att det nya X55-modemchipsetet kan göra det.

“Du kan förvänta dig kommersiella 5G-enheter baserade på detta modem som stöder både sub6 GHz (FDD, TDD) och mmWave-band. Vi arbetar nära OEM-tillverkare, operatörer och infrastrukturleverantörer för att möjliggöra vissa funktioner under den andra vågen med 5G-enhetslanseringar som börjar senare detta år, “sa Qualcomm till mig i ett uttalande.

Den X55-baserade Galaxy Note 10+ är månader borta från lanseringen, och det är möjligt att Samsung ännu kan ta reda på hur man använder operatörens kompletta system med flera band. Det ser dock inte bra ut.

Samsung pre brief Not 52

Verizon först, sedan alla andra

Verizon kommer att ha en tidig exklusiv på Note 10+ 5G. Samsung bekräftade att Verizons modell kommer att använda Qualcomm Snapdragon 855-chipset med det äldre X50-modemet, samma som i Galaxy S10 5G, och det kommer att få åtkomst till samma Verizon-täckning i millimeter i åtta städer.

Galaxy Note 10+ 5G för Verizon kommer att finnas tillgänglig den 23 augusti, med förbeställningar från 8 augusti, samtidigt som 4G-modellerna. Det kostar 1 299,99 dollar för 256 GB-modellen och 1 399,99 dollar för 512 GB-modellen. Det är samma pris som S10 5G, så om inte S10 5G får ett prisfall kan du lika bra men den här.

Den stora frågan med Verizon är om Note 10+ 5G kommer att överhettas vid varmt väder som S10 5G och LG V50 har gjort på Verizons nätverk. Not 10+ 5G har en ångkammare för kylning som inte finns på S10 5G, så i teorin kan det göra lite bättre. När jag frågade Samsung om detta fick jag inget tydligt svar.

Med tillverkarna och transportörerna som pekar fingrar på varandra angående överhettning, låter det som att problemet kan botas genom att kyla telefoner, något sakta ner nätverk, använda framtida chipsets som går svalare eller någon kombination av de tre.

Utöver Verizon blir Note 10+ 5G-planerna väldigt dimmiga. AT&T lovar en Note 10+ 5G-modell “i slutet av året” som kommer att stödja sitt kommande långdistansnät, lågband 5G-nätverk, som kommer att ha mycket bättre räckvidd än sitt nuvarande millimetervågnätverk, men kommer att vara mycket långsammare än mmWave. Den modellen måste använda det nya Qualcomm X55-modemet.

Men vänta! Även om AT&T inte specificerar detta säger mina källor att AT&T Note 10+ 5G inte stöder millimetervåg – bara lågband. Så AT&T kommer att sälja en telefon (S10 5G) som stöder en typ av 5G i delar av 21 städer, en telefon (Not 10+ 5G) som stöder en annan typ över potentiellt ett mycket bredare område och inga telefoner som stöder både. AT&T kommer att fortsätta att bara sälja sina 5G-telefoner till företagskunder. Det hela ser ut så här:

5G-nätverk, band och enheter

T-Mobile är i samma båt med samma enhet. Not 10+ 5G kommer att vara den första “5G för alla” lågbandstelefoner för T-Mobiles rikstäckande nätverk. Men det stöder inte det snabba millimetervågsnätverket med sex städer som T-Mobile nyligen har aktiverat. Det kommer att stödja Sprints mid-band-nätverk, så småningom, om operatörerna går samman på vägen.

T-Mobile hävdar att deras modell är en “exklusiv”, men det ser ut för mig att det hänvisar till att använda både låg- och mellanband, eftersom AT&T inte kommer att använda mellanband. “Vår exklusiva version av Galaxy Note 10+ 5G som kommer att utnyttja både låg- och mellanbandsspektrum kommer att bryta 5G från gränserna för stadscentra”, säger T-Mobile VD John Legere i ett pressmeddelande.

Vad sägs om Sprint? Sprint kommer att ha någon form av Note 10+ 5G som stöder sitt nätverk, men det måste välja en enhet som stöder antingen dess mid-band-nätverk och T-Mobils snabba millimetervåg (X50), eller dess mitt- bandnätverk och T-Mobils breda lågband (X55.)

Återigen är detta bara det nuvarande läget. Saker kan förändras.

Samsung pre brief Not 36

Förvirrad? Det är ok

Detta är mildt sagt en röra. Amerikanska operatörer arbetar nu på tre typer av 5G-nätverk: lågband (kanske 100 Mbps, bra täckning), mellanband (kanske 300 Mbps, stadsomfattande täckning) och mmWave (1Gbps +, men mycket begränsad täckning.)

Ingen telefon hanterar dem alla. Qualcomm säger att X55 kan göra både låga och höga band, men tydligen har Samsung inte lyckats implementera det. Samsung har inte svarat på några av mina frågor om ämnet.

Detta påverkar alla transportörer. AT&T, T-Mobile och Verizon har alla högband just nu. AT&T och T-Mobile planerar lanseringar av lågband vid slutet av året, med Verizon som lanseras 2020. Sprint har mid-band, som fungerar med allt, men det kan gå samman med T-Mobile, vid vilken tidpunkt det skulle använda alla tre tillvägagångssätten.

Naturligtvis gör detta inte Note 10+ 5G väldigt övertygande i USA. Oavsett vilken modell du väljer kommer du att sakna viktiga delar av täckningen 2020.

Detta är inte ett problem någon annanstans i världen, eftersom andra länder använder en kombination av mellanband och högband nätverk som fungerar mycket bättre på nuvarande enheter.

Relaterade Artiklar

Back to top button