Samsung Galaxy Note 10+ 5G Àr en enorm röra

Samsung Galaxy Note 10+ 5G Àr en enorm röra

Du mÄste vÀlja mellan tÀckning och hastighet om du vÀljer den nya 5G-modellen av Samsung Galaxy Note 10+, enligt flera kÀllor som Àr inblandade i utvecklingen av telefonen.

Medan AT&T och T-Mobile bÄda planerar att köra hybrid 5G-nÀtverk som anvÀnder högfrekventa millimetervÄg för hastighet och lÀgre eller medelfrekventa mobilband för tÀckning, har deras versioner av Note 10+ 5G för nÀrvarande endast möjlighet att anvÀnda lÄg- band och mittband-nÀtverk, berÀttar mina kÀllor.

Det har vÀnt frÄn Galaxy S10 5G, som bara kan anvÀnda högbandsnÀtverk. Det Àr Ànnu inte klart för mig varför telefonerna inte kan hantera bÄda typerna av nÀtverk, Àven om jag med Qualcomm bekrÀftade att det nya X55-modemchipsetet kan göra det.

“Du kan förvĂ€nta dig kommersiella 5G-enheter baserade pĂ„ detta modem som stöder bĂ„de sub6 GHz (FDD, TDD) och mmWave-band. Vi arbetar nĂ€ra OEM-tillverkare, operatörer och infrastrukturleverantörer för att möjliggöra vissa funktioner under den andra vĂ„gen med 5G-enhetslanseringar som börjar senare detta Ă„r, “sa Qualcomm till mig i ett uttalande.

Den X55-baserade Galaxy Note 10+ Àr mÄnader borta frÄn lanseringen, och det Àr möjligt att Samsung Ànnu kan ta reda pÄ hur man anvÀnder operatörens kompletta system med flera band. Det ser dock inte bra ut.

Samsung pre brief Not 52

Verizon först, sedan alla andra

Verizon kommer att ha en tidig exklusiv pÄ Note 10+ 5G. Samsung bekrÀftade att Verizons modell kommer att anvÀnda Qualcomm Snapdragon 855-chipset med det Àldre X50-modemet, samma som i Galaxy S10 5G, och det kommer att fÄ Ätkomst till samma Verizon-tÀckning i millimeter i Ätta stÀder.

Galaxy Note 10+ 5G för Verizon kommer att finnas tillgÀnglig den 23 augusti, med förbestÀllningar frÄn 8 augusti, samtidigt som 4G-modellerna. Det kostar 1 299,99 dollar för 256 GB-modellen och 1 399,99 dollar för 512 GB-modellen. Det Àr samma pris som S10 5G, sÄ om inte S10 5G fÄr ett prisfall kan du lika bra men den hÀr.

Den stora frÄgan med Verizon Àr om Note 10+ 5G kommer att överhettas vid varmt vÀder som S10 5G och LG V50 har gjort pÄ Verizons nÀtverk. Not 10+ 5G har en Ängkammare för kylning som inte finns pÄ S10 5G, sÄ i teorin kan det göra lite bÀttre. NÀr jag frÄgade Samsung om detta fick jag inget tydligt svar.

Med tillverkarna och transportörerna som pekar fingrar pÄ varandra angÄende överhettning, lÄter det som att problemet kan botas genom att kyla telefoner, nÄgot sakta ner nÀtverk, anvÀnda framtida chipsets som gÄr svalare eller nÄgon kombination av de tre.

Utöver Verizon blir Note 10+ 5G-planerna vĂ€ldigt dimmiga. AT&T lovar en Note 10+ 5G-modell “i slutet av Ă„ret” som kommer att stödja sitt kommande lĂ„ngdistansnĂ€t, lĂ„gband 5G-nĂ€tverk, som kommer att ha mycket bĂ€ttre rĂ€ckvidd Ă€n sitt nuvarande millimetervĂ„gnĂ€tverk, men kommer att vara mycket lĂ„ngsammare Ă€n mmWave. Den modellen mĂ„ste anvĂ€nda det nya Qualcomm X55-modemet.

Men vĂ€nta! Även om AT&T inte specificerar detta sĂ€ger mina kĂ€llor att AT&T Note 10+ 5G inte stöder millimetervĂ„g – bara lĂ„gband. SĂ„ AT&T kommer att sĂ€lja en telefon (S10 5G) som stöder en typ av 5G i delar av 21 stĂ€der, en telefon (Not 10+ 5G) som stöder en annan typ över potentiellt ett mycket bredare omrĂ„de och inga telefoner som stöder bĂ„de. AT&T kommer att fortsĂ€tta att bara sĂ€lja sina 5G-telefoner till företagskunder. Det hela ser ut sĂ„ hĂ€r:

5G-nÀtverk, band och enheter

T-Mobile Ă€r i samma bĂ„t med samma enhet. Not 10+ 5G kommer att vara den första “5G för alla” lĂ„gbandstelefoner för T-Mobiles rikstĂ€ckande nĂ€tverk. Men det stöder inte det snabba millimetervĂ„gsnĂ€tverket med sex stĂ€der som T-Mobile nyligen har aktiverat. Det kommer att stödja Sprints mid-band-nĂ€tverk, sĂ„ smĂ„ningom, om operatörerna gĂ„r samman pĂ„ vĂ€gen.

T-Mobile hĂ€vdar att deras modell Ă€r en “exklusiv”, men det ser ut för mig att det hĂ€nvisar till att anvĂ€nda bĂ„de lĂ„g- och mellanband, eftersom AT&T inte kommer att anvĂ€nda mellanband. “VĂ„r exklusiva version av Galaxy Note 10+ 5G som kommer att utnyttja bĂ„de lĂ„g- och mellanbandsspektrum kommer att bryta 5G frĂ„n grĂ€nserna för stadscentra”, sĂ€ger T-Mobile VD John Legere i ett pressmeddelande.

Vad sÀgs om Sprint? Sprint kommer att ha nÄgon form av Note 10+ 5G som stöder sitt nÀtverk, men det mÄste vÀlja en enhet som stöder antingen dess mid-band-nÀtverk och T-Mobils snabba millimetervÄg (X50), eller dess mitt- bandnÀtverk och T-Mobils breda lÄgband (X55.)

Återigen Ă€r detta bara det nuvarande lĂ€get. Saker kan förĂ€ndras.

Samsung pre brief Not 36

Förvirrad? Det Àr ok

Detta Àr mildt sagt en röra. Amerikanska operatörer arbetar nu pÄ tre typer av 5G-nÀtverk: lÄgband (kanske 100 Mbps, bra tÀckning), mellanband (kanske 300 Mbps, stadsomfattande tÀckning) och mmWave (1Gbps +, men mycket begrÀnsad tÀckning.)

Ingen telefon hanterar dem alla. Qualcomm sÀger att X55 kan göra bÄde lÄga och höga band, men tydligen har Samsung inte lyckats implementera det. Samsung har inte svarat pÄ nÄgra av mina frÄgor om Àmnet.

Detta pÄverkar alla transportörer. AT&T, T-Mobile och Verizon har alla högband just nu. AT&T och T-Mobile planerar lanseringar av lÄgband vid slutet av Äret, med Verizon som lanseras 2020. Sprint har mid-band, som fungerar med allt, men det kan gÄ samman med T-Mobile, vid vilken tidpunkt det skulle anvÀnda alla tre tillvÀgagÄngssÀtten.

Naturligtvis gör detta inte Note 10+ 5G vÀldigt övertygande i USA. Oavsett vilken modell du vÀljer kommer du att sakna viktiga delar av tÀckningen 2020.

Detta Àr inte ett problem nÄgon annanstans i vÀrlden, eftersom andra lÀnder anvÀnder en kombination av mellanband och högband nÀtverk som fungerar mycket bÀttre pÄ nuvarande enheter.