Samsung försöker en ny kniv för att sänka Apples iPhone-patentpris

apple, samsung, apple vs samsung, apple och samsung domstolstrid, äppelpatent, samsung för att ta äpple tillbaka till domstol, Apple patentintrång Rättegången handlar om vilka skador Apple kan få från försäljningen av Samsung-smartphones.
(Bild: Bloomberg)

Samsung Electronics Co försöker igen att skära bort Apple Inc: s för länge sedan seger på 1 miljard dollar i sin lagliga kamp om smarttelefontekniken – genom att ta isär iPhone. Företagen på måndag kommer att spela om en strid som började 2011. Förhandlingen innan domaren i USA Lucy Koh i San Jose, Kalifornien, handlar inte om huruvida det sydkoreanska företaget har överträtt sin rival patent – jurymeddelanden kommer att få veta att Apple har vunnit på det räknas. I stället handlar kampen om vilka skador Apple kan få från försäljning av en rad Galaxy-tillverkares enheter som inte har funnits i butiker på flera år.

Juryns dom från 2012 på 1,05 miljarder dollar har minskats av en tidigare omprövning 2013, tillsammans med överklaganden och justeringar. Efter att Samsung gick med på att betala några skadestånd, gick målet till USA: s högsta domstol 2016 och återlämnades till Koh med en order att se över en skada på 399 miljoner dollar. Det här är en strid som började sex månader innan Apples grundare Steve Jobs dog i oktober 2011 och växte till dussintals rättegångar över hela världen. Varje sida spenderade hundratals miljoner på advokater för att bevisa vem som var den mest innovativa inom ett område som förvandlade kulturer runt om i världen.

Högsta domstolens avgörande tillåter Samsung att hävda att skadestånd bör baseras på vinsten de gjorde av de specifika komponenterna som befanns bryta mot Apple-patent – snarare än hela enheten. En ny jury kommer att fatta beslutet för tre sådana designpatent, inklusive ett som täcker den rektangulära formen, rundade hörn och svart glas på iPhones framsida.

“Vid något tillfälle måste du bestämma vad som ska designas?” säger Michael Risch, jurist vid Villanova University School of Law i Pennsylvania. “Det kan vara telefonen som komplett med alla funktioner inbyggda i den, eller så kan det helt enkelt vara fallet.”

‘Kit och Caboodle’

Förvirring för jurymedlemmar: Är skadeståndet baserat på ”hela telefonen, satsen och caboodle, eller bara skalet på telefonen – i vilken Samsung lägger en massa saker som inte är relaterade till patentet?” Sa Risch. “Apple kommer att säga att det var förrän du lade det i vår form att du tjänade pengar på det, så du måste titta på det helhetssynta”, sa han.

Samsung kommer att hävda att Apple bara har rätt till vinst för att “sälja något av den formen, och inte för vinsten för att sälja funktionaliteten som går inuti formen”, sa Risch.

Läs också: Samsung Galaxy S9 + vs Apple iPhone X: Vad är skillnaden?

Skedhandtag, mattor

Före 2016 hade Högsta domstolen inte övervägt designpatent sedan tvister med skedhandtag på 1870-talet och mattor på 1890-talet. Jurymedlemmar kommer att använda en annan beräkning för skador som härrör från två nyttopatent, som skyddar funktionella aspekter av hur telefonerna fungerar. Oavsett resultatet av veckans rättegång kommer juryn: s dom inte att ha någon rättslig vikt för hur framtida strider om patent spelar ut. Det väcker frågan varför företagen fortfarande kämpar.

“Det kan vara så att Samsung vill bevisa en punkt att patent inte ska överanvändas”, sa Risch. ”Samsung kanske vill säga bara för att du har en design betyder inte att du äger världen. Men de tar båda risken att juryn inte går deras väg. ”

Apple och Samsung vägrade båda att kommentera. Målet är Apple Inc mot Samsung Electronics Co, 11-cv-01846, US District Court, Northern District of California (San Jose).

Relaterade Artiklar

Back to top button