Så här tar du skärmdumpar i Windows 10

Som programgranskare på PCMag är att snappa skärmdumpar något jag behöver göra många gånger varje dag. Det finns inget bättre sätt att visa läsarna hur ett program faktiskt ser ut i drift. Jag granskar mestadels Windows 10-programvara, så jag känner till de olika sätten att fånga skärmar på det operativsystemet. Nästan alla datoranvändare behöver ibland ta en skärmdump, om bara för att dela det de ser på skärmen med en kollega eller extern verksamhet.

Det är förvånande hur lång tid det har tagit för att göra denna enkla förmåga perfekt. Windows har haft skärmutskriftsfunktioner sedan de första datorerna på 1980-talet (deras textbaserade alternativ skilde sig från dagens rasterskärmdumpar). Redan senast förra årets Windows-våruppdatering lade till ny skärmdumpfunktion. Som ett resultat är det mer flexibelt och kraftfullt än någonsin att ta en skärmdump på den senaste Windows 10-versionen.

Nedan går jag igenom flera sätt att fånga PC-skärmen så att du kan välja vilka som passar dig bäst.

Annons

Använd Shift-Windows Key-S och Snip & Sketch

Efter många års användning av Snagit (se nedan) har detta blivit min primära skärmdumpmetod. Slå Skift-Windows Key-S tangentbordskombination, och du kan välja att spela in helskärm, ett rektangulärt urval, ett frihandsval eller ett enskilt programfönster. Ett alternativt sätt att åberopa Snip & Sketch är via Action Center’s Skärmklipp knapp.

När du har tryckt på denna kortkommando ser du tillfälligt ett litet miniatyrpanelmeddelande längst ner till höger som säger Snip Saved to Clipboard. Tryck här för att öppna fönstret Snip & Sketch. I detta kan du markera bilden med en penna, penna, överstrykningspenna, radergummi, linjal och beskärningsverktyg. Sedan kan du spara bilden i en mapp du väljer eller dela den med standard Windows-menyn Share. På så sätt kan du skicka bilden till Instagram, Messenger, Mail eller någon annan app som accepterar filtypen. Det låter dig också skicka den till en närliggande dator med närliggande delning aktiverad.

Ett par saker jag önskar att Snip & Sketch hade är textöverlägg och grundläggande former, inklusive den ständigt användbara pilen. Om du vill använda det här verktyget kan du gå till Windows Inställningar-app och välja Lättåtkomst> Tangentbord och välja Använd PrtSc-knappen för att öppna skärmklippning. Observera att detta kräver att du startar om Windows.

Använd skärmknappen Skriv ut med Urklipp

Det här är den klassiska skärmdumpningsmetoden i Windows 10. Det är särskilt användbart för att fotografera appar som ändrar utseende när du trycker på en tangentbordskombination. Ofta kollapsar en meny så fort du trycker på en shift-tangent. Slår på Skärmdump eller PrtSc tangenten kopierar hela skärmen till Urklipp; lägga till Alt tillsammans med Print Screen kopierar endast den aktiva fönsterrektangeln.

Du måste ta extra steg för att öppna och spara din bild i en app som hanterar bilder, till exempel Paint, Paint 3D eller till och med Photoshop (såvida du inte utnyttjar nästa tips). Klistra bara in med Ctrl-V när du befinner dig i ett nytt dokument i en av dessa appar och sedan kan du åka till stan med redigering och slutligen spara bilden i den mapp du väljer.

Använd skärmnyckel för utskrift med OneDrive

Detta är en av de bästa sakerna någonsin att träffa skärmdumpar i Windows efter att ha anlänt 2015. Som med den vanliga gamla Print Screen-tangenten kan du spara hela skärmen eller det aktiva fönstret med Skärmdump eller Alt-Print-skärmrespektive. Men när du har gått till OneDrives inställningspanel och väljer Spara skärmdumpar automatiskt / fånga till OneDrive från fliken Backup, sparar du från att behöva öppna en bildapp, klistra in från urklipp och sedan spara filen. Klicka på Print Screen och du har sparat en bildfil, allt i ett steg.

Windows Action Center (skjutpanelen på höger sida av skärmen) meddelar dig att ditt skott sparades och du kan klicka på aviseringen för att ta dig direkt till mappen där den sparades. Om du använder den här metoden mycket vill du förmodligen ha mer molnlagring än bara gratis 5 GB. Ett Office 365-konto (från 6,99 USD per månad) ger dig 1 TB, liksom alla kända produktivitetsapplikationer.

Använd genvägen för skärmnyckel för Windows

Denna metod introducerades med Windows 8 men den fungerar fortfarande i Windows 10. Det är enklare än de flesta andra metoder i den här berättelsen, och på surfplattor som Surface Pro åberopar du den här funktionen genom att trycka på Volym ner och strömbrytare på samma gång. Detta eller Windows-nyckelskärm tangentkombinationen kommer tillfälligt att göra skärmen mörkare för att visa att den fungerade och spara omedelbart en PNG-bildfil i mappen Bilder> Skärmbilder.

Alt-Windows Key-Print-skärm sparar bara det aktiva fönstret, men intressant, det här använder Windows Game Bar (se nästa bild) -funktionen, vilket sparar din skärmdump i mappen Videos / Captures. Båda dessa metoder är bra om du vill spara omedelbart utan att behöva bry dig om Urklipp eller OneDrive molnlagring.

Använd Windows Game Bar

Windows Key-G öppnar spelfältet, som innehåller en ikon som ser ut som en kamera i avsnittet Broadcast & capture. Tryck på det och din skärmdump sparas (något kontraintuitivt) i mappen Videos / Captures under din huvudanvändarmapp.

Använd Snagit

Snagit har fortfarande minst en stor fördel jämfört med Windows inbyggda skärmdumpsverktyg: Du kan snäppa bort, och alla dina bilder förblir i verktygets förvar, tillgängliga när som helst du kan behöva dem senare. Det är det minst störande sättet att skjuta skärmar medan du fortsätter ditt arbete. När du är redo att hantera bilderna kan du bläddra i historiken och spara de bilder du vill ha i den mapp du väljer.

Snagit innehåller också avancerade verktyg som video- och rullningsfönster. Det erbjuder praktiska verktyg för bildredigering och ritning, inklusive ljusstyrka, pilar, textöverlägg och ramar. Nackdelen? En Snagit-licens ger dig tillbaka $ 49,95, men för dem som behöver dess avancerade funktionalitet är det värt pengarna.

Dubbelklicka på din ytpenna

Om du är på en pekskärmsdator med digital bläck som en Surface Pro kan du ta en skärmdump av din helskärm helt enkelt genom att dubbelklicka på bakåtknappen på en Surface Pen. Detta öppnar Snip and Sketch med hela skärmdumpen redo för att kommentera, redigera och dela.

Hur man tar en skärmdump på vilken enhet som helst

Du vill ta skärmdumpar på din smartphone och andra enheter förutom din Windows-dator. Vår genomgång av Hur man tar en skärmdump på vilken enhet som helst täcker processen som används av alla dina apparater som inte är datorer med skärmar.

Vidare läsning

Windows 10 recensioner

Relaterade Artiklar

Back to top button